Türkiye hurda araba cenneti

29 yaş ile Avrupa’nın en genci olan Türkiye, yüzde 50’si 12 yaşın üzerindeki araç parkıyla hurda cenneti

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 16 Aralık 2013 09:33, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Türkiye hurda araba cenneti

Otomotiv Distribütörleri Derneği'nin (ODD) Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV)'la birlikte yürüttüğü, Türkiye'deki otomotiv sektörünün mevcut durumu uluslararası karşılaştırmalı bir çerçevede inceleyen, ODD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayraktar, ODD Genel Koordinatörü Dr. Hayri Erce ve TEPAV Proje Koordinatörü Ozan Acar tarafından sunulan raporda 5 temel tespit öne çıktı. Türkiye'de otomotiv üretiminin küresel markaların doğrudan yatırımları ile son 10 yılda önemli bir atılım yaptığının altını çizen rapor, ancak sektörün 2007 yılından bu yana dış yatırım gelmediğine, daralan üretim ve ihracatın 2008 yılı öncesi seviyelere bir türlü yeniden çıkamadığına dikkat çekti.

İHRACAT ÇEŞİTLENMELİ

Türkiye'nin ihracatının potansiyel olarak daha yukarılara ulaşmasının mümkün olduğuna dikkat çekilen raporda, "Ancak, bunu başarmak için otomotiv üretim deseninde farklılaşmaya gidilmesi gerekmektedir. Türkiye'nin, dünya ticaretinde önemli bir yer tutan ve önemi yıldan yıla artan otomotiv gruplarında yeteri kadar varlık gösteremediği tespit edilmiştir. Söz konusu ürün gruplarında rekabet gücü geliştirilebilmesi durumunda Türkiye'nin otomotiv ihracatında sıçrama yakalaması mümkündür. Sektöre yönelik doğrudan dış yatırım stratejisinin bu öncelik göz önüne alınarak tasarlanmasında fayda vardır" denildi.

NÜFUS GENÇ ARAÇLAR YAŞLI

"Dünya ve Türkiye Otomotiv Sektörü, 2013" raporuna göre; Avrupa'nın en genç nüfusuna ancak en yaşlı araç parkına sahip ülkesi Türkiye. İngiltere, Fransa, Almanya ve İspanya, ortalama 40 yaş civarındaki nüfuslarına rağmen, 7 ile 10 arasında seyreden araç parkı yaş ortalamasına sahipler. 29 yaş ortalamasına sahip Türkiye'de ise parkın yarısı 12 yaş ve üzeri araçlardan oluşuyor. 16 ve üzeri yaş grubununu oluşturan araçların oranı yüzde 32, 20 yaşın üzerindeki araçların oranı ise yüzde 21.

DÜNYADA YÜKSELEN BİZDE DÜŞÜYOR!

TEPAV'ın raporunda, bugün 81.2 milyon adet olan global binek otomobil üretiminin 2028 yılında 78.6 milyon adete gerileyeceği buna karşın bugün 15.2 milyon adet olan hafif ticari araç üretiminin ise 2028 yılına kadar 2 milyon adet artacağına dikkat çekiliyor. 2012 yılı itibarıyla dünya hafif ticari araç üretiminin yüzde 2.22 gibi görece yüksek bir bölümünü gerçekleştiren Türkiye'nin 2028 yılına kadar yükselecek olan bu pazardan pay alabilmek için üretimi ve yeni model yatırımları artıracak şekilde özellikle iç pazarını da canlı tutması gerekiyor.

5 YILDA EN AZ 41 BİN TL 'ARAÇ VERGİSİ' ÖDÜYORUZ

Raporda verilen örneğe göre anahtar teslimi fiyatı 43 bin 400 TL olan bir otomobile, kullanıldığı 5 yıl içinde yakıt ÖTV'si, muayene harcı, bakım faturasına yansıyan KDV, trafik ve kasko sigortalarına eklenen Banka Sigorta Muamele Vergisi adı altında tam 41 bin 771TL daha dolaylı vergi ödeniyor. 25 bin 835 TL'lik araç 85 bin TL oluyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber