Müfettişe 'siyasi' baskı iddiası

Haber Giriş : 25 Haziran 2006 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yasin El Kadı'nın şirketleriyle ilgili incelemeyi yapan Kaçar, çalışmalarını 10 gün içinde tamamlaması için 2004'te Bakan Unakıtan'ın 'olur'uyla uyarıldığını, siyasi ve bürokratik engellemeler yapıldığını yazdı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanı Cüneyd Zapsu'nun, hesabına para yatırdığı BM'nin terörist listesindeki Yasin El Kadı' nın şirketleriyle ilgili incelemeyi yapan Maliye Müfettişi Hamza Kaçar'ın, 2004'te Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın oluruyla MASAK tarafından, çalışmalarını 10 gün içinde tamamlaması için uyarıldığı ortaya çıktı. Kaçar, engellemeye varan bir dizi bürokratik ve siyasi müdahaleyi raporuna da yansıttı.

ABD'de 11 Eylül 2001'de yaşanan saldırıların ardından BM teröre finans desteği veren kişi ve kuruluşların listesini çıkararak, bütün üye ülkelerden bu konuda araştırma yapılmasını ve adı geçenlerin malvarlıklarının dondurulmasını istedi. Türkiye'de de bu kapsamda 2001'de birçok kurum temsilcisinin katıldığı bir komisyon kuruldu.

Firmalar ve havaleler

Bu komisyona MASAK adına Maliye Müfettişi Kaçar ile Galip Sabuncu katıldı. İki müfettişe İstanbul Defterdarlığı'ndan da iki vergi denetmeni katıldı.

Müfettişler, listede adı bulunan El Kadı'nın para hareketlerinin yoğunlaştığı Albaraka Türk'te inceleme yapmak istedi. Müfettiş Kaçar, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın 3 Kasım 2002 seçimlerinden önce ortağı ve yönetim kurulu üyesi olduğu özel finans kurumu Albaraka Türk'e 5 Kasım 2003'te bir yazı göndererek, El Kadı'nın ortak olduğu Ahsen Plastik, AK Gıda Sanayi, Caravan, Ella Prodüksiyon, Nimet Gıda ve Sağlam İnşaat firmalarının hesap ekstrelerinde iki harfli kodların anlamları ile yurtdışına yaptıkları havalelerin kime gönderildiğini sordu.

Vergi denetmenleri geri çekildi

Ancak Albaraka istenen bilgileri vermedi. Albaraka Türk'teki şüpheli bulduğu işlemleri araştırmak için 19 Aralık 2003'te MASAK'tan iki uzman isteyen müfettişin bu yazılı talebi de karşılanmadı. Dahası, bu talebi ilettikten altı gün sonra da çalışma grubunda görevli iki vergi denetmeni geri çekildi.

Albaraka Türk'ten para hareketi bilgilerini alamayan Kaçar, 26 Şubat 2004'te Merkez Bankası'na başvurdu.

Ültimatom gibi bildirim

Merkez Bankası'ndan 4 Mart 2004'te cevap alan ve para hareketleri konusunda önemli bilgilere ulaşan Kaçar'a, tam bu aşamada ültimatom gibi bir bildirim yapıldı.

MASAK Başkan Vekili Genç Osman Yaraşlı, Unakıtan'ın "olur"unu taşıyan 22 Mart 2004 tarihli bir yazıyla Kaçar'dan çalışmayı "10 gün içinde" tamamlamasını istedi.

Bu talep üzerine ulaştığı bilgileri aceleyle rapor haline getiren Kaçar, raporunda bu konuyu "Bu raporda açıklanmasına gerek görülmeyen yönetici konumundaki bazı bürokrat ve siyasilerin engelleme boyutuna varan müdahaleleri de inceleme sürecini yavaşlatmıştır" ifadelerini kullandı.

MASAK yanıt vermedi

Raporda engellemeleri yansıtan diğer ifadeler de şöyle sıralandı:Müfettişliğimce yapılan çalışmalarda bazı güçlüklerle karşılaşılmıştır. Bunlardan ilki üç yıldır müfettişliğimce yapılan incelemelerde, müfettişliğimin görüşü alınmadan ve Maliye Teftiş Kurulu Başkanlığı'na hiçbir bilgi verilmeden yöntem ve yasaya aykırı olarak iki vergi denetmeninin Gelirler Genel Müdürlüğü'nce çalışma grubundan alınmalarıdır.

Albaraka'dan bilgi yok

19.12.2002'de El Kadı ile ilgili kara para incelemesinde kritik bir aşamaya gelindiğini ve incelemenin kısa sürede tamamlanması için iki MASAK uzmanının görevlendirilmesi talep edilmiş olup MASAK Başkanlığı bugüne kadar görevlendirmeyi yapmadığı gibi söz konusu yazıya yanıt da vermemiştir.

İnceleme sırasında karşılaşılan bir diğer güçlük de inceleme konusu gerçek ve tüzel kişilerin çeşitli hesaplarının bulunduğu Albaraka Türk A.Ş'de bazı işlemlerin içeriği konusunda ayrıntılı bilgi istenmesine rağmen verilmemesidir.

Diğer bir güçlük ise MASAK Başkanlığınca alınan 22 Mart 2004 tarihli bakan oluruyla getirilen süre kısıtlamasıdır.
İncelemenin hiçbir hukuki ve maddi gerekçe gösterilmeden, bakanlık makamı oluruyla 10 gün gibi kısa bir sürede sonuçlandırılmasının istenmesi, incelemelerin yeterli kapsam ve içerikte yapılmasını engellemiştir.

Yukarıdaki nedenlerle işbu rapora konu olan şahıslar hakkındaki inceleme ve soruşturmaların yürütülmesi ve sonuçlandırılması ilgili Cumhuriyet başsavcılıkları ile Devlet Güvenlik Mahkemeleri başsavcılıklarının takdirine bırakılmıştır."

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber