Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, 2017 yılının pancar sektörü açısından kritik bir tarih olduğunu söyleyerek, “2017 tarihinde Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde şeker satışı serbest bırakılırsa Türkiye’nin etkilenmesi söz konusu olacak” dedi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Aralık 2013 10:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, 2017 yılının pancar sektörü açısından kritik bir tarih olduğunu söyleyerek, "2017 tarihinde Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde şeker satışı serbest bırakılırsa Türkiye'nin etkilenmesi söz konusu olacak" dedi.

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. AB ülkelerinde şeker satışının serbest kalması halinde bu durumdan Türkiye'nin de etkileneceğinin altını çizen Akay, "2017 yılı gerçekten Türkiye'de ki pancar sektörü, şeker sektörü açısından çok kritik bir tarihtir. Çok önemli bir tarihtir. Bu tarihte eğer AB bu konuda karar almaya çalışıyor. Bu kararı alıp uygularsa, 2017 yılında AB ülkelerinde şeker satışı serbest bırakılırsa, o zaman tabi bundan Türkiye'nin de etkilenmesi dile getirilmesi söz konusu olacak. Türkiye'nin bunu uygulamazlık yapması çok mümkün görülmüyor. Çünkü Gümrük Birliği Anlaşması imzalamış durumda. Türkiye o zaman bizim rekabet etme şansımız ortadan kalkıyor. Avrupa'daki bu işi daha verimli yapan daha düşük maliyetle yapan ülkelere karşı rekabet etme şansımız ortadan kalkmış oluyor. Dünyada şeker sektörünün içerisinde bir genel rekabet var. Mesela şeker kamışından elde edilen şekerin fiyatı daha ucuzdur daha uygundur veya dünyada üretilen şekerin yüzde sekseni şeker kamışından üretilen şekerle temin edilir. Şimdi AB son 5-6 sene içerisinde şeker kamışından elde edilen şekerin maliyetine şeker pancarından elde edilen şekerin maliyetine yaklaştı. Daha önce yüzde yüz kırklık bir fark vardı ikisinin maliyeti arasında. Şimdi bu aradaki fark yüzde 35'e kadar düştü. AB 2017 yılana kadar bu farkı kapatmayı hedefliyor. Dolayısıyla onlarla rekabet konusunda bir sorun kalmayacağı için ticareti serbest kalmayı düşünüyoruz. Biz bunun neresindeyiz? Biz bunun çok gerisindeyiz. Biz bu sene dekarda 875 kiloya çıktık. Almanya bin 200 dekarda. 2020 hedefi de 2 bin ton. Bizim o seviyeyi yakalama konusunda gayret göstermemiz lazım. Bu hem tarlada ki üretim açısından hem de işletmeler açısından dikkatle değerlendirilmesi gereken bir konu. Tarladaki verimliliği ve şeker oranını arttırmanın yanında işletmede de düşük maliyetli ve yüksek kapasiteli üretim gerçekleştirmek gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de bulunan 33 şeker fabrikasından 25 tanesinin devletin olduğunu kaydeden Akay, şöyle konuştu:

"Bunların hepsinin kapasitesi düşüktür. İşte 2 bin, 2 bin 500 ton günlük pancar işleme kapasitesi olan fabrikalar var. Avrupa'da artık asgarisi 15 bin ton. Bizim Kayseri Şeker Fabrikası 12 bin ton, Boğazlıyan'da 15 bin ton. Biz onlarla rekabet edilebilecek seviyeyi tutturabiliriz. Ama genel şeker sektörü açısından baktığımız zaman Türk şekerinin bunu tutturma imkanı yok. O zamanda tabi şöyle bir durum ortaya çıkacak; Türkiye'de ki yüksek şeker maliyetlerinden dolayı şeker satışı ortadan kalkacak ve Avrupa'nın şekeri Türkiye'de satılmaya başlanacak. Ne oldu o zaman bu fabrikada üretim yapabilir mi? Yapamaz. Fabrikada üretim yapamayınca, çiftçi pancarı üretebilir mi üretemez. Halbuki Orta Anadolu çiftçisi açısından şeker pancarı çok stratejik önemde bir üründür. Gerçekten stratejik önemde bir ürün yani ege çiftçisinin başka alternatif ürünleri var Trakya çiftçisinin var Karadeniz çiftçisinin var. Akdeniz çiftçisi zaten pancar ekmiyor. Bir orta nüfus çiftçisinin başka alternatif ürünleri var, Trakya çiftçisinin var. Karadeniz çiftçisinin var, Akdeniz zaten ekmiyor. Bir Orta Anadolu çiftçisi şeker pancarı ekmeye ihtiyaç duyuyor. En iyi şeker pancarı da Orta Anadolu'da yetişiyor. Dolayısıyla Orta Anadolu çiftçisini tamamen yok etmek istiyorsa bu rekabetten geride kalmayı göze alabiliriz. Ama Orta Anadolu çiftçisi yok olduğu zaman bu ülkenin tarımı yok olur."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber