Kuzey Irak tezkeresi kabul edildi

Irak'ın kuzeyinden Türkiye'ye yönelik terör saldırılarına karşı sınır ötesi harekatla ilgili Hükümet'e verilen yetkinin süresinin bir yıl daha uzatılmasını öngören Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Ekim 2013 17:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kuzey Irak tezkeresi kabul edildi

Irak'ın kuzeyinden Türkiye'ye yönelik terör saldırılarına karşı sınır ötesi harekatla ilgili Hükümet'e verilen yetkinin süresinin bir yıl daha uzatılmasını öngören Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu'nda, Irak'ın kuzeyinden Türkiye'ye yönelik terör saldırılarına karşı sınır ötesi harekat ve müdahale için Hükümet'e verilen yetkinin bir yıl süreyle daha uzatılmasını öngören Başbakanlık Tezkeresi üzerinde görüşmeler başladı.

Gündemdışı konuşmaların ardından Başbakanlık Tezkeresi okundu. BDP'li miletvekilleri, Başbakanlık Tezkeresi'nin grup önerilerinden sonra ele alınmamasını eleştirdi.

TBMM Başkanvekili Yakut, geçmiş uygulamalara bakarak işlem yaptıklarını vurguladı.

Tartışmanın ardından tezkerenin görüşmelerine başlandı. Tezkere üzerinde ilk sözü, MHP Ankara Milletvekili Yıldırım Tuğrul Türkeş aldı.

-MHP'li Türkeş:
-"Bizans dahi, duruşuyla, bugün birçok AKP'liden daha millidir, daha Türk'tür"

-BDP'li Gür:
-"Hükümetin savaş tezkerelerine öncelik vermesi çözüm sürecini sekteye uğratacak"

-CHP Grup Başkanvekili İnce:
-"Hükümet 'terörle mücadele etmek istiyorum' diyor. Hükümet ya PKK'yı ya bizi kandırıyor"

TBMM (AA) - MHP Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş, "Bizans dahi, duruşuyla, bugün birçok AKP'liden daha millidir, daha Türk'tür" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, Irak'ın kuzeyinden Türkiye'ye yönelik terör saldırılarına karşı sınır ötesi harekatla ilgili Hükümet'e verilen yetkinin bir yıl uzatılmasını öngören tezkere görüşülüyor.

Görüşmelere geçilmeden önce, BDP milletvekilleri, tezkereden önce grup önerilerinin görüşülmesi gerektiğini belirterek itiraz etti. TBMM Grup Başkavekili Sadık Yakut ise uygulamanın bu şekilde olduğunu, görüşmelere tezkere ile başlayacaklarını söyledi. BDP milletvekilleri ile Yakut arasında kısa bir tartışma yaşandı.

MHP Grubu adına söz alan Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş, terörle mücadelenin tamamıyla durdurulduğunu iddia ederek, "Ellerine 30 binin üzerinde masum insanın kanı bulaşan terör örgütünün faaliyetleri, şimdi bizzat AKP iktidarı tarafından meşrulaştırılmaktadır" dedi.

Bu süreçte, "PKK'yı evcilleştirme" ifadelerinin kullanıldığını ve bu uğurda kamuoyunu ikna için agresif bir psikolojik harekat uygulandığını öne süren Türkeş, basının da adeta bu kapsamda propaganda aracına dönüştürüldüğünü savundu. AK Parti tarafından onaylanmayan her düşüncenin yasaklandığını iddia eden Türkeş, faşizmin AK Parti ile yeniden ete kemiğe büründüğünü öne sürdü.

Türkeş, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Terörü durdurmanın tek bir yolu vardır; teröristi itlaf edersin. Bugün Türk Devleti'ne terör karşısında diz çöktürmek gayretinde olanlar, bunun bedelini çok ama çok ağır ödeyeceklerdir.

Terör yuvaları bertaraf edilmeli ve Meclis'e giren oluşumlar terörle olan bağlarını kesmelidir. Demokrasimiz, ancak terör illetinden tamamen temizlendikten ve suçluları cezalandırdıktan sonra hakiki reformları işleme koyacaktır. Eşkıyanın, katilin güdümünden kurtarılmış bir demokraside her şey değerlendirilebilecektir."

AK Parti'li eski bir milletvekilinin 'bugüne dek Türklüğümün bir faydasını göremedim' dediğini anımsatan Türkeş, bu ifadenin AK Parti'nin zihniyetini teşhir ettiğini öne sürdü. Türkeş, "Diğer yandan bir bakıyorsunuz, Fener Rum Patriği Sayın 1. Bartholomeos Hazretleri, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda 'biz Türk'üz, Türklük müşterek değerimizdir' diyor. Sayın Patrik Hazretleri orada Türk ulusunu bir aile olarak nitelemiş ve Türk vatanına aidiyeti, toplumsal birlikteliğin şartı şeklinde değerlendirmiştir. Tenkidimin ağırlığını mazur görün ancak üzülerek ifade etmek zorundayım: Bizans dahi, duruşuyla, bugün birçok AKP'liden daha millidir, daha Türk'tür. Başbakan'ın ancak hayallerinde ezmeye çalıştığı ve korkulu rüyası olan Türk milliyetçiliği de işte söz konusu birliğin teminatıdır" diye konuştu.

Çözüm sürecini de eleştiren Türkeş, şöyle devam etti?

"Buradan iktidara sesleniyorum: Durdurun bu müzakere sürecini. İktidar olarak, ana muhalefet ve bölücü örgütün legal yapısı ile bir oldunuz, ülkeyi felakete sürüklüyorsunuz. Aranızdaki anlaşmazlıklar göstermeliktir. Farklarınız ayrıntılarda gizlidir. Adeta bir şer üçgeni teşkil etmiş, aynı gayeye hizmet ediyorsunuz.

Hükümetin, dış politika konusunda Meclis'i bilgilendirmediğini savunan Türkeş, "Örneğin bugün Irak'ta ve Suriye'de savaşan bir örgüt var, adı Irak-Şam-Levant İslam Devleti. Kimdir bunlar biliyor muyuz?" diye sordu.

Tuğrul Türkeş, tezkereye, tezkere metninin arşivlerde sarartılması için değil, teröristlerin vurulması için destek vereceklerini açıkladı.

-Kürtler, Ortadoğu'da artık bir güç"

BDP Van Milletvekili Nazmi Gür ise Türkeş'in konuşmasında partisine yönelik "Meclis'e giren oluşumlar terörle olan bağlarını kesmelidir" ifadesini kullandığını belirterek, buna tepki gösterdi. Gür, BDP'nin Kürt halkını temsil eden legal bir parti olduğunu ifade etti.

Bu arada BDP ile MHP'li milletvekilleri arasında karşılıklı "ırkçı" suçlaması yapıldı.

Nazmi Gür, yıllardır "savaş tezkerelerinden" sonuç alınmadığını, buna rağmen yine Meclis gündemine getirildiğini ileri sürdü. Gür, hükümetin "savaş tezkerelerine" öncelik vermesinin çözüm sürecini sekteye uğratacağını, samimiyetini sorgulanır hale getireceğini iddia etti.

Gür, şunları söyledi:

"PKK ateşkes sürecini sürdürme kararlılığını teyid ederken, çekilme sürecinin durdurulduğunu ilan etmişken, hükümetin yeni bir savaş tezkeresiyle karşımıza çıkması, hükümetin çözüm süreci konusundaki samimiyetini bizim açımızdan sorgulanır duruma getirmiştir.

Kürt meselesini çözmenin tek yolu barış sürecini geliştirmek, bunu müzakereye dönüştürmektir. Savaş tezkeresiyle bu süreci daha fazla devam ettiremezsiniz.

Anamuhalefeti de eleştiriyorum. Bazı CHP sözcülerinin bu tezkereye destek vereceklerini söylediğini duyduk. Umarız doğu değildir. Dün Suriye tezkeresine 'hayır' diyen CHP, söz konusu güney Kürdistan olunca 'evet' derse inandırıcılığını kaybeder. Bu tezkere yeni Roboskiler yaratır.

Kürtler AKP'nin paketlerine gerek duymadan özgürlüklerini kazanacaklar. Ortadoğu'da artık Kürtlerin de bir güç olduğu, onları dikkate almadan barış ve istikrarın olmadığı bilinmelidir."

Gür'ün konuşmasının ardından söz alan BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de Tuğrul Türkeş'in, "Meclis'e giren oluşumlar terörle olan bağlarını kesmelidir" ifadesine tepki gösterekek, BDP'nin yasal mevzuatlara göre kurulduğunu söyledi. Baluken "8 aydır kan akmadığı için birileri rant devşiremiyor" dedi.

Türkeş ise "(Meclis'e giren oluşumlar terörle bağlarını kesmelidir) dedim. Siz de kesin. Bunda gocunacak bir şey yok ki. Ayrıca MHP'nin kökü 1948'e dayanır. Türkiye'de terörün olmadığı dönemde de MHP vardı" şeklinde konuştu.

-"Tezkereye destek vereceğiz"

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ise partisine yönelik eleştirilere yanıt verirken, şunları söyledi:

"Uludere'de 34 çocuk öldü. Bunlar Türk de olsa Kürt de olsa Alman da olsa Rus da olsa, AKP de CHP de MHP de BDP de üzülür. Herkes üzülür. 1930'larda 'Dersim'i CHP bombaladı' deyip 'Uludereyi AKP bombaladı' diyemeyenler, gizli koalisyon ortaklığı yapanlar, 'ben demokrasi paketi açıklayacağım sen de karşı çıkar gibi yap' diyenlerden demokrasi dersi alacak değiliz. Suriye tezkeresine karşı çıktık çünkü biz Suriye ile savaş istemiyoruz. Bu tezkereye destek vereceğiz. Çünkü hükümet 'terörle mücadele etmek istiyorum' diyor. Hükümet ya PKK'yı ya bizi kandırıyor. Bir taraftan barış görüşmesi bir taraftan tezkere olmaz. Hükümetin tavrını millete göstermek istiyoruz. Bunun için tezkereye destek vereceğiz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber