Akıllı ev olmayan şehirde akıllı kümes yaptı

Gümüşhane Üniversitesi Elektrik ve Enerji Bölümü öğrencisi Erdem Şekerli, üniversitedeki akademisyenler ve kentteki elektronikçilerle kafa kafaya vererek akıllı ev bulunmayan şehirde akıllı kümes yaptı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Haziran 2013 09:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Akıllı ev olmayan şehirde akıllı kümes yaptı

Merkeze bağlı Pirahmet köyünde ki evinin bahçesinde bulunan kümesteki tavuklarını beslemek için hergün 15 kilometre mesafedeki köyüne gidip gelen Şekerli, Karadenizli'nin pratik zekasını da kullanarak konuyu okulundaki bölüm başkanı Kurtuluş Demir'e aktardı.

Akıllı evlerden esinlenen öğrenci ve akademisyen, kent merkezinde elektroniğin duayenlerinden Yalçın Milet'in de katkıları ile telefonla aktif hale gelen otomatik yemleme sistemi yaptı.

Elektronik devrelerden oluşan sistemi telefonla çalıştıran Şekerli, toplamda 250 liraya mal ettiği sistemle birlikte yıllık 2 bin 400 lira tasarruf etti. Sistemin sulama dahil birçok sektörde kullanıldığını kaydeden Şekerli, "Hocamla yaptığımız istişarelerin ardından elektronik devreyi kurdu ve o devreye motor ilave ettik. Düzeneği içi buğday dolu bir tenekeye monte ettik. Mükemmel bir verim aldık. Hergün köye gidip gelmekten kurtuldum. Telefonla arıyorum, şifremi girdikten sonra tuşlama yöntemi ile kapakları aç komutu gönderip 5 saniyeliğine kümese yem aktarıyoruz. Yaklaşık bir ay uğraştık. Ben şimdi evde otururken telefon açıp tavukları yemliyorum" dedi.

Sistemin daha çok gelişebileceğini, tavuklara sadece yem değil, su da verebileceklerini ifade eden Şekerli, daha önce de bu tür sistemlerin olduğunu fakat tavuk yemleme sisteminin ilk kez yapıldığını belirterek, bu ilki gerçekleştirmekten dolayı çok mutlu olduklarını söyledi.

"Şimdi istersem başka bir şehre, ülkeye gideyim bir telefonla tavukları yemleyebiliyorum" diyen Şekerli, "Ben hergün köye gidip geliyordum. Buda ortalama 30 kilometre ediyordu. Şuanda aylık 200 lira, yıllık da 2 bin 400 lira kar ettim bu sistemle. İlerleyen aşamada bu sistemin geliştirilerek hiç telefona gerek kalmadan otomatik olarak belirlenen zaman dilimde yemleme yapması için çalışıyoruz. Hedefimiz o, onu da yapacağız" diye konuştu.

Gümüşhane Üniversitesi Gümüşhane Meslek Yüksekokulu Elektrik ve Enerji Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Kurtuluş Demir ise kurulan sistemin telefonla cihaz kontrolü olduğunu, buna benzer uygulamaların daha önce de yapıldığını fakat tavuk yemlemesi için yapıldığını duymadığını söyledi.

Uygulamanın çoğunlukla sulama sistemlerinde kullanıldığını ifade eden Demir, "Bizde buna benzer bir uygulamayı burada tavuklar için yaptık. Yemi tenekeye dolduruyoruz. Hiç buraya gelmeden tenekenin altına bağladığımız mekanizmayla yemin dökülmesini sağlıyoruz. Önce mikroişlemcili bir devre yapıyoruz. Bu devreyi telefon hattına bağlıyoruz. Uzaktan telefon ettikten sonra belirlenen çalma sayısından sonra sistem şifre istiyor. Doğru şifreyi girdikten sonra sistem röleyi çalıştırıyor. Rölede belli bir süreliğine kapağı açıyor ve sonra tekrar kapatıyor" dedi.

Sistemin maliyetinin 250 lira olduğunu fakat seri üretim olması halinde daha da ucuza mal olabileceğini kaydeden Demir, mevcut altyapı ile bütün köy ve yerleşim yerlerinde sistemin uygulanabileceğini sözlerine ekledi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber