56 bin meslek liseliye oyun mu oynandı?

Haber Giriş : 22 Haziran 2006 16:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?Katsayı adaletsizliğini çözüyoruz? havası ile oynanan oyunun ardından skandal çıktı. Bakanlığa bağlı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü, geçersiz sayılacağını belirterek öğrencilerin sınava girmemesini istedi.

YÖK karşısında suspus olan AKP 56 bin meslek liselinin geleceği ile oynadı.

İktidarın son oyunu

?Katsayı adaletsizliğini çözüyoruz? havası ile oynanan oyunun ardından skandal çıktı. Bakanlığa bağlı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü, geçersiz sayılacağını belirterek öğrencilerin sınava girmemesini istedi.

AKP, Açık Öğretim Lisesi Yönetmeliği'nde yeni bir skandala imza attı. MEB'e bağlı Eğitim Teknolojileri Müdürlüğü, öğrencilere birer yazı göndererek hafta sonu yapılacak sınavlara girmemelerini istedi. MEB'in, bir taraftan YÖK'le mücadele ediyormuş görüntüsü verirken bir taraftan da öğrencilerden sınava girmemelerini istemesi, AKP'nin de gerçek yüzünü bir kez daha ortaya koydu.

Bu kaçıncı geri adım

Her seferinde öğrencileri ümitlendiren MEB, son kararı ile yine hüsran doğurdu. Daha önce, yapılan başvuruların kazanılmış hak olduğu belirtilerek 56 bin öğrencinin bu imkandan yararlanması istenmişti. Şimdi ise MEB'in öğrencilere gönderdiği yazıda ?AÖL'de işlemler durduruldu. Sınavlara girmemeniz gerekiyor? denildi.

Meslek liselerinin önündeki katsayı adaletsizliğinin ortadan kalkması için bugüne kadar ?samimi' bir adım atmayan AKP Hükümeti, yeni bir skandala daha imza attı. Katsayı sorununu ?Açık Öğretim Lisesi Yönetmeliği' ile dolambaçlı yollarla çözmeye çalışan Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK karşısında yine pes etti. MEB, YÖK'ün itirazı üzerine Danıştay tarafından yürütmesi durdurulan yönetmelikle ilgili olarak, mahkemenin kesin kararını beklemeden öğrencilere birer yazı göndererek, 24?25 Haziran'da yapılacak olan sınavlara girmemelerini istedi. Girseler dahi bu sınavın değerlendirmeye alınmayacağını kesin bir dille belirten MEB, bu tavrı ile öğrencileri şoke etti.

Oysa daha bir ay önce Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, yönetmeliğin çıktığı tarihten, Danıştay'ın durdurma kararını verdiği tarihe kadar geçen sürede başvuruda bulunan öğrencilerin bu haktan yararlanacağına dair söz vermişti. Kazanılmış hak ilkesi çerçevesinde konuyu değerlendiren Çelik, Açık Öğretim Lisesi'ne kayıt yaptıran yaklaşık 56 bin öğrencinin, genel lise sınavlarına girmeleri ve kazanmaları halinde üniversite sınavına girebileceklerini belirtmişti.

Bu kaçıncı geri adım?

Göreve geldikleri günden bugüne kadar, katsayı sorununda samimi bir adım atmayan hükümet ve ilgili bakanlık, sorunu kökten çözmek yerine dolambaçlı yollara başvurmuştu. Her seferinde öğrencileri ümitlendiren ancak daha sonra hayal kırıklığına uğratan MEB; son kararı ile yine öğrencileri hüsrana uğrattı. Bilindiği üzere, Açık Öğretim Lisesi Yönetmeliği ile meslek lisesi mezunlarına ikinci bir diploma hakkı tanınarak, katsayı adaletsizliğinin önlenebileceği bekleniyordu. Ancak YÖK'ün buna itiraz etmesi üzerine Danıştay, yönetmelikle ilgili olarak durdurma kararı vermişti. Bu karar üzerine de MEB, daha önce yapılan başvuruların kazanılmış hak olduğunu belirterek, 56 bin öğrencinin bu haktan yararlanmasının önünde bir engel bulunmadığını söylemişti.

Yönetmelikle ilgili olarak durdurma kararının verilmesine rağmen, kesin karar daha henüz verilmedi. Mahkemeden kesin karar çıkmadan, MEB'in böyle bir yazı göndererek öğrencilerden sınava girmemelerini istemesi, hükümetin ve MEB'in katsayı sorununa ne kadar samimi yaklaştıklarını bir kez daha gözler önüne sererken, aslında böyle bir sorunlarının da olmadığını ortaya koymuş oldu.

Hukuksal mücadele böyle mi verilir?

MEB'in öğrencileri hüsrana uğratan skandal yazısı, uzmanların da tepkisini çekti. Öğrencilere, MEB'in yazısını dikkate almadan bu hafta sonu yapılacak olan sınava kesinlikle girmeleri konusunda çağrıda bulunan uzmanlar, MEB'in tavrını sert bir dille eleştirdi. ?Bu nasıl hukuksal mücadele?' eleştirisinde bulunan uzmanlar, ?Öğrenciler, bu sınava kesinlikle girmeliler. İlgili mahkemenin son kararını vereseye kadar kazanılmış haklarını savunsunlar? uyarısında bulundu.

Milli Gazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber