Sigara yasağında uygulama sıkıntısı

Haber Giriş : 13 Ocak 2006 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bayram tatili sonrası toplanacak TBMM Sağlık Komisyonu'nun ana konusu sigara yasağı olacak. En üst kurul, yasakla ilgili maddelerin uygulanabilir olup olmadığını inceleyecek

TBMM Sağlık ve Sosyal İşler Komisyonu, bayram tatili dönüşünde alt komisyonda tartışmalara neden olan sigaraya kapsamlı yasak getiren öneriyi ele alacak. Alt komisyonda 'mezarlıklarda, hastane bahçelerinde, özel araçlarda ve evlerde de sigara içmenin yasaklanması' önerileri üzerinde yaşanan tartışma, esas komisyona taşınacak.

Endişeler vardı
Alt komisyonda kabul edilen "Mezarlıklara ve özel araçlara da yasak getirilsin" önerisinden, "Yasak abartılırsa uygulanamaz" endişesi karşısında vazgeçilmiş, tartışma üst komisyona bırakılmıştı. Alt komisyonda araçlar için yaşanan tartışmada, sürücülere yasak getirilmesi ancak sürücünün yalnız olması ya da yanında sigara içmeyen birinin bulunmaması koşuluyla sigara içilmesi serbest bırakılmıştı. Bu konuda son kararı üst komisyon verecek.

Havalandırma şart
Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl'ün yasa önerisi, 50 metrekareden büyük, lokanta, kafeterya ve kahvehanelerde sigara içenlerin kullanacağı duman ve kokuyu giderecek havalandırmalı yerler oluşturulmasını, bu bölümler dışında sigara içilmesinin yasaklanmasını öngörüyor. Öneriye göre, 50 metrekareden küçük kahvehaneler, 3 yıl süreyle bu düzenlemeden muaf tutulacak.

Ebeveyne hapis cezası
Sigara yasağı uygulanmayan kamu kurum ve kuruluşlarının amirlerinin 'görevi ihmal' suçuyla 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanmasını öngören öneri, özel işyerlerinde de sigara yasağına uyulmaması halinde 500 ile 10 bin YTL arasında cezası verilmesini uygun görüyor. Öneride 18 yaşından küçüklere sigara satanlar ile çocuğunu sigara içilen bölümlere götüren ebeveynler için de 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası venilmesi öngörülüyor.

Öneriyle, sigara içilmesi yasak alanlarda sigara içenlere 50 YTL, sigara izmaritini yere atanlara 20 YTL, otomobilde sigara içen sürücülere de 50 YTL ceza kesilmesi isteniyor. Öneriye göre, tütün ürünlerine benzer özelliklere sahip sakız türü ürünleri üretenlere de işletmelerin büyüklüğüne göre 250 bin YTL'den 1 milyon 200 bin YTL'ye kadar ceza verilebilecek.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber