Unakıtan: Mortgage'de vergi avantajı adaletsizliğe yol açar...

Haber Giriş : 05 Mayıs 2006 14:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Mortgage Yasa Tasarısı'nın ilk halinde bir vergi avantajı bulunmadığını belirterek, "Zaten gayrimenkul piyasası yeteri kadar cazip bir piyasa bugünlerde. Vergi avantajlarını oraya koymak suretiyle bazı belki adaletsizliklere de yol açılması söz konusuydu" dedi.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan ve Yönetim Kurulu Üyeleri Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ı makamında ziyaret etti. Çağlayan, Temelli'de kurulacak teknoparkın arazisinin alınması sırasında sağladığı destek için Unakıtan'a teşekkür ederken, bankaların uygulamalarından yakındı.

Çağlayan, Anadolu yaklaşımı konusunda da Unakıtan'a bilgi aktardıklarını söyledi.

Unakıtan da "Bu ülke hepimizin, ama aslolan bu ülkenin ekonomik yönden büyümesini sağlamaktır" dedi. Unakıtan, ASO tarafından yapılacak teknoparkla Ankara ve Türkiye'nin çok şeyler kazanacağını söyledi.

"KİŞİBAŞINA MİLLİ GELİRİ 10 BİN DOLARA ÇIKARMAYI AMAÇLIYORUZ"

Türkiye'nin teknolojik alanda yapması gereken çok şey bulunduğunu belirten Unakıtan, teknoloji üretiminde Fransa'nın Türkiye'nin 7 katı düzeyinde bulunduğunu kaydetti. Unakıtan, "Peki Fransız müteşebbisi bizim müteşebbise göre çok mu daha fazla atak hareket ediyor, çok mu daha fazla ufku geniş veya işçileri çok mu fazla çalışıyor. Hayır, ama onlar daha yüksek teknolojik üretimler yapıyorlar. Bizim şimdi ona göre hareket etmemiz lazım" dedi. Unakıtan, yurt dışından alınan küçük bir kutunun fiyatının Türkiye'de üretilen 1 gemi buğdaya bedel olduğunu belirterek, "Ondan dolayı da kişibaşına düşen milli gelir orada çok daha fazla bizde henüz 5 bin dolarlar seviyesinde" dedi.

Kişibaşına milli geliri 10 bin dolar seviyesine çıkarmayı amaçladıklarını kaydeden Unakıtan, bunun için de yüksek katma değerli ürünlere yönelmek gerektiğine işaret etti. Bu üretimlerin de sanayici ve reel sektör tarafından teknoparkların olduğu yerlerde geliştirileceğini ve ülkeye yayılacağını anlatan Unakıtan, "Biz Maliye ve hükümet olarak reel sektörün yanındayız. Bundan dolayı da Anadolu yaklaşımı fevkalade önemli" dedi.

"FAZLA PARA BANKALARIN ELİNİ YAKAR"

Bankacılık sektörünün en güzel günlerini yaşadığını ifade eden Unakıtan, bankacıların artık çalışma anlayışlarını değiştirmeleri gerektiğini söyledi. Unakıtan şöyle devam etti:

"Yarın öbür gün bankacılar bunların kapılarına gelecek.

Her geçen gün gerek otofinansmandan ve dış sermayenin Türkiye'ye gelmesinden dolayı eldeki sermaye Türkiye'de biraz daha artacak. Başka çareniz yok. Çünkü ekonomik politikalarımız buna göre dizayn edilmiştir. Türkiye'deki sermaye birikimini biraz daha fazlalaştırmak üzerine dizayn ettik biz ekonomimizi. O zaman o paraları ne yapacaklar.

Reel sektörle paylaşmak mecburiyetinde. Çünkü nasıl enflasyonun düştüğü ortamda stoklar el yakarsa, fazla para da bankaların elini yakar. İşletemedikleri kullanamadıkları paralar da onların elini yakar. Ben demiyorum ki risklere girsin, riskini artırsın, takipteki alacaklar artabilir, öyle birşey demiyorum. Sağlam gidilsin, sağlam ayaklar üzerinde durulsun, fakat hakiki müşterilerini de iyi bilsinler, tanısınlar ve Anadolunun bu sesine kulak vermesi lazım."

"MORTGAGE'DE VERGİ AVANTAJI İSTEMİYOR"

Mortgage Yasa Tasarısında, konut kredisi faizlerinin gelir vergismi matrahından indirilmesine ilişkin düzenlemenin 2008 yılına ertelenmesiyle ilgili soru üzerine Unakıtan, "Mortgage ile ilgili bir geri adım atılması söz konusu değil. Hükümetten gönderilirken, burada bir vergi avantajı söz konusu değildi. Zaten gayrimenkul piyasası yeteri kadar cazip bir piyasa bugünlerde. Vergi avantajlarını oraya koymak suretiyle bazı belki adaletsizliklere de yol açılması söz konusuydu" dedi.

Hükümetten gönderilen tasarıda bir avantaj bulunmadığını kaydeden Unakıtan, "Sonradan alt komisyondaki çalışmalar sırasında bazı değişiklikler getirildi ama sonunda dünkü yapılan değişiklikler herhalde genel kurul öncesi yapılan kesin değişikliklerdir. Genel Kurul'dan çıktıktan sonra da kanun esas durumunu alacak" diye konuştu.

"İLK ŞEKLİNE RAZIYIM"

Genel Kurul'da bir değişiklik yapılıp yapılmayacağına ilişkin bir soru üzerine Unakıtan, "Bugünkü neyse o devam eder. Ama TBMM'nin iradesi nedir, onu kestirmek şimdi kimsenin harcı değildir" dedi. Unakıtan, "Hükümetten gönderilirkenki şekline ben razıyım. Ama Maliye Bakanı ya da başka bir bakanın gönlündeki başkadır TBMM'nin iradesi de hepsinin üstündedir. O bakımdan genel kurulumuzun iradesi ne olacak onu hep birlikte göreceğiz. Gönlümdekini söylemek birşey ifade etmiyor" dedi.

"İSTİHDAM VERGİSİYLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR"

Unakıtan istihdam üzerindeki vergi yükünün azaltılmasına yönelik olarak Çalışma Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Maliye Bakanlığı'nın yürüttüğü ortak çalışmanın da devam ettiğini belirti.

"ÇAĞLAYAN'IN ELİNDEN TATLI YEDİ"

Konuşmaların ardından, ASO Başkanı Zafer Çağlayan Maliye Bakanı Unakıtan'a bir plaket verdi. Çağlayan, ayrıca Unakıtan'a kendi elleriyle bir dilim baklava yedirdi.

Çağlayan, "O teknoparka karşılık bir dilim baklava" diye espiri yaparken, Unakıtan da "İş aleminden böyle birşey almak güzel birşey" dedi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber