Hafız karıma iş bulun ihalede yanınızda olalım

Haber Giriş : 06 Ocak 2006 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Darphane'nin pasaportlara "akıllı çip" ihalesinde Genel Müdürü Ahmet Büyükkaymaz'ın da ihaleye katılan İris/Kunt firmasının sahibi Aykut Kozanoğlu ile çok sayıda telefon görüşmesi gerçekleştirdiği ortaya çıktı. Daire Başkan Yardımcısı Faruk Güngördü de Şınlak yetkililerine, hafızlık diploması olan eşi için yardım istedi.

DARPHANE Genel Müdürlüğü'nce açılan pasaportlara "akıllı çip" ihalesinde, bir daire başkan yardımcısının ihaleye katılan bir firmadan karısına iş bulunmasını istediği ortaya çıktı. Darphane Daire Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Güngördü, "akıllı çip" projesi için geçen yıl yapılan teknik prezentasyondan sonra, Şınlak yetkililerini özel olarak odasına çağırarak bir ricası olduğunu söyledi. Darphane antetli bloknot sayfasına, el yazısıyla, eşiyle ilgili bilgileri yazan Güngördü, firma yetkililerine "Bu işi halledin, önce sizin ne olduğunuzu bir görelim, osnar tekrar konuşalım" dedi. Güngördü'nün eşi Hatice Sündüz Güngördü için verdiği notta şunlar yazılı: "Marmara Üniv. İlahiyet Fak. MYO Mezunu. Hafızlık Belgesi sahibi. Diyanet İşleri Başkanlığınca açılan Belletmen sınavıını kazandı. Evli, 2 çocuklu. 07.07.1973 doğumlu."

BAŞBAKAN DEVREDE: İhaleye Alman ortağı Gieseck& Devrient ile birlikte katılan Şınlak yetkilileri geçen ay Başbakan Tayyip Erdoğan'dan randevu alarak "akıllı çip" ihalesindeki bu usulsüzlükleri aktardı. Başbakan Erdoğan'ın, Hazine'nin bağlı olduğu Devlet Bakanı Babacan'ı arayarak konuyu incelemesi talimatını verdiği öğrenildi.

GENEL MÜDÜR DE KONUŞMUŞ: Genel Müdür

Ahmet Büyükkaymaz'ın ihalede ikinci olduğu halde, ilk sıraya alınan Iris/Kunt firmasının sahibi Aykut Kozanoğlu ile çok sayıda telefon görüşmesi yaptığı resmi kayıtlarla belirlendi. Darphane Genel Müdürü Büyükkaymaz, henüz sonuçları resmen açıklanmayan ihale yapıldıktan sonra (27 Eylül 2005) kendi cep telefondan Kozanoğlu ile 6,8 (iki kez) 12,16,18,22 Ekim 2005 tarihlerinde görüştü. Bu görüşmelerin, henüz sonuçları ilan edilmeyen bu ihaleye "fesat karıştırmak" suçu oluşturduğu belirtiliyor. Genel Müdür Büyükkaymaz'ın, Kozanoğlu ile görüşme yaptığının diğer firmalarca bilindiğini öğrendiği, bu nedenle 0532 783 00 .. nolu telefonunu görüşmeye kapatarak başka bir sim kart kullanmaya başladığı öğrenildi.

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nün "akıllı çip" ihalesi 17 Temmuz 2005 tarihli Kamu İhale Bülteni'nde ilan edildi. Sekiz firmanın katıldığı ihale 27 Eylül'de yapıldı.

İhalede ikinci sırada yer alan 15 milyon 475 Euro teklif veren Iris/Kunt firmasının, sıralamanın değiştirilmesi sonucu birinci sıraya alındığı belirtiliyor. Darphane Genel Müdürlüğü, bu sonucu, ihaleye katılan bir başka firmanın talebi üzerine firmaya 26 Ekim 2005'te bildirdi.

Hazine: İddialar için soruşturma başlattık

HAZİNE Müsteşarlığı yetkilileri Darphane Genel Müdürlüğü'nce açılan pasaportlara "akıllı çip" ihalesi hakkındaki Hürriyet haberinde yer alan bütün iddialarla ilgili inceleme ve soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Yetkililer Hürriyet'e, 15 Eylül olarak belirlenen ihale tarihinin 27 Eylül'e ertelenmesinin ise "Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü'nün teknik şartnamelerde değişiklik yapmasından" kaynaklandığını bildirdi.

Danışman açıklanmayan ilk ihaleyi kutlamış

AKILLI çip" ihalesine "danışman" sıfatıyla atanan İstanbul Büyükşehir Belediyesi bağlı İsbak'ın eski genel müdürü Derya Demir'in, ihale sürecinin başından bu yana katılımcı firmalarla "mesafesiz ilişkiler" içinde olduğu belirtiliyor. Derya Demir'in, ihale (27 Eylül) yapıldıktan birkaç saat sonra İris/Kunt firmasının Malezyalı danışmanlarıyla birlikte Bebek Otel'in barında viski eşliğinde henüz açıklanmayan birinciliği kutladıkları öğrenildi. Demir'in ayrıca, Darphane yöneticilerinin ihale öncesinde gittiği iş amaçlı Fransa gezisinden sonra da orada çektirilen bir fotoğrafı, firma yetkililerine vererek "Bu insanlarla aynı masada yemek yiyoruz. Benimle birlikte olmak, bu insanların da her zaman sizin yanınızda olmanızı sağlayacaktır" dediği öğrenildi. Derya Demir'in İsbak Genel Müdürü olduğu dönemde Darphane Genel Müdürü Ahmet Büyükkaymaz'ın İsbak yönetim kurulu üyesi olduğu belirtildi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber