BÜMKO ve Milli Emlak'taki Yeni Düzenlemeler

5018 sayılı Kamu Yönetimi Mali Kontrol Kanununun, Meclis Genel Kurulundaki görüşmeleri sırasında çok önemli bir değişiklik yapılmıştır. AK Parti grup başkanvekili Salih Kapusuz tarafından verilen önerge ile kanun tasarısının geçici birinci maddesine ek fıkralar eklenmiştir. Bu ek fıkralar Maliye Bakanlığının hazırladığı ilk taslakta olmasına rağmen daha sonra Başbakanlıkta çıkarılmıştı. Ek fıkralar ile, Bütçe ve Mali Kontrol ile Milli Emlak Genel Müdürlüklerinin Şube Müdürü kadrolarında çalışanlardan şartları taşıyanlar uzman olarak atanacaktır. Detay için tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 05 Aralık 2005 20:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Plan ve Bütçe Komisyonunun kabul ettiği ve meclis genel kurulunda görüşülen madde şu şekildedir

"GEÇİCİ MADDE 1. - Maliye Başkanı, Bütçe Dairesi Başkanı ve Bütçe Dairesi Başkan Yardımcısı kadrolarında bulunanlar, 2005 yılına ait bütçe, muhasebe ve diğer iş ve işlemlerini sonuçlandırmaya ve hesaplarını kapatmaya yönelik çalışmalarını nezdinde görev yaptıkları kamu idarelerinde 1.3.2006 tarihine kadar yürütürler.

Bütçe Dairesi Başkanı ve Bütçe Dairesi Başkan Yardımcısı kadrolarında bulunanlar, Maliye Bakanlığı personeli atama ve görevde yükselme esaslarının belirlendiği yönetmelikte öngörülen aynı hizmet gruplarındaki durumlarına uygun kadrolara 31.12.2006 tarihine kadar atanırlar. Bunlar bu süre içerisinde başka işlerde görevlendirilebilirler.

Bütçe Dairesi Başkanları ve Bütçe Dairesi Başkan Yardımcıları, bu Kanunla kurulan Strateji Geliştirme ve Mali Hizmetler Başkanlığı Daire Başkanı kadrolarına veya Strateji Geliştirme ve Mali Hizmetler Daire Başkanı kadrolarına idarelerin ve kendilerinin talep etmeleri halinde Maliye Bakanlığının muvafakati aranmaksızın atanabilirler.

Bütçe Dairesi Başkanlıklarında görev yapan Bütçe Dairesi Başkanı ve Bütçe Dairesi Başkan Yardımcısı kadrolarında bulunan personel dışındaki diğer Maliye Bakanlığı personeli bulundukları kadrolarıyla birlikte 1.1.2006 tarihi itibarıyla başka bir işleme gerek kalmaksızın bulundukları ilin defterdarlığına devredilir. Ancak bunlar halen bulundukları kadrolarda kaldıkları sürece 31.12.2006 tarihine kadar nezdinde görev yaptıkları kamu idaresinin Strateji Geliştirme ve Mali Hizmetler Başkanlığı veya Strateji Geliştirme ve Mali Hizmetler Daire Başkanlığında görev yapmaya devam ederler. Bunlardan sınav sonucunda Mali Hizmetler Uzmanı kadrolarına atanacaklar ile halen nezdinde görev yaptıkları idarelerin ve kendilerinin talep etmeleri halinde bu idarelerin kadrolarına atanacaklar için Maliye Bakanlığının muvafakati aranmaz.

Yukarıdaki hükümlere göre 31.12.2006 tarihine kadar Maliye Bakanlığı ve diğer kamu idarelerinin kadrolarına atanan personelin eski kadrolarına bağlı olarak en son ayda almakta oldukları aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatları ile diğer mali hakları (fazla çalışma ücreti hariç) toplam net tutarının, yeni kadrolarının aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatları, sözleşme ücreti, ikramiye ile diğer mali hakları (fazla çalışma ücreti hariç) toplam net tutarından fazla olması halinde aradaki fark tutarı herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ve fark kapanıncaya kadar atandıkları kurumlarda kaldıkları sürece ayrıca tazminat olarak ödenir.

Maliye Başkanı kadrolarında bulunanlar kadrolarının kaldırıldığı tarihten itibaren 31.12.2006 tarihine kadar kazanılmış hak aylık dereceleri dikkate alınmak suretiyle Maliye Bakanlığında başka bir kadroya atanırlar. Bunlar yeni bir kadroya atanıncaya kadar eski kadrolarına ait aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatları ile diğer mali haklarını almaya devam ederler ve bu süre içerisinde başka işlerde görevlendirilebilirler. Bunların eski kadrolarına bağlı olarak en son ayda almakta oldukları aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatları ile diğer mali hakları (fazla çalışma ücreti hariç) toplam net tutarının, atandıkları yeni kadrolarının aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatları ile diğer mali hakları (fazla çalışma ücreti hariç) toplam net tutarından fazla olması halinde, aradaki fark tutarı herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ve fark kapanıncaya kadar kurumlarında kaldıkları sürece ayrıca tazminat olarak ödenir.

Maliye Başkanlıkları ve Bütçe Dairesi Başkanlıklarına ait demirbaş, makine-teçhizat ve yazılımları, her türlü kayıt ve belgeleri 1.1.2006 tarihi itibarıyla nezdinde görev yapılan kamu idaresine Maliye Bakanlığınca belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde devredilir.

İç denetçi sayısı on ve üzerinde belirlenen kamu idareleri, 31.12.2006 tarihine kadar, tahsis edilen iç denetçi kadro sayılarının en fazla yarısına kadar atama yapabilir. Diğer kamu idarelerinin iç denetçi kadrolarına 31.12.2006 tarihine kadar atama yapılamaz. Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi bu sınırlamaya tabi değildir."

Ancak verilen önerge ile aşağıdaki fıkralar maddeye eklenmiştir.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına
Görüşülmekte olan 1014 sıra sayılı kanun tasarısının geçici 1 inci maddesinin sonuna aşağıdaki fıkraların eklenmesini arz ve teklif ederiz.

Salih Kapusuz Gülseren Topuz İrfan Rıza Yazıcıoğlu
Ankara İstanbul Diyarbakır

Ünal Kacır Alaettin Güven
İstanbul Kütahya

"Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte Maliye Bakanlığı Bütçe ve Malî Kontrol ile Millî Emlak Genel Müdürlüklerinin Şube Müdürü kadrolarında bulunanlardan en az dört yıllık yüksek öğrenim görmüş olanlar, sırasıyla Devlet Bütçe Uzmanı ve Devlet Malları Uzmanı kadrolarına herhangi bir işleme gerek kalmaksızın atanmış sayılırlar. Bunların müdürlük hizmetinde geçmiş olan süreleri, Devlet Bütçe ve Devlet Malları Uzmanlıklarında geçmiş sayılır ve bunlar aynı malî haklardan yararlanırlar.
2.1.2006 tarihi itibariyle Maliye Bakanlığı Bütçe ve Malî Kontrol Genel Müdürlüğünün genel idare hizmetleri sınıfına dahil kadrolarında bulunan ve Devlet Bütçe Uzman Yardımcılığı giriş sınavına katılabilmek için gerekli öğrenim şartını taşıyanlardan, 30.6.2006 tarihine kadar bir defaya mahsus olmak üzere yapılacak ve usul ve esasları Maliye Bakanlığınca belirlenecek yazılı ve sözlü sınavlarda başarılı olan en fazla 30 kişiden; Bütçe Dairesi Başkan Yardımcısı ve Şef kadrosunda bulunanlar bir yıl, diğerleri ise üç yıl sonunda yapılacak Devlet Bütçe Uzmanlığı yeterlik sınavına girmeye hak kazanırlar ve bu sınavda başarılı olanlar Devlet Bütçe Uzmanı kadrolarına atanırlar.
En az dört yıllık yüksek öğrenim veren yüksek öğretim kurumlarının istatistik bölümünden mezun olup, 2/1/2006 tarihinde Maliye Bakanlığı Bütçe ve Malî Kontrol Genel Müdürlüğünde memur kadrolarında görev yapan personelden en az 3 yıl hizmeti olan ve olumlu sicil alanlar, 15/1/2006 tarihi itibariyle başka bir işleme gerek kalmaksızın istatistikçi kadrolarına atanmış sayılırlar.
Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü teşkilatında Şube Müdürü, Muhasebe Müdürü, Malmüdürü, Saymanlık Müdürü ve Muhasebe Denetmeni kadrolarında bulunan ve Devlet Muhasebe Uzman Yardımcılığı giriş sınavına katılabilmek için gerekli öğrenim şartını taşıyanlardan, 30/6/2006 tarihine kadar bir defaya mahsus olmak üzere yapılacak ve usul ve esasları Maliye Bakanlığınca belirlenecek yazılı ve sözlü sınavlarda başarılı olan en fazla 60 kişi Devlet Muhasebe Uzmanı kadrolarına atanırlar. Şube Müdürü kadrolarında bulunanlardan bu şekilde Devlet Muhasebe Uzmanı kadrolarına atananların kadro unvanları, atama tarihi itibariyle Devlet Muhasebe Uzmanı olarak değiştirilmiştir. Muhasebat Genel Müdürlüğüne tahsis edilmiş Şube Müdürü kadro unvanlarından 8 adedi dışındakiler 30/6/2006 tarihi itibariyle iptal edilmiş olup, bu sayının üzerindeki Şube Müdürleri Muhasebat Genel Müdürlüğüne tahsis edilmiş eşdeğer diğer kadrolara anılan tarihten önce atanır.
Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte Maliye Bakanlığı Millî Emlak Genel Müdürlüğünün merkez teşkilatında genel idare hizmetleri sınıfına dahil kadrolarında bulunan ve Devlet Malları Uzman Yardımcılığı giriş sınavına katılabilmek için gerekli öğrenim şartını taşıyanlardan, 30/6/2006 tarihine kadar bir defaya mahsus olmak üzere yapılacak ve usul ve esasları Maliye Bakanlığınca belirlenecek yazılı ve sözlü sınavlarda başarılı olan en fazla 30 kişiden; şef ve uzman kadrolarında bulunanlar bir yıl, diğerleri ise üç yıl sonunda yapılacak Devlet Malları Uzmanlığı yeterlik sınavına girmeye hak kazanırlar ve bu sınavda başarılı olanlar Devlet Malları Uzmanı kadrolarına atanırlar.
190 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki cetvelin Maliye Bakanlığına ait bölümünde yer alan ve Bütçe ve Malî Kontrol Genel Müdürlüğüne tahsis edilmiş olan Şube Müdürü kadro unvanlarından 5 adedi dışındakiler Devlet Bütçe Uzmanı, Millî Emlak Genel Müdürlüğüne tahsis edilmiş Şube Müdürü kadro unvanlarından 8 adedi dışındakiler Devlet Malları Uzmanı olarak değiştirilmiştir.

BAŞKAN - Komisyon önergeye katılıyor mu?
PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU SÖZCÜSÜ SABAHATTİN YILDIZ (Muş) - Sayın Başkan, takdire bırakıyoruz çoğunluğumuz mevcut olmadığı için.
BAŞKAN - Hükümet?..
MİLLÎ SAVUNMA BAKANI MEHMET VECDİ GÖNÜL (Kocaeli) - Katılıyoruz efendim.
SALİH KAPUSUZ (Ankara) - Gerekçe okunsun.
BAŞKAN - Gerekçeyi okutuyorum:
Gerekçe: Maliye Bakanlığı merkez teşkilatının 5018 sayılı Kanunun uygulanmasında ortaya çıkan yeni görev ve fonksiyonları yürütebilecek şekilde nitelikli kariyer uzman personelden oluşan bir yapıya kavuşturulması için gereken dönüşümün sağlanması amaçlanmaktadır.
BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, Komisyonun takdire bıraktığı, Hükümetin katıldığı önergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler? Kabul etmeyenler? Kabul edilmiştir.

AÇIKLAMA: 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa son anda eklenen ve daha önce Başbakanlıkta memurların bu şekilde uzman olmasının mümkün olamayacağı belirtildikten sonra bu gerekçeyle kanun tasarısından çıkarılan bu hükümler şuan da mecliste kabul edilmiş durumdadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber