Merkez Bankası'nda karışıklık sürüyor, BDDK ve SPK sırada

Haber Giriş : 21 Mart 2006 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Merkez Bankası'nda (MB) yaşanan atama sıkıntısı henüz aşılamazken ekonomi yönetimi için kritik bir atama daha sırada bekliyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nda (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin'in yerine 9 Nisan'da atama yapılması gerekecek. BDDK Başkanlığı için de ilgili bakanın önerisi ve Bakanlar Kurulu üyelerinin imzası aranacak. Son olarak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer onay verecek. Bilgin'in yeniden BDDK Başkanlığı'na atanabileceği ancak parti ve hükümet içinden Bilgin'in yerine yeni aday arayışının başladığı ileri sürülüyor. Özellikle EGS dış ticaret firmasına Türk Eximbank'tan usulsüz kredi verdiği gerekçesiyle BDDK'nin rapor yazdığı Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in bu atamaya karşı çıkabileceği ifade ediliyor.

BDDK kurulduktan sonra ilk başkanı Zekeriya Temizel'di. 31 Mart 2000 tarihinde göreve başlayan Temizel, 1 yıl sonra 3 Mart 2001 tarihinde istifa etti. Daha sonra Engin Akçakoca göreve getirildi. Akçakoca da istifa ettikten sonra bir süre vekaleten Ahmet Şirin başkanlık görevini yürüttü. Şirin'in ardından Halkbank Genel Müdürlüğü görevini yapan Tevfik Bilgin asaleten başkan olarak atandı. BDDK yemin etme süreleriyle birlikte Bilgin'in görev süresinin 9 Nisan'da bittiğini bildirdi.

BDDK başkanını önerecek Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Bilgin'in çalışmasından memnun olduğunu ve yeniden atanmasını isteyeceğini söylüyor. Buna karşılık başta Devlet Bakanı Ali Babacan olmak üzere hükümet içinde bu göreve başka isimleri getirmek isteyenler bulunuyor. Bu nedenle son kararın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından verileceği söyleniyor. Bankalar Yasası çalışmaları sırasında Bilgin'in bir daha atanmaması için tasarı üzerinde değişiklik yapılmış ancak son anda vazgeçilmişti.

SPK daha da kritik

BDDK'de yaşanacak krizin bir benzeri de Sermaye Piyasası Kurulu'nda (SPK) yaşanacak. SPK'de tartışmalar şimdiden başladı. SPK, MB gibi hükümet için kritik öneme sahip. SPK'de başkanla birlikte 2 üyenin de görev süresi dolacak. Üye sayısı 4'e düşeceği için SPK Kurulu toplanamaz duruma gelebilecek.

SPK Başkanı Doğan Cansızlar'ın görev süresi bu yıl kasım ayında dolacak. SPK'de hükümetin atadığı yönetim kurulu üyeleri ile Cansızlar arasında bir süredir gerginlik yaşanıyor. Cansızlar'ın 2005 yılının aralık ayında Abant'ta yapılan arama konferansında yaptığı açıklamalarla "köprüler atıldı" yorumları yapılmıştı. SPK'de yeni atanan üyeler Abdülkerim Emek, Emin Özer ve Recep Bıyık'ın başkan adayı olduğu ancak AKP içindeki dengelere göre bir ismin belirleneceği belirtildi.

Başkanla birlikte kasım ayında iki üye Recep Bıyık ve Halil Sarıaslan'ın görev süresi sona erecek. Kurul toplantıları için başkan dahil en az beş üyenin hazır bulunması gerekiyor. 20 Kasım tarihi itibarıyla bu durumda 2 üye ve başkanın görev süresinin dolmasıyla birlikte SPK'de toplantı için çoğunluk kalmayacak. Acil bir durum olması halinde toplantı mümkün olamayacak.

BBDK Başkanlığı için adı geçenler

BDDK için Bilgin'e alternatif olarak Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ulus, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, Al Baraka Türk Genel Müdürü Adnan Büyükdeniz'in adları geçiyor. Ali Babacan'ın prensi olarak bilinen Murat Ulus'un, bankacılık yapma izni mevcut BDDK yönetimi tarafından kaldırılmış ancak Danıştay, Ulus'un itirazını kabul etmişti.

Vekaleten atamada sorun bu hafta çözülebilir

Hükümetin, Süreyya Serdengeçti'nin görev süresinin biterek emekliye ayrılması ve Erdem Başçı'nın başkanvekili olarak atanmasıyla başlayan karışıklığın bu hafta içinde çözülmesini beklediği belirtildi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in perşembe gününe kadar bekleyebileceği ve yanıtını bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yapacağı haftalık olağan görüşmesinde iletebileceği kaydedildi.

Bu arada 23 Mart günü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı açısından sorun olması beklenmiyor. Emekliliğini isteyen Fatih Özatay ve Şükrü Binay'ın toplantıya katılacağı kaydedildi. Rahatsızlanan Binay rapor aldı. Ancak raporu 22 Mart akşamı sona erecek ve Binay PPK'ye katılacak. İzni ise 24 Mart tarihinde başlayacak. PPK'nin toplanması için en az 5 üyenin katılımı gerekiyor. Oylamalarda karar ise oy çokluğu ile alınıyor. Ancak oylar eşit olursa başkanın katıldığı tarafın oyu kabul edilmiş sayılıyor.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber