19 Mayıs'ın 22 yıllık başkanından başarısının sırları...

Haber Giriş : 06 Aralık 2005 00:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"HALKIMIN ÖNCELİKLERİYLE ÖRTÜŞEN HİZMETLERE AĞIRLIK VERİYORUM"

Samsun'un 19 Mayıs İlçesi'nde 5 defa seçimle, bir defa da atamayla 6 dönemdir belediye başkanlığı yapan Yılmaz Erel, başarısının sırlarını açıkladı. Erel, başarısının en büyük sırrının halkın öncelikleriyle örtüşen hizmetlere ağırlık vermek olduğunu söyledi.

Türkiye Belediyeler Birliği'nin Daimi Encümeni de olan 19 Mayıs Belediye Başkanı Yılmaz Erel, 1973'te ilk defa başkan seçildiğini ifade ederek, "1977'de ara verdim. 1980'de atamayla geldim. 1982'de görevden alındım. 1989'dan bu yana da üst üste 4 defa seçim kazanarak belediye başkanlığına devam ediyorum. 2004 seçimlerinde bir görevden alma oldu. Meclis üyelerini toplantıya almadan elden bir karar metni imzalatmamız sebebiyle Danıştay kararıyla görevden alındık. Ama daha sonra işin gerçeği ortaya çıktı. Evrakın matbu evrak ve bir hibe işlemi olduğu gerekçesiyle bir toplantının sözkonusu olmadığı ortaya çıktı ve Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'nun oybirliğiyle aldığı kararla tekrar geriye döndük. O bir siyasi manevraydı. Başarılı olamadı. Yaklaşık 22 yıldır görev yapıyorum. Başladığım tarihten bu yana 32 yıl geçmesine rağmen başkanlıkta 22 yılı bilfiil doldurduk" dedi.

"YASA VE YÖNETMELİKLERİ UYGULUYORUM, DEVLETİN KURUMLARI DA AYRIM YAPMADAN GEREKLİ DESTEĞİ VERİYOR"

19 Mayıs'ı 2 odalı bir belediye binasıyla devraldığını, o tarihte 7 personel olduğunu, makine parkında ise 2 el arabası ile 3 kürek bulunduğunu ifade eden Erel, bugün ise Türkiye'de makine parkıyla, modern binası ve çalışmalarıyla örnek bir belediye olduklarını kaydetti. İktidar, muhalefet herkesle uyumlu olduklarını ancak bunun, "19 Mayıs Belediyesi uyumlu, onun için muhalefette de olsa iktidar partilerinden her türlü desteği alıyor" şeklinde anlaşılmaması gerektiğini vurgulayan Yılmaz Erel, "Öyle değil. İktidarlar bize her türlü zorluğu çıkarıyorlar. Ona rağmen ayağımızı yorganımıza göre uzattığımız, yasa ve yönetmeliklere uygun hareket ettiğimiz için bize engel olamıyorlar. Şimdi Türkiye'de yeni çıkan Belediye Kanunu diyor ki; 'Nüfusu 10 binin altında olan belediyelerde bütçelerinin yüzde 40'ı kadar personel harcaması yapılabilir. 10 binin üzerinde ise bütçelerinin yüzde 30'u kadar personel maaşı ödeyebilirler'. Bizde zaten bu yasa çıkmadan önce personel giderimiz bütçemizin yüzde 25'i kadardı. Bize nasıl engel olacak. Biz iktidarlardan işte kayırmacılığa dayalı bir kaynak beklemiyoruz. Kaynaklarımızı akıllı kullanıyoruz. Akıllı kullandığınız zaman size engel çıkartmaları mümkün değil. Paraları, kaynakları akıllı kullanıyorsanız, yaptığınız projeler o yörede yaşayan insanların öncelikleriyle örtüşüyorsa, ihtiyaçlarını karşılıyorsa size kimse engel olamaz. Ben son seçimle ilgili bir örnek vereyim. Partim DYP, 2002 genel seçimlerinde yüzde 9 oy aldı. Biz 2004 yerel seçimlerinde yüzde 50 civarında oy aldık. Partimin 2 yıl evvel aldığı oyu 5'e katladık. Buradaki uyum halkımızla, iktidarlarla değil. Halkımızın istek ve arzuları, onların önceliği bizim önceliğimiz. Yaptığımız hizmet ve isteklerde halkımızın önceliği hep ön planda" diye konuştu.

Kapısının arkasında doldurulmayı bekleyen boş küpün hiç bulunmadığını ve bütün yaptıklarını 19 Mayıslılar için yaptığını anlatan Erel, "Ben halkımla bu işi o kadar iyi götürdüğüme inanıyorum ki; 19 Mayıs Belediyesi'nin vergi ve su tahsilatında tek kuruş alacağı yok. Belediyemiz alacaklarının tamamını zamanında tahsil ediyor. Şimdi, 'Demek ki 19 Mayıs'ta su ucuz' diye düşünenler olabilir. Hayır. Samsun'da su kaç paraysa bizimki de aynı veya birkaç kuruş yüksek. Ve parayı tahsil ediyoruz. Getirip yatırıyor, biliyor ve diyorlar ki 'Biz 19 Mayıs Belediyesi'ne paramızı, vergilerimizi, su paralarımızı ödediğimizde bu hizmet olarak tekrar bize geri dönecek'. Bu bilinçle ve inançla seve seve belediyemizin alacağını ödüyorlar. Biz de yol, su, kanal, temizlik, güzelleştirme, yapmamız gereken ne varsa hepsini yapmaya çalışıyoruz. 19 Mayıs Belediyesi'nin kanalizasyon şebeke çalışması bitmek üzere.

Kanalizasyon arıtma tesisi 6-7 senedir çalışıyor. Bu çalışmaların sonucunda 19 Mayıs'ta halkımız da belediyemiz de çevreye saygılı. Çöpler günübirlik toplanıyor. Şu anda Bafra Belediyesi'nin önderliğinde kurulan Katı Atık Birlikteliği'nin de içinde yer alıyoruz. Ümit ediyorum 1-1.5 yıl içinde katı atık tesisi de yapılacak. Şu anda yeri belirlendi. Çevre Bakanlığı'nın da desteğini alıyoruz" şeklinde konuştu.

Başkan Erel, yasa ve yönetmeliklere uygun çalışıp, halkın menfaatine projeler üreten bütün belediyelere bakanlıklar ve devletin diğer birimlerinin, ister iktidar isterse muhalefet olsun ayrım yapmadan destek verdiğini, bunun da göz ardı edilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber