Seçimler yaklaştı, belediyeler turizm şirketleriyle yarışıyor

Yerel seçimler yaklaşırken Türkiye'deki 2.951 belediyenin neredeyse tümünün düzenlediği ücretsiz geziler patladı. Bazı turlarda konaklama bile ücretsiz. Hatta SPA, Türk hamamı gibi lüks detaylar da unutulmuyor. Kiralık otobüs pazarının büyüklüğü geziler sayesinde 1 milyar liraya dayandı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 17 Nisan 2013 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Seçimler yaklaştı, belediyeler turizm şirketleriyle yarışıyor

Sümer DEMİRCİLER

Mart 2014'te düzenlenecek yerel seçimler yaklaşırken, seçmenleriyle daha yakın ilişki kurmak isteyen belediyeler sosyal çalışmalarına hız verdi. Ücretsiz çamaşırhaneden internet bağlantısına, gıda yardımından yabancı dil kursuna kadar seçmenlerini etkilemek için farklı hizmetler sunan belediyelerin, düzenledikleri ücretsiz geziler son dönemde patlama yaşıyor.

İSTANBUL AÇIK ARA ÖNDE

KÜLTÜR gezisi olarak farklı bölgelere ücretsiz gezi düzenleyen belediyeler arasında, İstanbul açık ara önde. İstanbul sınırlarındaki 39, Türkiye'deki 2 bin 951 belediye içinde, seçmenleri için gezi düzenlemeyen belediye yok gibi. Yaklaşan yerel seçimler öncesinde gezileri etkili bir tanıtım aracı olarak kullanan belediyeler arasında, Şişli en çok dikkat çeken belediyelerden...

ŞİŞLİ-ÇANAKKALE HATTI

ŞİŞLİ Belediyesi tarafından düzenlenen geziler, İstanbul'daki belediyeler arasında katılım yoğunluğu açısından açık ara öne çıkıyor. Dört yıl önce başlatılan Çanakkale tarihi yarımda gezisi kapsamında Şişli Belediyesi toplam 50 bin kişiyi bölgeye ücretsiz olarak götürdü. Yeni başlatılan Assos gezisi kapsamında 20 bin kişi daha ücretsiz olarak bölgeyi görecek. Sadece Şişli Belediyesi tarafından organize edilen gezilerin katılımcı sayısı bile 100 bin kişiyi geçiyor.

100 OTOBÜS 5 BİN KİŞİ

GEZİ organizasyonları arasında 23 Nisan ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda Şişli Belediyesi tarafından düzenlenecek etkinlik katılımcı çokluğuyla yeni bir rekora hazırlanıyor. Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün de katılımıyla, 28 Nisan günü ilçedeki tam 5 bin çocuk, yaklaşık 100 otobüsle Ankara'ya yola çıkacak. Ulaşım dışında çocukların yoldaki beslenme başta olmak üzere tüm ihtiyaçları da belediye tarafından karşılanacak.

PARTİ FARK ETMİYOR

PARTİ ayrımı olmaksızın neredeyse tüm belediyelerin gezilerde artışlar görülüyor. Seçmenlerine farklı yerleri tanıma fırsatı sunmak isteyen belediyeler arasında İstanbul'un büyük ilçelerinden Küçükçekmece bu yıl, 20 bin seçmenini Çanakkale'ye götürecek. Geçen yıl 15 bin seçmenini gezdiren Büyükçekmece Belediyesi'nin Ramazan ayında daha da yoğunlaşacak gezilerinde25 bin seçmeni gezilere katılacak. Geçen yıl 60 bin seçmenini geziye götüren Gaziosmanpaşa Belediyesi'nin bu yılki hedefi de 85 bin seçmene ulaşmak. Belediye, günübirlik geziler dışında, Gümüşyaka'daki dinlenme tesislerinde de seçmenlerini ağırlıyor.

İNTERNETE GİR, GEZİNİ OTOBÜS KOLTUĞUNU SEÇ

İSTANBUL'da seçmenlerine ücretsiz gezi düzenleyen belediyeler arasında, yaptıkları uygulamalarla turizm şirketlerine taş çıkartanlar da var. Gaziosmanpaşa Belediyesi, farklı bölgelere düzenlediği gezilerini resmi internet sitesinde duyuruyor. Siteye girenler istedikleri geziyi, tarihi, otobüsteki koltuğuna kadar internet üzerinden seçip, rezervasyonunu yaptırıp, ücretsiz geziye katılıyor. Belediyeler ayrıca yaptıkları duyurular, el ilanları ve bölgelerindeki muhtarlar aracılığıyla da gezilerine katılacak seçmenlerine ulaşıyor.

OTOBÜS PAZARI 1 MİLYAR TL

SADECE İstanbul'da kayıtlı, kiralık 3 bin turizm otobüsü bulunuyor. Otobüslerin en büyük müşterisi belediyeler, aylık ortalama 5 bin TL kira ödüyor. İstanbu'daki kiralık otobüs sektörünün büyüklüğü 180 milyon TL'ye Türkiye genelindeyse 1 milyar liraya yaklaştığı belirtiliyor.

SPA, HAVUZ DA VAR

ÇOK sık düzenlenen günübirlik geziler dışında, çoğunlukla bir gece konaklamalı geziler de belediyeler arasında gözde. Konaklamalı gezilerde, rehberlik hizmeti, yeme-içme dışında tesislerdeki SPA, Türk hamamı , yüzme havuzundan da ücretsiz kullanım fırsatı sunuluyor. Genellikle konuk sanatçıların da çağrıldığı akşam yemeklerine başkan da katılıyor.

ANADOLU İSTANBUL'A GELİYOR

İSTANBUL belediyeleri dışında, Anadolu'da da belediyelerin ücretsiz gezi düzenlemesi çok yaygın. Seçmenleri için gezi organize etmeyen belediye neredeyse yok gibi. Anadolu belediyelerinin gözde gezi bölgeleriniyse İstanbul oluşturuyor. Çoğunlukla günü birlik organize edilen geziler sayesinde, İstanbul'un tarihi yerlerini seçmenlerine tanıtan belediyeler, ulaşım ve yemek masraflarını da üstleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber