İşte Fişleme Örneği: Baş açtırtan iyi bir idareci...

Haber Giriş : 22 Aralık 2005 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aşkın'la birlikte yargılanan Başçavuş Kara'nın hazırladığı fişlerde öğretim üyeleri için "Kürt, Türk, Azeri" ifadeleri kullanılarak etnik köken ayrımına gidildiği gibi "İslamcı, Cumhurbaşkanı'na, jandarmaya yakın" sınıflamaları yapılmış

Yeni Şafak, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Yücel Aşkın'ın 'özel hayatın gizliliğini ihlal etmek, kişisel verileri hukuka aykırı toplamak ve ayrımcılık yapmak' suçlarından yargılanmasına neden olan fiş dosyasını açıyor.

2002 yılında düzenlenen ve üniversitede öğretim üyelerinin özel hayatlarının anlatıldığı rapor, Rektör Yücel Aşkın'ın çalışma ofisindeki özel kasasında bulunmuştu. Rapor, halen Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden 'çete' davasında Rektör Aşkın'la birlikte sanık sandalyesinde oturan, YYÜ Özel Güvenlik Şube Müdürü, emekli jandarma başçavuşu Saffet Kara'nın imzasını taşıyor. Fişte öğretim üyeleri için, "Kürt kökenli, Türk kökenli, Azeri kökenli, Kerkük Türkü" ifadeleri kullanılarak etnik köken ayrımına gidilirken, "Sağ görüşlü, İslamcı, Cumhurbaşkanı'na yakın, Rektör'e yakın, jandarmaya yakın, tarafsız çağdaş, ülkücü, nizamı alemci" sınıflamaları yapıldı.

MİT VE ERMENİ VURGUSU

Rektör'ün eşi Oya Aşkın'la ilgili ifadelerde MİT'in ismi geçti. Rektör ve eşi ile ilgili bölüm şöyle: "Rektörün babası Necip Aşkın Selanik Türklerinden olup Atatürk'ün kurdurduğu Radyo Orkestrası'nın şefidir. Oya Aşkın'ın babası Halim Tokmaklıoğlu MİT'in ikinci başkanlığını yapmış bir subaydır. Üniversiteye bugüne kadar Ermeni heyeti gelmemiştir." Halen Rektör Aşkın'la birlikte çete davasında bir diğer sanık olan rektör yardımcısı Prof. Dr. Hasan Ceylan hakkında da 'radikal dinci ve PKK karşıtıdır' ifadesi kullanıldı.

BAŞ AÇTIRAN 'İYİ İDARECİ'

'Rapordur' başlığı ile tutulan '6/17-2 sayılı' fişte dikkat çeken ifadelerden biri de Rektör Aşkın'ın Danışmanı Doç. Dr. Yakup Akgül hakkında oldu. Akgül için, "İyi bir idarecidir. Türbanlı öğrencilerin fakültede başlarını açmaları için ikna yolu ile uğraş vermiş ve başarılı olmuştur. Hadep'le ve Fazilet Partisi ile yakınlığı yoktur " denildi.

MAYO FİŞİ

Fişte öğretim üyelerinin kız çocuklarının ve eşlerinin denize girme şekli bile kaydedildi. Rektör Danışmanı Prof. Dr. Tevfik Zait Ağaoğlu hakkında tutulan 13. maddede şu ifadeler dikkat çekiyor: "Kerkük Türklerindendir. İnançlı biridir. Her türlü çağdaş faaliyetlerde bulunur. Eşi modern birisidir. Kendisinin ve kızının etkinliklerde kanun çalması eşinin ve kızının mayo ile denize ve göle girmesi radikal dinci kesim tarafından eleştirilmektedir. "Genel Sekreter Yardımcısı Yrd. Doç Dr. Mehmet Bingöl'ün ise rektörün eski öğrencisi ve askerlere çok yakın olduğunun belirtilmesi dikkat çekti. Bingöl hakkında şöyle denildi: "Kürt kökenli pırıl pırıl bir insandır. Eşi olan Tuğba Çıtak Van eski Telekom Müdürü Zafer Çıtak'ın kızı olup Türk kökenlidirler. Çağdaş biridir. "

REKTÖRE ÖVGÜ

Toplam 16 madde, 2 sayfadan oluşan ve bir nüshası Jandarma Genel Komutanlığı'na gönderilen raporda, Rektör Aşkın'a övgü yağdırılmış. "Entelektüel biri olup sanat, spor, fotoğrafçılık, dağcılık faaliyeti vardır" diye anlatılan Aşkın'ın küfür nedir bilmediği, saygılı ve kibar biri olduğu kaydedildi. Rektörlük seçiminde Yücel Aşkın'ın, 96 oy alan Cengiz Andiç'in arkasından 69 oy alarak ikinci olduğu belirtilirken, "Rektör seçimi oylamasına katılanlardan Kürtçü olarak bilinen yoktur. Oylar radikal dinci, ülkücü, nizamı alemci ve tarafsız çağdaş kesimindir" denildi.

AŞKIN RAPORU KASADA SAKLADI

YYÜ Özel Güvenlik Şube Müdürü ve emekli jandarma başçavuşu Saffet Kara, Rektör Aşkın'ın ofisinde bulunarak bir kamyonetin arkasında Adliye'ye getirilen özel çelik kasadan çıkan ve altında imzası bulunan fişlerle ilgili, 29 Aralık'taki duruşmada savunma yapacak. Rektör Aşkın 14 Aralık'ta yaptığı savunmada "Öğretim üyelerini düşündüğüm için fişleri kasamda sakladım. Duyulmasını önledim. Fiş denilenler OHAL döneminde jandarma ve YÖK'ten geldi" diye ilginç bir savunma yapmıştı.

Demirel'e yakındır, arz ederim

Üniversitedeki öğretim üyelerinin kimlerin yakını olduklarının kaydedildiği fişte "Cumhurbaşkanına yakın, rektöre yakın, jandarmaya yakın" ibareleri yer aldı. Rektörlük hukuk müşaviri Zelal Kartal hakkındaki özel bilgilerde, Cumhurbaşkanı'na (Süleyman Demirel) yakın olan Nadir Kartal'ın yeğeni olduğu kaydedildi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber