MİT yeniden yapılandırılıyor. Teşkilatın ABD modeli ile ikiye bölünmesi yeniden gündeme geldi.

Haber Giriş : 27 Kasım 2003 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
MİT yeniden yapılandırılıyor. Teşkilatın ABD modeli ile ikiye bölünmesi yeniden gündeme geldi.

İstanbul'da meydana gelen terör olayları sonrasında MİT'in geleceği için yeni hedefler aranıyor. Özellikle teşkilâtın ABD modeli ile ikiye bölünmesinin yeniden gündeme geldiği belirtildi. Böylece Milli İstihbarat Teşkilatı, FBI ve CIA gibi ikiye bölünerek yurt içi ve dışında koordineli olarak hizmet verebilecek. Bu konunun 21 Kasım'da toplanan Milli Güvenlik Kurulu toplantısı sırasında hükümet tarafından gündeme getirildiği öne sürülürken, bütün istihbarat birimlerinden görüş alınarak konunun daha geniş kapsamlı tartışılması ve gereğinin yapılması sonucuna varıldığı belirtildi.

NE YAPILACAK?
Olumlu görüşler ağırlık kazanırsa FBI gibi iç hizmet verecek İİT (İç İstihbarat Teşkilâtı) kurulacak ve Emniyet İstihbarat ile Askeri İstihbarat güç birliği yapacak. ABD'deki CIA gibi görev yapacak olan DİT (Dış İstihbarat Teşkilâtı) ise Dışişleri Bakanlığı ile koordineli olarak hizmet verecek ve iki istihbarat örgütü haftalık olağan toplantılarla görüş ve bilgi alışverişinde bulunacaklar. Temelde ve bilgi aktarma konusunda şimdi olduğu gibi Başbakanlığa bağlı olacak teşkilât, devletin en üst kademesine tek bir rapor verirken İç İstihbarat İçişleri Bakanlığı, Diş İstihbarat ise Dışişleri Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde hizmet verecek. Emniyet İstihbarat Teşkilâtı'nın 5 bin 500 personeli de İİT hizmetine verilecek.

NE YAPILMIŞTI?
Özünde "Teşkilât-ı Mahsusa" adıyla Osmanlı Devleti döneminde kurulan Milli İstihbarat Teşkilâtı Kurtuluş Savaşı sırasında önemli istihbarat faaliyetlerinde bulunmuş ve Mustafa Kemal Atatürk'e bilgi akışı sağlamıştı. MİT, 6 Temmuz 1965'te 644 Sayılı Kanunla kurulurken, Başbakanlığa bağlı bu kuruluşun çalışmasının ABD modeli olan FBI ve CIA gündeme gelmiş ancak dönemin başbakanı Turgut Özal tarafından uygulamaya konulamamıştı.

D.B. Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber