Telekom'un özelleştirilmesinde karar Cuma günü

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Aralık 2005 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi, Türk Telekom'un özelleştirilmesine de olanak tanıyan yasanın bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle açılan davayı Cuma günü görüşecek.

CHP, 16 Haziran 2004 günlü, 5189 sayılı ''Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun''un, 2. maddesinde yer alan ''devamı süresince tekel mahiyetinin yaratabileceği sakıncalar da dahil'' ve ''... ile aynı maddenin üçüncü fıkrası...'' ibarelerinin, 4. maddesiyle değiştirilen 406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanunu'nun Ek 29. maddesinin ikinci fıkrasının birinci tümcesinin, 5. maddesiyle 406 sayılı Yasa'ya eklenen Ek Madde 33'ün dördüncü fıkrasının birinci tümcesinde yer alan ''... ve aleyhe...'' sözcüklerinin, 6. maddesiyle 406 sayılı Yasa'ya eklenen Geçici Madde 8'nci maddenin birinci ve üçüncü fıkralarının, 12. maddesinin (d) bendinin iptali ve yürürlüklerinin durdurulması istemiyle dava açmıştı.CHP'nin iptalini istediği diğer bir madde ise Türk Telekom hisselerinin satışı sonucu kamu payının yüzde 50'nin altına düşmesi durumunda personelin Devlet Personel Başkanlığı'nca başka kamu kurum ve kuruluşlarına nakline olanak tanıyor.

CHP'nin iptalini istediği diğer bir madde ise Türk Telekom hisselerinin satışı sonucu kamu payının yüzde 50'nin altına düşmesi durumunda personelin Devlet Personel Başkanlığı'nca başka kamu kurum ve kuruluşlarına nakline olanak tanıyor.

Başvuruda ayrıca, Türk Telekom'un lehine ve aleyhine açılmış veya açılacak davalar, icra takiplerinin Türksat A.Ş'ye devrini öngören yasa hükmündeki, ''aleyhe'' açılmış davalar yönünden iptali isteniyor.

CHP ayrıca, PTT Personeli Müteselsil Kefalet Sandığı'nın işletilmesi, tasfiyesi ve bu konuda gerekli düzenlemeleri yapmaya PTT Genel Müdürlüğü'nü yetkili kılan hükmünün de Anayasa'ya aykırı olduğunu ileri sürüyor.

CHP, 5189 sayılı yasa ile 4046 sayılı Özelleştirme Yasası'ndaki ''...ve limanların mülkiyetin devri dışındaki yöntemlerle özelleştirilmelerinden Türk uyruklu gerçek ve tüzel kişiler yararlanabilir'' hükmünü kaldıran maddenin iptalini istiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber