Görme engelli öğretmenin zorlu seçimi

Görme engelli tarih öğretmeni Hakan Doğanay, Cumhurbaşkanı seçimi için gittiği sandık yolunda önce fiziksel engellerle karşılaştı, daha sonra oyunu gizli kullanabilmek için pusulayı "iple ölçme" ve "katlama" tekniklerini denedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Ağustos 2014 15:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Görme engelli öğretmenin zorlu seçimi

İzmir'de görme engelli tarih öğretmeni Hakan Doğanay, Cumhurbaşkanı seçimi için gittiği sandık yolunda önce fiziksel engellerle karşılaştı, daha sonra oyunu gizli kullanabilmek için pusulayı "iple ölçme" ve "katlama" tekniklerini denedi.

Küçük yaşlarda göz tansiyonu nedeniyle görme yeteneğini kaybeden Doğanay, yalnız yaşadığı evinden bastonuyla çıkıp, yaklaşık 2 kilometre mesafedeki Buca Teknik ve Endüstri Meslek Lisesine kaldırımdaki engellere takılmadan ulaşmak için mücadele verdi.

Okulda görevlilerin yönlendirmesiyle sandığının bulunduğu salona giden Doğanay, önce ona eşlik eden annesi İsmet Doğanay ve sandık görevlilerinden pusulada adayların bulunduğu alanı öğrendi ve farklı uzunlukta kestiği iplerle adayları eşleştirmeye çalıştı.

İple ölçme yönteminin işlevsel olmadığına karar veren Doğanay, daha sonra sırada bekleyen seçmenlerin önerdiği oy pusulasını katlama tekniğini denedi. Her kattaki adayların isimlerini sandık görevlilerinden öğrenen ve tercih mührünü basması gereken bölümü ezberlemeye çalışan Doğanay, annesi ve sandık görevlilerin refakatinde kapalı alana gitti.

Kabinde oyunu kullanan Hakan Doğanay, çıkışta AA muhabirine şunları anlattı:

"Yollardaki dar kaldırımda belirli engeller vardı bunları aşmak için mücadele verdik. Bazı engeller için daha önce belediyeye başvuruda bulunduk ama kaldırım işgallerini önleyemedik. Yalnız bu yolları yürümem mümkün ama hayati tehlike bulunuyor. Oyumun mahrem şekilde kullanımı açısından da sıkıntı yaşıyorum. Aslında bu konuda yasalar da çok esnek. Kabartma yazı ile pusula hazırlanmadığı için bu konuda da ciddi sıkıntı yaşıyorum. Herkes gidiyor, görüyor ve oyunu kullanıyor ama ben yapamıyorum. Ben önce ip yöntemini kullanarak bu sıkıntıyı aşmaya çalıştım. Bu yöntemin okuma yazma bilmeyen insanlar tarafından kullanıldığını öğrendim. İpin uzunluğuna göre soldan sağa aday seçimi yapılıyormuş ama bunu başaramadık. Pusulayı katlayarak oy kullanmaya çalıştım. Kime oy vermek istediğimi biliyorum ama o adaya oy verim vermediğimi kesin olarak bilemiyorum. Biz sandığa gittiğimizde tek başımıza oy kullanamıyoruz. Yanımızda biri olmak zorunda. Refakatçiye oy kullanmak istediğimi söylerim ama oraya atıp atmadığını bilemem. Engelliler için hazırlanmış oy pusulalarının bir an önce devreye girmesini istiyoruz. Bu seçim mahremiyet ilkesinin olmadığı son seçim olsun."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber