Özelleştirme Kanunu'na kısmî iptal

Haber Giriş : 06 Ocak 2006 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi, 5398 sayılı Özelleştirme Uygulamalarının Düzenlenmesine Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun'un 2 hükmünü iptal etti. Yüksek Mahkeme, dünkü toplantısında, CHP'nin 5398 sayılı kanunun bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebini esastan görüştü. Toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, söz konusu kanunun 5. maddesinin bazı hükümlerinin iptali talebini oybirliği ile reddettiklerini söyledi. Kılıç, kanunun 10. maddesiyle 4046 sayılı Özelleştirme Kanunu'na eklenen ek madde 3'ün iptal edildiğini ve yürürlüğünün durdurulduğunu kaydetti. Kılıç, kanunun iptali istenen 19. maddesiyle 3194 sayılı kanunun 9. maddesinin sonuna eklenen fıkrada yer alan, ?'imar mevzuatındaki kısıtlamalara tabi olmaksızın'' ibaresinin de oy çokluğu ile iptal edildiğini ve yürürlüğünün durdurulduğunu söyledi.

Söz konusu 19. madde, ?'Özelleştirme işlemleri yapılan hizmet özelleştirilmesi niteliğindeki yatırımların yapılacağı yerlerde hazırlanan veya hazırlattırılan planların özelleştirme idaresince değerlendirilmek ve sözleşmeye uygunluğu konusundaki görüşü de alınmak kaydıyla imar mevzuatındaki kısıtlamalara tabi olmaksızın resen onaylamaya Bayındırlık ve İskan Bakanlığı yetkilidir'' hükmünü içeriyor.

İptal talebi reddedilen maddeler
Kılıç, kanunun 12. maddesiyle 3194 sayılı İmar Kanunu'na eklenen ek madde 3'ün, 13. maddesiyle 3621 sayılı Kıyı Kanunu'na eklenen fıkranın da iptal talebinin reddedildiğini bildirdi. İptal talebi reddedilen söz konusu 12. madde şöyle: ?'Özelleştirme programındaki kuruluşlara ait veya kuruluş lehine irtifak, kullanım hakkı alınmış arsa ve arazilerin 3621 sayılı Kıyı Kanunu ve 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu kapsamında bulunması halinde bu yerlerde genel ve özel kanun hükümlerine göre imar planlarını yapmaya ve onaylamaya yetkili kuruluşlardan Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın uygun görüşü ve diğer yetkili kuruluşlardan görüş alınarak çevre imar bütünlüğünü bozmayacak her tür ve ölçekte imar planları ve imar tadilatları ile mevzi imar planları Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nca hazırlanarak Özelleştirme Yüksek Kurulu'nca onaylanmak suretiyle yürürlüğe girer.''

İptal talebi reddedilen yasanın 13. maddesi ise 3621 sayılı Kıyı Kanunu'na eklenen düzenleme de şöyle: ?Kuruvaziyer gemilerin bağlandığını, liman hizmetlerinin sağlandığı, ülke tanıtımı ve imajını üst seviyeye çıkaracak turizm amaçlı fonksiyonlara sahip olup kuruvaziyer gemilerin yanaşmasına ve yolcuları indirmeye müsait deniz yapıları ve yan tesislerinin yer aldığı kuruvaziyer ve yat limanları, özelleştirme kapsam ve programına alınan ve sahil şeridi belirlenen veya belirlenecek olan alanlar ile kıyı ve dolgu alanlarında yapılacak yat ve kuruvaziyer limanlarının ihtiyacı olan yönetim, destek, bakım ve onarım, teknik ve sosyal altyapı ve konaklama birimleri ile ilgili kullanım kararları ve yapılanma şartlarının imar planıyla belirlenir.''

Galataport'a durdurma
Bu arada, Anayasa Mahkemesi, Kıyı Kanunu'na yapılan konuyla ilgili ek maddelerin iptal talebini reddederken; Danıştay 6. Dairesi, İstanbul Beyoğlu, Salıpazarı bölgesinde kruvaziyer yat limanı yapımına ilişkin imar planındaki değişikliği onaylayan Kültür ve Turizm Bakanlığı işleminin yürütmesini durdurdu. Alınan bilgiye göre, TMMOB İstanbul Şehir Plancılara Odası'nın, İstanbul Beyoğlu, Salıpazarı bölgesinde kruvaziyer yat limanı yapımına ilişkin 1/1000'lik ve 1/5000'lik imar planındaki değişikliği onaylayan Kültür ve Turizm Bakanlığı işleminin iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle açtığı davanın ilk aşaması sonuçlandı. Danıştay 6. Dairesi, söz konusu işlemin yürütmesini oy birliği ile durdurdu. Daire'nin, ?'söz konusu imar planının dayandığı yönetmeliğin daha önce Danıştay 6. Dairesi'nce iptal edilmesini ve özelleştirme bölgelerindeki imar planı değişikliği yapma yetkisinin Kıyı Kanunu'nda yapılan değişiklikle Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na verilmesini'' yürütmeyi durdurma kararına gerekçe yaptığı öğrenildi. Danıştay 6. Dairesi'nin bu kararına karşı Kültür ve Turizm Bakanlığı itiraz edebilecek. İtirazı, bir üst kurul olarak Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu karara bağlayacak.

türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber