Biyonik öğretmen

Haber Giriş : 06 Ocak 2006 07:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Askerdeyken sağır olan İngilizce öğretmeni, Türkiye'de ilk kez kendisine takılan biyonik kulakla tekrar duymaya başladı. Şimdi engelliler okulunda eğitim veriyor...

Geçirdiği menenjit yüzünden 23 yaşında sağır olan Sakin Şan, 4 yıl boyunca hiç bir sesi duyamadı. 1987 yılında Türkiye'de cochlear implant (biyonik kulak) ameliyatı ilk kez onun üzerinde yapıldı. 45 yaşındaki Şan, şimdi engelliler okulunda öğretmenlik yapıyor. Şan, ?Bu okulda öğretmen olabilmek için onların dünyasına girmek lazım. Onları en iyi ben anlayabilirim' diyor.

DUYMA yeteneğini kaybettikten sonra çok sevdiği öğretmenlik mesleğini de yapamayan Şan okullarda devlet memurluğu yaptı. Şan, ?Duymamak bir insanın kişiliğini, statüsünü herşeyini etkiliyor. Konuşma da bozuluyor. İşiten ve işitmeyen bir tutulmuyor' diye o zor günlerini anlatıyor.

ŞAN, Öğretmen Lisesi'nde görev yaptığı dönemde Ege Üniversitesi Sosyoloji'yi bitirdi. Evlendi. 1987 yılında cochlear implant ameliyatının artık Türkiye'de de gerçekleştirilebildiğini haber alınca Eskişehir Anadolu Üniversitesi'ne başvurdu. İlk ameliyatı o oldu. İç ekipmanların takılmasından 20 gün sonra dış ekipmanlar da takılınca tekrar duymaya başladı.

1992 yılında Tülay Aktaş Duyma Engelliler Okulu'na atanan Şan'ın öğrencileriyle arasında özel bir bağ var. Şan'a göre o onları en iyi anlayabilecek kişi... Şan, ?Bu okulun tam bana göre olduğunu düşünmüştüm. Velilere cochlear implant ameliyatı konusunda telkinde bulunuyorum' diyor.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber