DYP, yeni üniversite kurulmasına 'kadrolaşma' gerekçesiyle itiraz etti

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Kasım 2005 13:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DYP, AKP'nin 15 yeni üniversite dışında 10 üniversite daha kurma girişimi konusunda "iktidarın emirleri doğrultusunda hareket eden bilimsel kuruluşlar" yaratma, "farklı felsefeye sahip üniversite camialarının" ortaya çıkarılması ve "kadro işgali" uyarılarında bulundu.

DYP'den AKP'nin 15 yeni üniversite dışında 10 üniversite daha kurma hazırlığına üç uyarı geldi. DYP'nin akademik kökenli isimlerinden Gazi Üniversitesi eski Hukuk Fakültesi Dekanı Genel Sekreter Prof. Kamil Turan, AKP'nin TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda görüşülecek 15 yeni üniversite dışında 10 yeni üniversite için çalışma başlatmasını değerlendirdi.

Turan, Türkiye'de üniversite sayısının artmasına sevinmeyecek vatandaş olmadığına dikkat çekti. "Üniversite kurmanın kuralları" bulunduğunu belirten Turan, mekan ve cihaz gereksinimlerinden önce 15 yıllık bir süreçte öğretim üyesi yetiştirilmesinin "farz" olduğunu söyledi. Turan, "Usulüne göre ve dünyada benimsenen standartlara göz önüne alarak üniversitelerin sayısını çoğaltmak elbetteki lazımdır" dedi.

Turan, olası tehlikelere de dikkat çekti. Siyasi amaçla kurulacak üniversiteler sonucu "aydın işsizliğinin" yaygınlaşacağına vurgu yapan Turan, üniversitelerin amacının "yarıbuçuk yetiştirilmiş insan" olmadığını söyledi.

UYARILAR...
İktidarın üniversite sayısını artırmaya seçimde "icraat" olarak değerlendirmek istediğini savunan Turan, şu uyarıda bulundu:

"Üniversitelerin kurucu rektörlerinin keyfi olarak atanması ile iktidarın emirleri doğrultusunda hareket eden bilimsel kuruluşlar yaratma hedefinden hareket edilmektedir.

Bu yanlış yolda devam edildiği takdirde öğrencileri ile akademik kadroları ile idari memur kadroları ile biri birlerini dışlayan farklı felsefeye sahip olan iki ayrı üniversite camiası meydana getirilecek ve bu ortam arzu edilmeyen sosyal çatışmalar için uygun bir takım şartlar yaratacaktır.

Bu hareket iktidarın devlet kadrolarını yerli ve yersiz işgal edilmesi politikasına yeni bir zemin oluşturacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber