3 boyutlu yazıcıyla göz hücresi kopyalandı

İngiliz bilim insanları, gözden alınan hücreleri üç boyutlu yazıcı yardımıyla kopyalamayı başardı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Aralık 2013 20:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Araştırmacılar, buluşun tıp dünyasında çığır açacak nitelikte olmasına karşın henüz insanlar üzerinde deneme aşamasında olmadığını açıkladı.

Hayvanlar üzerinde üç boyutlu yazıcı ile yaptıkları deneyler sonucunda göz yapısına yakın kopya hücreler üretmeyi başaran bilim adamlarının çalışması Biofabrication adlı bilimsel dergide yayımlandı.

BBC'nin internet sayfasında yer alan haberde, Profesör Keith Martin ve Dr. Barbara Lorber başkanlığında Cambridge Üniversitesi'nden bilim adamlarınca yapılan bilimsel çalışmanın, gözünün retina tabakası zarar görmüş kişilerin tedavisinde kullanılabileceği bildirildi. Ancak bilim insanları, buluşun henüz insanlar üzerinde deneme aşamasına gelmediğini bildirdi.

Bu şekilde kopyalanan hücrelerin erişkin farelerin retinalarındaki gangliyon ve glia hücreleriyle uyumlu olduğunu kaydeden araştırmacılar, bu hücrelerin gözün içindeki uyarıları beynin belli bir bölgesine ilettiğini bildirdi. Araştırmacılar, yeni teknolojiyle kopyalanan bu hücrelerin yerleştirildikleri bölgedeki sinir hücrelerince desteklendiğini ve hayatta kalmayı sürdürdüğüne işaret etti.

UMUT VERİCİ BİR GELİŞME

Görme bozukluğuyla ilgili birçok sorun, gözdeki görme işlevini yerine getirmede kritik önemi olan retina tabakasındaki sinir hücrelerinin kaybından kaynaklanıyor. Elektronik retina implantı umut verici bir gelişme olarak yorumlansa da uzmanlar bu çalışmanın insan üzerinde uygulama aşamasında olmadığına dikkati çekiyor.

Ancak araştırma ekibinde yer alan Clara Eaglen, bu çalışma sonucunda elde edilecek en küçük bir umut ışığının bile insanlar için büyük bir değişikliğe kapı aralayabileceğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber