Yaptığı tanıklık 28 yıldır peşinde!

Haber Giriş : 19 Şubat 2006 10:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Üniversitesi'nde 16 Mart 1978'de dönemin en kanlı olaylarından biri yaşandı. 7 öğrencinin öldüğü bu olay, o dönemde tanıklık yapan bir polisin karşısına çıktı.

İstanbul Üniversitesi'nde 16 Mart 1978'de dönemin en kanlı olaylarından biri yaşandı. Sol görüşlü öğrencilerin üzerine bomba atıldı ve çocuklar silahlarla tarandı. Eczacılık Fakültesi'nde okuyan 7 öğrenci öldü, birçoğu yaralandı. Olay yerinde güvenlik önlemi almaya çalışan polisler, kaçan teroristleri yakalamak için peşlerine düştüklerinde, iddiaya göre bir komiser yardımcısı geri dönmeleri emrini verdi. Öğrencilerin katilleri kaçmayı başardı. Olayın birinci derece görgü tanıklarından bir polis memuru, Sıkıyönetim Mahkemesi'ndeki ifadesinde; saldırganları yakalamalarına komiser yardımcısının engel olduğunu anlattı. O emri verdiği ileri sürülen komiser yardımcısı bugün Kırklareli İl Emniyet Müdürü Reşat Altay. Aleyhine ifade veren polis memuru ise aynı ilde müzikhol ruhsatı almaya çalışan Yahya Gergin. Gergin'in iddiasına göre, Altay, 28 yıl öncesinin kiniyle, Gergin'in ruhsat almasını engelliyor. Gergin, 16 Mart'ı şöyle anlattı:

ÇORAPLARIMA KAN BULAŞTI

?Üniversitenin önünde 9 memur, 1 komiser muavini görevliydik. Sol görüşlü öğrenciler okuldan çıktı. Merdivenlerde 20-25 kişilik sağcı grup vardı. Bunlar slogan atmaya başladı. Başımızdaki amir olay çıkmasın diye slogan atanları geriye çekmemizi istedi. Öğrencilerle birlikte Süleymaniye istikametine gideceğimiz zaman merdiven başındaki iki görevli arkadaştan biri, arkasından atılan bombayı havada gördü ve ?bomba!' diye bağırdı. Bağırışı duyan kendini yere attı. Biz de attık. Üniversite Kütüphanesi'nin oradan silahlar patlamaya başladı. Herkes kaçmaya başladı. Kaçan şahısları kovalamaya başladık. Arkamızdan birisi ?Gitmeyin, geri gelin' diye bağırdı. Saldırganlar iki silahı atıp kaçmış. O silahları bulduk ve döndük. Döndüğümde arkamdan bağıranın kim olduğunu sordum; Komiser Muavini Reşat Altay olduğunu söylediler. Altay, Kumkapı Birliği'nin başındaydı. Yaralıların ve ölenlerin taşındığı arabaya bindiğimde çoraplarıma kadar kan bulaştı. Ölenlerin vücutları parçalanmıştı.?

HER GECE RÜYAMA GİRİYOR

Olayın ardından Sıkıyönetim Mahkemesi'nde ifade verdiğini anlatan Gergin, bu konuyla ilgili bir de 1996'da ifade vermek zorunda kaldığını söyledi. 1996'da olayda ölenlerin arkadaşları 16 Mart Katliamı davasını yeniden açtı. Yahya Gergin'in tanıklık yapması istendi. O günleri hatırlamak bile istemediğini söyleyen Gergin, ?Ölen öğrenciler her gece rüyama girdi. Vicdan muhasebemi yaptım. İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gidip, bildiklerimi anlattım? diyor.

Tanıklığı sebebiyle sürgün edildiğini, meslekten ihraç edildiğini ve ?hayatının mahvolduğunu? söyleyen Gergin, memleketi Kırklareli'nde 2004'te yeni bir sürprizle karşılaştı. Aleyhine tanıklık ettiği Reşat Altay, İl Emniyet Müdürü olarak Kırklareli'ne atandı. Gergin, ?Altay tayin olduğunda çiçek yaptırıp hoş geldin demeye gittim. İsmimi söyleyince beni hatırladı. Bana ?Hakkımda niye şahitlik yaptın' diye sitem etti? dedi.

Gergin 2005'te de, şimdi müzikhol olarak çalıştırmak istediği mekanına oğlu adına ruhsat başvurusunda bulundu. Belediye, yerin asayiş yönünden sakıncalı olması nedeniyle ruhsat vermeye uygun olmadığı cevabını verdi. 16 Mart katliamı ile ilgili ifade veren tek polis memurunun kendisi olduğunu söyleyen Gergin, ?Maalesef başıma gelen her şey bu ifadeden dolayı? diyor...

Ben kendi hayatımı zor kurtardım

EMNİYET Müdürü Reşat Altay, Gergin'in iddialarının doğru olmadığını söylüyor: ?Niyeti nedir bilmiyorum, ama söyledikleri doğru değil. Beni karalamaya çalışıyor. Ruhsatı vermeye yetkili kurum Belediye, ben hangi yetkiyle ruhsat vermeyeceğim ki! Gitsin, yargıda hakkını arasın. 16 Mart'ta ben yeni mezun bir komiser yardımcısıydım. Orada hayatını zor kurtaranlardan biri de bendim. Üstelik olay yerinde onca emniyet amiri, başkomiserler varken, bana mı kalmış ?bırakın dönün' demek. Bu iddialar doğru değil. Eğer bu iddia doğru olsaydı soruşturmalarda suçlanırdım.?

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber