Eczacılar, Sağlık Bakanlığı'nın reçetesiz satılan ilaçlarla ilgili reklam yapma serbestliği getiren düzenlemesini, gazetelere verdikleri ilanlarla protesto etti.

Haber Giriş : 26 Kasım 2003 13:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eczacılar, Sağlık Bakanlığı'nın reçetesiz satılan ilaçlarla ilgili reklam yapma serbestliği getiren düzenlemesini, gazetelere verdikleri ilanlarla protesto etti. 

Çeşitli illerin eczacı odaları adına verilen ilanlarda ilaçta başlatılmak istenen reklam uygulamasıyla ?gereksiz ve yanlış ilaç tüketiminin artacağı, hatalı ilaç kullanımıyla birlikte insan sağlığının tehlikeye gireceği' belirtiliyor. ?İlaçta Reklama Hayır' başlığıyla duyurulan ilanlarda, reklam serbestliğinin sadece uluslararası ilaç tekellerinin işine yarayacağı vurgulanıyor. 

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 23 Ekim 2003 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan ?Beşeri Tıbbi Ürünlerin Tanıtım Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik'le reçetesiz satılan ilaçlar hakkında reklam yapmak serbest bırakılıyor. Söz konusu yönetmelik 1 Aralık 2003 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek. Mevcut düzenlemeye göre ilaçlar hakkında sadece Sağlık Bakanlığı'nın izniyle ve çok sınırlı biçimde ilaç reklamı yapılabiliyor. Yeni yönetmelikle birlikte ilaç reklamları kolaylaşacak. 

Ankara Eczacı Odası Başkanı Hilmi Şener, ilaç reklamlarının pek çok sakınca doğuracağını söyledi. Uygulamayla bilinçsiz ilaç tüketiminin artacağını ifade eden Şener, ?Bilindiği gibi ülkemizin eğitim seviyesi çok düşük. Bu sebeple gelişigüzel ilaç tüketimi artar, buna bağlı olarak da zehirlenme ihtimali yükselir.? dedi. İlaç reklamlarının maliyetleri de yukarılara çekeceğini anlatan Şener, sonuçta sağlık için halkın ve kamu kurumlarının cebinden daha fazla para çıkacağını belirtti. 

İlaçta reklam uygulamasını uluslararası ilaç şirketlerinin istediğini bildiren Şener, ?Şu anda bile Türkiye'de satılan ilaçların yüzde 50'den fazlası ithal. Reklamla birlikte yerli ilaç sanayii daha fazla kan kaybetmeye başlayacak ve sonunda Türk ilaç pazarı tamamen yabancı tekellerin eline geçecektir.? diye konuştu. 

Türk Eczacılar Birliği Başkanı Mehmet Domaç ise ilaç reklamlarını serbest bırakan yönetmeliğin iptali için dava açtıkları bilgisini verdi.
Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber