Gıda fiyatları yüzde 85 artacak

Türkiye’de özellikle en verimli ovaları, toprakları vurması beklenen kuraklık sonucu, tarımsal verimlilikte büyük düşüş olacak. Olumsuzluklar en çok kadın ve çocukların yaşam kalitesini etkileyecek

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 12 Nisan 2014 07:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BURCU ÜNAL

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) 5. Değerlendirme Raporu'nda yer alan öngörüye göre, kuraklığın artacağı Türkiye'de gıda fiyatları ciddi oranda yükselecek. Olağanüstü kuraklık ise, Çukurova, Afyon-Kütahya bölgesi, Tekirdağ ve Orta Karadeniz'de etkili olmaya başladı.

"İklim Değişikliği 2014: Etkiler, Uyum ve Kırılganlık Raporu"nun ikinci bölümü ve Türkiye'de iklim değişikliğine bağlı beklenen değişiklikler Boğaziçi Üniversitesi'nde dün düzenlenen bir toplantıda değerlendirildi. İklim Ağı, IPCC'nin başyazarlarından Greenwich Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. John Morton ve Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nden Doç. Dr. Barış Karapınar ile TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç'ın sunum yaptığı toplantıda, iklim değişikliğinin tarımdan gıda fiyatlarına, insan sağlığı ve altyapı sistemlerine kadar her alanı etkileyeceğinin altı çizildi.

Raporu değerlendiren Karapınar, iklim değişikliğinin etkisiyle su kıtlığı ve kuraklıkların artacağını, tarımsal verimliliğin düşeceğini, gıda fiyatlarında dünya genelinde yüzde 85'e varan artış gerçekleşebileceğini söyledi. Karapınar, bu olumsuzluklardan en fazla etkilenecek toplumsal grupların başında dışlanmış sosyal katmanlar ile kadın ve çocukların geleceğine dikkat çekerek, "İklim değişikliğine en az neden olanlar, iklim değişikliğinden en çok etkilenenler olacak" dedi.

Rapora göre Türkiye'de gerçekleşeceği öngörülen değişim ve felaketler şöyle:

- Türkiye 2035 yılında 2 dereceye kadar ısınacak. 2100'de de 5-7 dereceye kadar ısınma bekleniyor.

- Türkiye'de orman yangınlarında artış görülecek.

- 2050'ye kadar dünya genelinde gıda fiyatlarında yüzde 85'e varan atrışlar öngörülüyor.

- Bazı bölgelerde olağanüstü kuraklıklar yaşanacak.

Çukurova, Afyon-Kütahya bölgesi, Tekirdağ ve Orta Karadeniz'de bu kuraklıklar şimdiden hissedilmeye başlandı.

'Uyum çalışmaları olsa da sel riski var'

Prof. Dr. John Morton: "İklim değişikliği ürün verimlerini, gıda güvenliğini ve kırsal geçim kaynaklarını küresel ve yerel ölçeklerde tehdit ediyor. Bu riskleri yönetmek için bir an önce hem iklim değişikliğine uyum üzerine çalışmamız hem de iklim değişikliğine neden olan sera gazı emisyonlarını azaltmamız gerekiyor. Fakat uyumun da sınırları var ve tüm bu uyum çalışmaları yapılsa dahi mesela sel riski yine de var olacak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber