Zeytinyağının kalitesinin arttırılması masaya yatırıldı

Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer Başkanlığında ilimizin en önemli sektörlerinden biri olan zeytincilik masaya yatırıldı.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 23 Ağustos 2013 22:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Zeytinyağının kalitesinin arttırılması masaya yatırıldı

Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer Başkanlığında ilimizin en önemli sektörlerinden biri olan zeytincilik masaya yatırıldı. Zeytinyağının kalitesinin arttırılması ve pazarlanması için neler yapılabileceği konusunda sektör temsilcilerinin katılımıyla toplantı yapıldı.

Toplantıda Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Ticaret Borsası yetkilileri, Ticaret Odaları ve Ziraat Odası Başkanları, İl Özel İdaresi, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, TARİŞ, GELİ ve sektör temsilcileri hazır bulundu.

Yapılan bu toplantının sektör temsilcilerinin konuya verdiği önemi vurgulaması açısından çok önemli olduğunu belirten Vali Güvençer, “Bu toplantı Valiliğin, Muğla kamuoyunun, ilimizdeki sektörlerin, meslek örgütlerin, özellikle zeytin ve zeytinyağı sektörünün konuya verdiği önem ve hassasiyetin Valilikçe ve çevre kurumlarınca paylaşıldığının bir işareti olacak. Önemli olan bu ilgiyi sürekli kılmak ve mutlak suretle ortak bir çalışmaya ve paylaşıma dönüştürebilmek. İlginin her şeyin başı olduğunu düşünüyorum. Ama tek başına yeterli değil. İlgi ve ilgi sonrasına oluşan hedefin gerçekleştirilebilmesi için atılması gereken adımların süratle atılması gerekiyor aksi halde yapılan çalışmalar boşa gitmiş olur” diye konuştu.

Uzun yıllardır ilimizde araştırma yapan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mücahit Taha Özkaya yaptığı açıklamada, Muğla dendiğinde akla ilk gelen zeytin çeşidinin memecik olduğunu söyledi.

Üreticinin uzun yıllar Muğla'nın kendine özgü memecik çeşidinin kötüdür algısıyla hareket ettiğini belirten Özkaya, “Memecik kötü bir zeytin değil. İçerdiği vitaminlere ve maddelere baktığımızda çok değerli ve kaliteli bir zeytin. Memecikten elde edilen zeytinyağı ilaç aslında. Bu üstün özelliği korumamız tutmamız gerekiyor. Ama memeciğin genetik yapısından gelen bazı sıkıntılar var. Bir sene ürün verirken ertesi yıl daha az veriyor. Bu sıkıntının giderilmesi ve verim arttırılması gerekir. Kendine özgü olan lezzetinin ve aromasının farklı ekolojilerden tespit edilmesi şart. Muğla'ya özgü memecik zeytinini Dünya'ya tanıtmak mümkün. Tattığınız zaman ağzınızı boğazınızı yakan çok az yağ var. Zeytinyağının kalitesini belirten özelliklerden biri bu. İşte bu bize özgü bir şey. Memeciğin ıslah edilmesi lazım. Üreticiden sanayiciye kadar zeytinyağındaki kusurun nasıl aza indirilebileceğinin bilinmesi gerekiyor. Böyle bir yağı pazarlamak mümkün. Ama önce kaliteyi oturtmamız lazım. Bizim yapmamız gereken hep birlikte ne yapabiliriz bunu konuşmak.” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nde görev yapan Ziraat Mühendisi Suat Abalıoğlu yaptığı konuşmada ilimizin zeytincilik bakımından ülkemizde önemli bir yere sahip olduğunu iletti. Türkiye'de %10 Ege Bölgesinde %20 üretime sahip olduğumuzu söyleyen Abalıoğlu, “ İlimizde 130 civarında modern sıkma tesisimiz var. 20 civarında da butik olarak faaliyet gösteren zeytinyağı şişeleme ve paketleme tesisi bulunmakta. Sofralık zeytinlik işleme tesisimiz yok. Coğrafi yapı teknolojinin kullanımını zorlaştırmakta. Üretimin %50'si ilkel yöntemlerle yapılmakta. Üreticinin alışkanlıklarını değiştirmek çok zor. Fiyat istikrarsızlığı var. Sıkılan yağlar tekrar üreticiler tarafından alınmakta ve uygun olmayan bir şekilde depolanmaktadır. Üreticiler ve tüketiciler açısından zeytinyağının kalitesi doğru bilinmemekte. Üretimde uygulanan ve doğru olarak bilinen pek çok yöntem aslında yanlış. Mesela pet şişe de saklanan ürünler kaliteyi düşürmekte. Muğla'ya özgü yağın kalitesini nasıl arttırabiliriz, bunun için neler yapabiliriz sektör temsilcilerinin fikrini almak için buradayız.” dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber