Kapıkule sanıklarına 'Topu taca atmayın'

Haber Giriş : 18 Haziran 2006 10:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Edirne'nin Kapıkule Gümrük Kapısı'nda yapılan rüşvet operasyonlarında gözaltına alınarak mahkum olan memurların 19 müdür ve amirine,' İrtikaba göz yummak' suçlamasıyla açılan dava başladı. Haklarında 5-10 yıl hapis istemiyle Edirne 1.'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılan eski Başmüdür İbrahim Halil E. ile hakim arasında ilginç bir diyalog yaşandı. Hakim, İbrahim Halil E.'ye 'Tasiş ambarını görmek için konulan kameranın önüne bir direk dikilmiş. Bunu özellikle mi diktiniz. Giren çıkanı göremedik' diye konuştu.

Sanıkların 16'sının katıldığı davada iddianamenin okunmasının ardından eski Başmüdür İbrahim Halil E.'nin savunması alındı. Sanık, kendisinin 2001 yılında göreve getirildiğini hatırlatarak, bu tarihten görevinin sona erdiği güne kadar olan sürede çok sayıdaki operasyona imza attığını söyledi. Büyük operasyonlar yaparak çok miktarda uyuşturucu yakaladıklarını ifade eden İbrahim Halil E., 'Bu tarihler arasında rekor denecek uyuşturucu ele geçirdik. Fakat ondan sonra da benim üzerine gelinerek görev yerim değiştirildi. Mahkeme kararıyla yeniden görevime döndüm. Bundan sonra da üzerime çok gelindi. Benim hakkımda birçok şikayetlerde bulunuldu. Mal varlığım defalarca incelendi' dedi. Hakim Halil Uçar, bu savunma üzerine 'Savunmaya ilişkin bir şey söyleyin. Yoksa biz de geceli gündüzlü çalışıyoruz' karşılığını verdi.

Mahkeme Başkanı Halil Uçar'ın, İbrahim Halil E.'ye saha içini görebilmek için kameralarla izleme yapılıp yapılmadığını sorması üzerine E, 'Kameraların yeri Genel Müdürlük tarafından tespit edilmektedir. Tarafımızdan yerlerinin değiştirilmesi de mümkün olmamıştır' diye konuştu.

KİM YAPTI O ZAMAN

Mahkeme başkanının sorularına karşılık sanıkların işlenen suçların kendi sorumluluk alanlarında olmadığını belirtmeleri üzerine Hakim Uçar 'Savcılık ifadelerini okudum, ama kim sorumlu anlayamadım. Bu futbol oyunu değil ki, Bana soru sormayın. Hepiniz topu taca atarsanız kim oynayacak.' dedi.

Memurlara mahkumiyet amirlerine yargılama

Kapıkule'de 22 Aralık 2005'te yapılan operasyonda 58 gümrük ve gümrük muhafaza memuru tutuklanmış, 2'si ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Operasyon kapsamında ayrıca Edirne Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan gümrük muhafaza memuru Şenol Gök de, 17 şubat 2006'da intihar etmişti.

Kapıkule'de yapılan rüşvet ve kaçakçılık operasyonlarıyla gözaltına alınan ardından da bir bölümü hakkında mahkumiyet kararı çıkan memurların amirleri rüşvete göz yummak ve irtikap suçlamalarıyla hakim karşısına çıktı.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber