Halk Bankası: Brüt karlılığımızda yüzde 70'lik bir artış var

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Mayıs 2006 14:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kumru Erçakar / AA

Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın, bu yıl Nisan ayı itibarıyla Banka'nın brüt karının 356 milyon YTL olduğunu bildirdi.

Aydın, Halkbank'ın bugün yapılan olağan Genel Kurulu'nun ardından A.A muhabirine yaptığı değerlendirmede, 2005 yılı sonunda azalan faiz oranları, daralan kar marjına rağmen, 2006 yılında yüzde 50'ye yakın bir karlılık hedeflediklerini, bunun ilk göstergesini Nisan ayı itibarıyla gördüklerini söyledi.

''2006 Nisan ayı itibarıyla, 2005 Nisan ayı ile mukayese edildiğinde, brüt karlılığımızda yüzde 70'lik bir artış var. Aynı dönemdeki kredi artışı yüzde 71'' diyen Aydın, kredilendirme yaparken, bankanın asli misyonuna sadık kaldıklarını da ifade etti. Aydın, şöyle devam etti:

''Kredilerin yüzde 70'i küçük ve orta boy işletmelere kullandırdığımız kredilerdir. Yüzde 15'i bireysel, yüzde 15'i de kurumsal ve ticari müşterilere kullandırılan kredilerdir. Tabana yaygın bir mevduat ve tabana yakın bir kredi uygulamamız var. 2005 yılında takibe intikal eden krediler, toplam krediler içinde binde - (eksi) 13 düzeyinde. Bizim 42 bin kişiden alacağımız var, 2000-2001 krizinden kaynaklanan alacağımız vardı. Bu alacakların 670 milyon YTL'lik bölümünü Mart ayı itibarıyla tahsil ettik. Bu tahsilatı yaparken biz firmaların hiç birini öldürmedik, firmaları yaşatarak bir yapılandırma yaptık.

Bunların bir bölümünü finansal yeniden yapılandırma sözleşmesine dayandırdık, bir bölümünü de banka ile borçlu arasında protokoller yaparak gerçekleştirdik. Şu anda bunlarda yüzde 85 oranında başarı elde ettik.''

''BANKAYI DAHA LİKİT HALE GETİRDİK''

Aydın, Banka'nın 2005 yılını ''fevkalade güzel bir çalışma'' ile tamamladığını, 2004 yılındaki birleşmeden kaynaklanan operasyonel büyüklüklere rağmen, karlılık oranını koruduğunu kaydetti.

Bankanın bu yılki 5 ayına bakıldığında her konuda sektörden daha hızlı büyüyen bir bankası olduğunu, sektörün önemli bir oyuncusu olmaya devam ettiğini ifade eden Aydın, şunları söyledi:

''Bankamızda yatırım bankası ve hukuk danışmanı çalışıyor özelleştirme ile ilgili süreç devam ediyor. Buna ilişkin danışman firma raporu Haziran sonu itibarıyla bizlere ulaştırılacak ve Temmuz ayı içinde genel değerlendirme yapılacak. Belirlenecek stratejiye göre de önümüzdeki dönem yapılması gerekenleri de yapacağız.

Bankamızın daha önce bilançosunun ciddi bir bölümünü vadeye kadar elde tutulacak menkul değerlerden oluşuyordu. Şu anda bunların payı yüzde 40'lar seviyesine indi.'' Bilanço içinde kredilerin payının yüzde 26'lara geldiğini, aktifin kalitesinin arttığına işaret eden Aydın, devamla şöyle dedi:

''2004'de likit değerler anlamında biz sadece kasamızda ve Merkez Bankası'nda bulunan para ile likit değerleri ifade ederken, bugün sadece onla değil hem alım-satım hem de satılmaya hazır menkul değerler cüzdanımızdaki portföyü artırarak, bankayı daha likit hale getirdik. Bilançonun yüzde 28'i likit aktiflerden oluşmaktadır. Bu bir banka için son derece önemli bir göstergedir.

Pasif tarafımızda sektördeki bizim banka içinde geçerli. En çok 90 veya 100 gün mevduat, bu şekli ile devam ediyor ama son ekonomik verilerdeki değişiklikle birlikte biz de biraz daha dışarıdan borçlanma yolunu tercih ettik, bu meyanda çalışmaları çeşitlendirilerek devam ediyoruz.''

YURT DIŞI FONLAR KOBİ'LERE

Yurt dışından temin edilen fonların KOBİ'lere hizmetine sunma konusundaki çalışmaların devam ettiğini de bildiren Aydın, Haziran ayı ortalarından doğru Anadolu'yu dolaşıp, Fransız Kalkınma Ajansı, Avrupa Yatırım Bankası ve Dünya Bankası'ndan temin edilen, sadece Halkbank'ta olan orta ve uzun vadeli fonları Kobi'lerin hizmetine sunacaklarını bildirdi.

Aydın, bundan önce Kobi'lere, Ankara ve İstanbul'daki ticaret ve sanayi odaları hariç tüm illerdeki sanayi ve ticaret odaları ile imzalanan protokol ile kredi kullandırdıklarını söyledi.

SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİKLERİ

Aydın, bugün yapılan Genel Kurul'a ilişkin bilgi de verdi.

Banka'nın 7 yönetim kurulu üyesi olduğunu, ancak Bankalar Kanunu'na göre Denetim Komitesi oluşturulması gerektiğini belirten Aydın, şunları kaydetti:

''Buna ilişkin düzenlemenin Kasım 2006'ya kadar yapılması gerekiyor. Denetim Komitesi üyelerinin hangi hususları taşıyor olması BDDK'nın tebliği ile belli olacak, bu belli olmadığı için biz, yönetim kurulu üye sayısı (en az 7 en çok 9) olur diye maddeyi Genel Kurul'a sunduk ve kabul edildi. Şimdilik 7 üye ile devam edeceğiz, vasıflar belli olduğunda, eğer içeriden bir denetim komitesi oluşturma imkanımız olmazsa o zaman sayıyı 9'a çıkartacağız. Bir de konut finansmanı ile ilgili madde sözleşmeye kondu. Ayrıca ödenmiş sermayemiz 1 milyar 150 milyon YTL idi. Ama taahhüt edilen 1 milyar 250 milyon YTL idi, aradaki 100 milyon YTL'lik farkı Hazine bize ödeyecek. Bu da Genel Kurul'da karar altına alındı.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber