Cezaevleri özel sektörü solladı

Haber Giriş : 12 Aralık 2005 11:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cezaevleri, tutuklu ve hükümlülerin topluma kazandırılmasına öncülük ediyor. Türkiye genelindeki 173 hapishanede, meslek ve sanat eğitimi yapılıyor.

Demir parmaklıklar arkasında cezasını çekenlere, hayvancılıktan mobilyacılığa kadar birçok meslek öğretiliyor. Mahkumların çalıştığı iş yurtları, kârlılıkta özel sektörle yarışıyor. 2002 yılında 12 trilyon lira kâr eden iş yurtları, geçtiğimiz yıl gelirini iki kat artırarak 24 trilyona ulaştı. Bankada değerlendirilen bu paralar, faiz ve diğer gelirlerle daha da artıyor. Üretim faaliyetleriyle elde edilen kazancın bir bölümü çalışan mahkumlara dağıtılıyor. Geriye kalan para ise yeni adliye ve cezaevi inşaatlarıyla, bakım onarım ve demirbaş ihtiyaçları için kullanılıyor.

İş yurtları bütçesinden adliye cezaevlerinin yapımı, bakımı ve onarımı için 2004 yılında 29 trilyon 515 milyar lira harcama yapıldı. 2005 yılının ilk 10 ayı içinde ise bu harcamalar için iş yurtlarından aktarılan para miktarı 74 trilyon 781 milyara yükseldi. Alınan bilgiye göre iş yurtları bütçesinden 35 adliye hizmet binası, 11 adet F tipi cezaevi, 39 lojman yaptırılırken 10 adliye hizmet binasının da tamamlanmasına katkıda bulunuldu. Ayrıca 72 adet ceza infaz kurumunun oda sistemine dönüşümü, 670 adet lojman ve 6 adet ceza infaz kurumu onarımı, 4 adet ceza infaz kurumuna ruhsal problemleri olan hükümlü ve tutuklu bölümü yapılması, 3 adet eğitim merkezi tadilat ve onarımı, 6 adet ceza infaz kurumuna spor kompleksi ve iş atölyesi, cezaevi iş yurtları tarafından gerçekleştirildi. İnşaat ve onarım işlerinin yanı sıra adliye ve cezaevlerinin tefrişat ihtiyaçları da iş yurtlarında üretilen malzemelerle karşılanıyor. 2001 yılından itibaren 162 adliye ile 7 adet ceza infaz kurumunun tefrişatı bu yolla yapıldı.

Hükümlü ve tutukluların meslek ve sanatlarını koruyup geliştirmek veya onlara bir meslek veya sanat öğretmek amacıyla 173 cezaevi bünyesinde iş yurdu faaliyet gösteriyor. Hayvancılık, mobilyacılık, matbaacılık, halı dokumacılığı, terzilik gibi birçok işkolunda üretim yapılan cezaevi iş yurtlarında 5 binden fazla hükümlü ve tutuklu çalışıyor. İş yurtlarında çalışan görevli personel ile işçi ve hükümlülere, elde edilen gelirin yüzde 25'ini aşmamak üzere her yıl kâr payı ödemesi yapılıyor. Adalet Bakanlığı'nın basılı evrak ve yayınlarının tamamı, adliye ve ceza infaz kurumlarının inşaat, onarım, demirbaş ve döşeme ihtiyaçlarının önemli bir bölümü cezaevi iş yurtları tarafından karşılanıyor. Cezaevlerindeki tesis, atölye ve benzeri ünitelerde üretilen mal ve eşyalar özel sektöre de satılıyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber