Vergi teşvikinden 'bez'e 4 koldan nüfus harekâtı

Teşvikler arasında çocuk bezi parası, vergi muafiyeti ve kreş gibi öneriler var

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 31 Ocak 2013 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU/Ankara

Nüfus artış hızının düştüğünü gösteren veriler, hükümeti harekete geçirdi. Uzun süredir TÜİK’in açıkladığı verilere sahip olan hükümetin, sivil toplum örgütlerinin öneriyle şekillendirdiği bir dizi önlemi masaya yatırdığı ve uzun vadede eylem planı hazırlayarak aşama aşama bu önerileri yaşama geçirmeyi tasarladığı bildirildi. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın açıkladığı, çocuk yapanlara yönelik vergi teşvikinin de bu kapsamdaki önerilerden biri olduğu ifade edildi.

Başbakan Erdoğan’ın uzun süredir gündemde tuttuğu ve eleştirilmesine yol açan, “En az 3 çocuk” talebinin altında nüfus artış hızının düşmesinin bulunduğu, TÜİK’in açıkladığı nüfus artış hızı verileriyle açığa çıktı. TÜİK’in, nüfus artış hızının yüzde 1.35’ten yüzde 1.2’ye düştüğünü açıklaması, genç nüfusun süreç içerisinde giderek azalacağını ortaya koydu. Hükümetin de bu nedenle, uzun süre önce, bu konuda “teşvik” tedbirleri almayı tasarladığı, bu konudaki önlemlerin Kalkınma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Bilim ve Sanayi Bakanlığı tarafından tartışıldığı bildirildi.

Destek kadına verilecek

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, bazı tedbirlerin şimdiden alınması gerektiğini söyledi. Üzerinde tartışılan bir sistem olup olmadığına ilişkin soruyu da yanıtlayan Yılmaz, “Avrupa’yı bire bir taklit etmemeliyiz. Kendimize özgü yeni birtakım unsurları da değerlendirmeliyiz. Burada anne olgusu bizde çok önemli. Vereceğimiz destekleri kadın üzerinden, anne üzerinden düşünmemizde fayda görüyorum. Kadınlarımızın tasarruf oranları çok yüksek” diye konuştu. Uygulamaların genelde kamu çalışanlarına yönelik olduğu yönündeki bir değerlendirme üzerine de Yılmaz, konuya bütün çalışanlar açısından bakılması gerektiğini ifade etti.

Vergiden düşebilecek

Hükümete, bu konuda geliştirdikleri Çocuk Bakım Modeli önerisini aktaran ve modelin beğenildiği, üzerinde çalışılacağı yanıtını alan KAGİDER Başkanı Gülden Türktan, şunları söyledi:

“Mama ve bez yardımı gibi tedbirler bize göre geçici. Parası olmayandan çocuk doğurmayı talep etmenin manası yok. Kadınlar bakıcı bulunursa çalışıyor ya da işi bırakıyor. Çalışan kadının çocuğunun kreş parasını işvereninin ödeyip, bunu vergiden düşmesini öneriyoruz.”

Babacan: Başbakan nüfus artış planı için talimat verdi

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’nin nüfus artış hızının eski seviyesine dönebilmesi konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ilgili tüm bakanların birlikte çalışma yapması talimatı verdiğini kaydetti. Kanal 24’e konuşan Babacan, “Sayın Başbakanımız bana talimat verdi, (Senin başkanlığında, ilgili bütün bakanlar birlikte çalışın) dedi. Aile ve Sosyal Politikalar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Kalkınma ve Maliye bakanlarımızla bunu çalışacağız” dedi.

İşte bu önlemler tartışılıyor

* Kadın istihdamının artırılmasına paralel olarak, çalışan ve çocuk yapan kadınlara ek yardımlar yapılması.

* Organize Sanayi Bölgeleri’nde ücretsiz kreşler kurulması.

* Holding ve sanayi kuruluşlarının anne ve çocuklarına kreş dışında özel destekler vermelerinin teşvik edilmesi.

* Anneye doğum sonrası 16 haftalık izin.

* 0-3 yaş bebeklere mama ve bez yardımı.

* Anneye güvenceli esnek çalışma sistemi.

* Kamu görevlilerine aylık ödenen çocuk parasında zam yapılması.

* Vergi indirimi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber