300 dolara üniversite

Haber Giriş : 02 Şubat 2006 17:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversite sınavı için geri sayım başladı. Üniversiteli olabilmek için her yıl 2 milyona yakın aday bilgileriyle yarışırken, Türkiye'deki öğrenciler yurtdışındaki üniversitelerin cazibe merkezi haline geldi.

Bugün başlayan başvuruların ardından adaylar, 18 Haziran'da sınava girecek. Gelir durumunuz iyiyse İngiltere, Amerika, Kanada veya Avustralya'da okumak mümkün. Ancak yurtdışında, 300 - 800 dolara eğitim veren üniversiteler de var.

Türki Cumhuriyetleri, Bulgaristan, Moldova'nın da aralarında bulunduğu bazı ülkelerde üniversite öğrenimi, Türkiye'deki devlet üniversitelerine ödenen harç miktarlarının dahi altında. Devlet üniversitelerinin bu yıl alınan ikinci öğretim harç ücretleri 600 YTL ile 4.5bin 500 YTL arasında. Türk Cumhuriyetleri, Bulgaristan, Moldova'nın da aralarında bulunduğu bazı ülkelerde ise öğrenim ücretleri 300 dolar ile bin dolar arasında değişiyor. Bu ülkelerde fen bilimlerinden sosyal bilimlere kadar pek çok alanda diploma almak mümkün.

RUSÇA ÖĞRENMEK GÖZDE

YÖK'ün de tanıdığı ve denklik diploması verdiği bu üniversiteler ÖSS kılavuzunda yer alıyor. Kırgızistan'da bulunan Celal Abad Devlet Üniversitesi'nin yıllık öğrenim ücreti 200 dolar ile 300 dolar arasında değişiyor. Nahçivan Devlet Üniversitesi yıllık 500 dolar. Azarbeycan Devlet Neft Akademisi yıllık 600 dolar. Yurt ücreti aylık 15 dolar. S. Amanjolov Doğu Kazakistan Milli Üniversitesi'nde yıllık 700 dolara öğrenim görebilirsiniz. Öğretim dili Kazak Türkçesi ve Rusca. Yurt ücreti aylık 10 dolar. Azarbeycan Gence Devlet Üniversitesi yıllık 500 dolar. Ş. Ualihanov Kökşetau Devlet Üniversitesi'nin yıllık ücreti 650 dolar. Öğretim dili Kazak Türkçesi ve Rusca. Nahçivan Devlet Üniversitesi yıllık 500 dolar. Öğretim dili Azerice. Yurt yıllık 100 dolar.

Öğrenim ücretleri düşük olan, öte yandan Rusça gibi ülkemizde de geçerli olan dille eğitim yapan üniversiteler, bazı alanlarda hiç kayıt alamazken geçen yıl gözde bölümlerinin kontenjanlarını doldurdular. Öş Devlet Üniversitesi (Kırgızistan) İngiliz Dili ve Edebiyatı 15 olan kontenjanını en düşük 340.615 puanla doldurdu. Vılnıus Gedımınas Teknik Üniversitesi (Litvanya) Bilgisayar Mühendisliği bölümü 10 kişilik kontenjanına 210.996 en düşük taban puanla öğrenci aldı. Komrat Devlet Üniversitesi (Moldova) Rus Dili ve Edebiyatı bölümü 22 kişilik kontenjanını 280.093 puanla kapattı.

Akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber