Bağ-Kur'dan isteğe bağlı sigortalılara müjde

Haber Giriş : 19 Şubat 2006 10:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bağ-Kur isteğe bağlı sigortalılara sağlık hizmeti

Bilindiği gibi 4 Ekim 2000 tarih ve 619 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Bağ-Kur'a isteğe bağlı sigorta primi ödeyen sigortalılara yapılan sağlık yardımı uygulamasına son verilmişti. Ayrıca, Bağ-Kur'a isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek emekli olan Bağ-Kur sigortalılarına verilen sağlık yardımları da söz konusu Kanun Hükmünde Kararname ile kaldırıldı.

Aslında bu uygulama nerededen bakarsanız bakın sosyal güvenlik mantığı ile bağdaşmamaktadır. İsteğe bağlı sigorta adı altında vatandaşlarımızın sosyal güvenlik kapsamına girmesi sağlanırken, sağlık yardımlarından mahrum bırakılması anayasal sosyal güvenlik hakkının ihlalidir.

Benzer durum, Sosyal Sigortalar Kurumu isteğe bağlı sigortalılar için de geçerlidir. Sosyal Sigortalar Kurumu'na isteğe bağlı sigorta primi ödeyen sigortalılar prim ödeme süresi içinde sağlık yardımı alamamaktadırlar. Ancak, bu sigortalılar, emekli olduktan sonra Sosyal Sigortalar Kurumu'ndan diğer emeklilerle eşit şartlarda sağlık yardımı alıyorlar. En azından Sosyal Sigortalar Kurumu'na isteğe bağlı sigorta primi ödeyen sigortalıların sağlık güvencesi emeklilik durumunda sağlanmış oluyor.

Bağ-Kur'a isteğe bağlı sigorta primi ödeyenlerin sağlık yardımını elinden alan 619 sayılı Kanun Hükmünde Kararname daha sonra Anayasa Mahkemesince iptal edilmişti. Ancak, 619 sayılı KHK yerine çıkarılan 4956 sayılı Kanun ile de söz konusu mahrumiyet giderilmedi.

Bağ-Kur isteğe bağlı sigortalılara yapılan bu haksız uygulamaya nihayet son verildi. Bundan böyle Bağ-Kur isteğe bağlı sigortalılar emekli olduklarında sağlık yardımı alabilecekler.

Zira, 15.02.2006 gün ve 26081 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan, ?T.C. Emekli Sandığı, Sosyal Sigortalar Kurumu ve Bağ-Kur'dan Aylık veya Gelir Almakta Olanlara Ek Ödeme Yapılması ile Sosyal Sigortalar Kurumu ve Bağ-Kur'dan Aylık veya Gelir Almakta Olanlara Ödenen Gelir ve Aylıklarda 2006 Yılında Yapılacak Artışlar ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun? ile gerekli değişiklik yapıldı.

Bu değişikliğe göre Bağ-Kur isteğe bağlı sigortalılar ile isteğe bağlı sigortadan emekli olan Bağ-Kur sigortalılarına sağlık yardımı yapılacak. İsteğe bağlı sigortalılara sağlık yardımı yapılmasına başlandığı için, bundan böyle bu sigortalılardan ayrıca sağlık sigortası primi de kesilecek.

Bundan böyle Bağ-Kur isteğe bağlı sigortalıları ile isteğe bağlıdan 2000 yılı ve sonrasında emekli olup sağlık yardımı alamayan sigortalılar da müracaat ederlerse kendilerine hemen sağlık karnesi verilecek.

Şerif Akcan/ Türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber