Özelleştirme kapsamındaki kurumlar çiftlik gibi

Haber Giriş : 24 Ocak 2006 09:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKP iktidarının bürokratik usul ve teamüllere aykırı kadrolaşması, Başbakanlık raporuyla belgelendi. Başbakanlık Yüksek Denetleme Müfettişleri tarafından hazırlanan raporla, özelleştirme kapsamına alınan kuruluşlardaki özellikle Genel Müdür Yardımcılıkları kadrolarının "kişiye göre iş" mantığıyla dağıtıldığı saptandı. Kurallar "aşılarak" yapılan atamalarla ilgili olarak, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu Raporunda şu eleştiri yapıldı:

"Atama işlemlerinin yetki devirleri çerçevesinde ilgisine göre Bakan veya Özelleştirme İdaresi Başkanı tarafından yapılması daha sonra ilgilinin göreve başlaması gerekmekte iken, bazı atamaların Şirket Yönetim Kurulu kararına istinaden gerçekleştiği ilgili kişi görev başladıktan sonra atama oluru alındığı, üst düzey atamalarda İdarenin ihtiyacı titizlikle araştırılmadığı, böylece göreve göre atama yapılması gerekirken, mevzuat zorlamaları karşısında kişiye göre atama yapıldığı görülmüştür." Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu Özelleştirme İdaresi Başkanlığı raporuna göre, Türkiye Deniz İşletmeleri (TDİ) Et Balık Ürünleri (EBÜ) , Türkiye Gübre Sanayi (TÜGSAŞ) ve benzeri kuruluşlarda "olur izni dahi alınmadan"

Belediyelerden yada diğer kuruluşlardan, başka meslek gruplarına mensup kişilerin Genel Müdür Yardımcısı olarak atandığına dikkat çekildi.

Raporda, eleştiriyle ilgili örnekler de verildi. Bir örneğe göre;" TDİ Yönetim Kurulu'nun 14.7.2005 tarihli kararıyla M. Fatih Çan'ın TDİ Genel Müdür Yardımcılığı kadrosunda açıktan atandığı, 20.7.2005'te görevine başlatıldığı, 9-8-2005 tarih ve 1170 sayılı başkanlık oluru ile söz konusu işlem" uygun görüldü. Diğer örnekte ise "Başak Sigorta Yönetim Kurulu, Genel Müdür Yardımcılığına M.İlker Ayca'nın atanması için 7.7.2005 tarihli toplantısında karar aldıktan bir gün sonra 8.7.2005 tarihinde Hazine Müsteşarlığına bir yazı ile talepte bulundu. Ancak aynı gün Hazine Müsteşarlığının görüşü beklenmeden şahsın atanmasının uygun görüldüğü" anlatıldı. Rapordaki bir başka örnekte ise "Eti Elektrome-tallürji Anonim Şirketi Genel Müdür Yardımcısı görevinden alınarak Baş Uzmanlığa atandığı, boşalan Genel Müdür Yardımcılığına Kütahya Orman Bölge Müdürlüğünde Mühendis olarak çalışan bir kişinin atandığı" kaydedildi. Raporda yere alan örneklerinden bir diğerinde ise "TÜGSAŞ Yardımcılığına Ankara Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Daire Başkanı olarak göreve yapan şahsın atandığı" belirtildi.

Birgün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber