Sahte bala barkodlu önlem

TÜRKİYE Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) tarafından sahte bal üretiminin önüne geçilmesi için 'Bal Kayıt Sistemi' uygulamaya konuldu.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 13 Eylül 2013 13:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Sahte bala barkodlu önlem

Proje kapsamında birliğe kayıtlı 59 bin arıcının ürettiği balların tenekelerine kimlik bilgilerinin yer aldığı barkotlar yapıştırılacak.

TAB Başkan Yardımcısı aynı zamanda Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin, "Projemiz sayesinde balların konulduğu tenekelere üreticinin kendi TC kimlik numarası bilgileri yer aldığı barkot yapıştırıyoruz. Barkod sökülmeye kalktığı zaman yırtılıyor. Bu durumu sahte olarak görüyoruz. Türk gıda kodeksinde 2013 yılından itibaren alınan bal çıtalarında bile barkot olacak. Bunu kodekse biz koydurduk. Bize, 'Ayağınıza kurşun sıkıyorsunuz' dediler. Sahte ile doğru balcıyı ayırmak için bunu yapmak zorundayız. Yabancı ülkelerden gelen kaçak bal piyasada satılıyor. Bunları yakalatıyoruz, hemen kılıfını hazırlıyorlar. Barkot sistemi yerleşirse artık bunu yapamayacaklar. Muğla'dan işletme numarası basılmayan bir teneke bal hiçbir yere gitmeyecek. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı uygun bularak izin verdi. Temel beklentimiz Türk arıcısının iyi niyetli çabasına bakanlığımızın karşılık vermesidir" dedi.

Ziya Şahin, ülkenin birçok bölgesinde sahte bal satıldığını belirtti. Şahin, "Bu nedenden dolayı balımız zarar görüyor. Sahte ve GDO'lu ballar, genetiği değiştirilerek mısır nişastasıyla yapılıyor. Bakanlık bunları yapan 19 firmayı ifşa etti. Sermaye kesimi hiç umurlarında değil. Bütün darbe arıcıya ve tüketiciye vuruluyor. Arıcı kaos içinde. Bugün piyasada 200 TL'ye olan balın tenekesinin maliyeti 230 TL. Bir kamyonun Kayseri'ye, Sivas'a gidiş-gelişi 10 bin TL, arıcı 100 teneke bal alabilirse ancak yol parasını karşılayabiliyor. Nerede bunun diğer masrafları, ne yiyip ne içecek, böyle bir ülkede yaşıyoruz. Bize en büyük darbeyi sahte firmalar vuruyor" diye konuştu.

Bal çıtaları ve kutularına yapıştırılacak barkodlarda üreticinin kimlik bilgilerinin yanı sıra nerede üretildiği de yer alacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber