Kurban derisi toplama yetkisi Türk Hava Kurumu'ndan alındı/ Video

Kurban Bayramı öncesi herkesi yakından ilgilendiren karar sessiz sedasız uygulamaya girdi.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 26 Eylül 2013 13:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Resmi Gazete'de bugün yapılan değişiklikle, Türk Hava Kurumu'nun kurban derisi ve bağırsak toplama yetkisi elinden alındı. Kurumun elinden alınan yetkileri arasında fitre ve zekat zarfı dağıtmak suretiyle yardım toplama da yer aldı.

Kurban derilerinin kim tarafından toplanacağı her yıl tartışma konusu oluyor. Türkiye'de uzun yıllardır bu konudaki tek yasal kurum Türk Hava Kurumu idi. Bugün yapılan düzenleme ile ise, değeri 100 milyon TL'lerle ifade edilen kurban derisi pazarı, deri toplamak isteyen herkese açılmış oldu.

Resmi Gazete'de Yardım Toplama Esas ve Usulleri Hakkındaki Yönetmelik'te yapılan değişiklikle, kurban derisi ve bağırsağı toplama, fitre ve zekat zarfı dağıtarak yardım toplama konusunda Türk Hava Kurumu'na tanınan tüm yetki düzenlemeleri çıkarıldı. Böylece kurban pazarı derisi herkese açılmış oldu. Yeni karar ilk kez, önümüzdeki günlerdeki Kurban Bayramı'nda uygulanacak.

THK'ya kurban toplama yetkisi 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu çerçevesinde verilmişti. THK 2013 için fitre bedelini de 9.25 TL olarak belirlemişti.

Yıllardır tartışma konusuydu

Kurban derisi toplamada tek yetkili kurum bugüne kadar Türk Hava Kurumu idi. Yardım Toplama Yönetmeliğine göre, Türk Hava Kurumu Kurban Bayramı'nda toplanan deri ve bağırsaklardan elde edilen gelirleri çeşitli kurumlar arasında bölüştürmekle yükümlü.

Buna göre gelirlerin, yüzde 50'sinin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na, yüzde 40'ının Türk Hava Kurumu'na, yüzde 4'ünün Türkiye Kızılay Derneği'ne, yüzde 3'ünün Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na, yüzde 3'ünün Türkiye Diyanet Vakfı'na verilmesi gerekiyordu. Ancak söz konusu paylaşıma ilişkin düzenleme de yürürlükten kaldırıldı.

Türk Hava Kurumu'na tanınan kurban derisi toplama yetkisi, tartışmaları da beraberinde getiriyordu. Özellikle son yıllarda büyük illerde Türk Hava Kurumu'na olan bağışların azaldığı belirtilirken, kurban derisinde Türk Hava Kurumu dışında bir pazarın oluştuğu da biliniyor. Buna göre, küçük vakıflar, dernekler, camiler ve özellikle de öğrenci yurtları da kurban derisi topluyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber