Yargıtay hakimlerin zırhını yumuşattı

Haber Giriş : 02 Mart 2006 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay, hakimlik mesleği dışında bir konuda açılmak istenen davalarda izne gerek olmadığına karar verdi. Yargıçlara tazminat davası açılabilecek

ÖZELLİKLE hakim ve savcılara yönelik eleştirilerle sıkıntılı bir dönem yaşayan Yargıtay, hakimlere, meslekleri dışında bir konuda tazminat davası açılmasında özel izne gerek olmadığına hükmetti. Ankara'da meydana gelen olayda Uğur isimli bir vatandaş, Ankara Adliyesi'nde görevli bir hakim hakkında ?Kişilik haklarıma hakaret etti? diyerek, manevi tazminat davası açtı. Ankara 14'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi, hakim hakkında dava açılabilmesi için izin alınması gerektiğine karar verdi. Yerel mahkeme de ?davanın açılmamış sayılmasını? kararlaştırdı.

Özel izne gerek yok

Ardından dosya Yargıtay'ın gündemine taşındı. Temyiz talebini kabul ederek, dosyayı inceleyen Yargıtay, yerel mahkemenin kararını bozdu. Hakimlerin, mesleğiyle ilgili olmayan davaları için izne gerek olmadığına dikkat çeken Yargıtay 14'üncü Hukuk Dairesi, davanın reddinin yanlış olduğunu vurguladı.

?Tazminat davası, hakimlerin, hakimlik görevi ile ilgili olmadığı gibi, yargısal çalışmaları nedeniyle vermiş oldukları kararlarla da ilgili değildir? denilen kararda, davanın Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu kapsamında değerlendirilemeyeceği belirtildi. Yargıtay 14'üncü Hukuk Dairesi, hakim aleyhine dava açılabilmesi için özel yetkiye ihtiyaç olmadığına hükmetti. Dosya yeniden incelenmek üzere yerel mahkemeye gönderildi.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber