Bankaların sözleşme oyununa neşter

Yeni Tüketici Yasa Tasarısı TBMM'de görüşülmeyi beklerken, bankaların sözleşme oyununa son verecek bir düzenleme geliyor

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 18 Haziran 2013 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bankaların sözleşme oyununa neşter

Yeni Tüketici Yasa Tasarısı TBMM'de görüşülmeyi beklerken, bankaların sözleşme oyununa son verecek bir düzenleme Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından hayata geçiriliyor. Bu çerçevede tüketici şikâyetlerine karşı 'sözleşmende var' diyen bankalara, 'net ve kısa' sözleşme yapma zorunluluğu geliyor. Sözleşme değişikliklerinde tüketici hakları korunacak, sorunun hemen yargıya taşınmaması için düzenleyici kurum aracı olacak. Kuryelerle sözleşme gönderme dönemi kapanacak. Bankalar, şikâyeti olan müşteriyi bilgilendirmek için mutlaka dönüş yapacak. Bankaların sözleşmelerle ilgili değişiklikleri 1 Eylül 2013 tarihine kadar yapmaları gerekecek.

BU YIL TAMAMLANACAK

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), tüketiciden gelen şikâyetlerde başı çeken banka sözleşmelerine el attı. Bankaların 1 Eylül 2013 tarihine kadar tüketicilerin şikayet ettiği konularda düzenlemeler yapması şartı getiriliyor. Sözleşmelerde hükümler tek taraflı ve tüketicinin aleyhineyse o sözleşme geçersiz sayılıyor. Genel işlem koşullarında yer alan bir hüküm, açık ve anlaşılır değilse düzenleyenin aleyhine ve karşı tarafın lehine yorumlanıyor. Ancak bunun için konunun tüketici mahkemelerine taşınması gerekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber