Dalga, markete % 10 zam getirdi

Haber Giriş : 28 Haziran 2006 08:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mayısı zamsız geçiren market raflarına da enflasyon geldi! 2 hafta önce yeni fiyat listelerinin gönderildiği marketlerdeki ürünlere yüzde 8 ile 12 arasında zam geldi. 4 kişilik bir ailenin aylık 'market masrafı' 2 haftada 600 YTL'den 660 YTL'ye çıktı.

Mayıs ayını zamsız geçiren marketlerde de yavaş yavaş yeni fiyat listeleri uygulanmaya başlandı. Mayıs ayından bu yana piyasalarda döviz kurunun yüzde 20 oranında yükselmesiyle birlikte maliyeti artan üreticiler ürünlerine yüzde 5 ila 15 arasında zam yaptı. Böylece, 4 kişilik bir ailenin aylık ortalama 600 YTL olarak kabul edilen market masrafı da 2 hafta içerisinde 660 YTL'ye çıkmış oldu. Üreticiler, mayıs ayında döviz kurunun hangi seviyede seyredeceğini daha net olarak görebilmek ve erken zam yaparak pazardaki rekabet gücünü kaybetmemek amacıyla maliyet artışlarını tüketiciye yansıtmamayı tercih etmişti. Ancak dolar kurunun 1.65 YTL seviyelerinde, Euro kurunun da 2 YTL seviyelerinde seyretmeye başlaması ve girdi maliyetlerinin artması üzerine üreticiler de bu artışları ürünlerine zam olarak yansıttı.

YERLİ YABANCI FARK ETMEDİ

Hem yerli hem de yabancı üreticilerin yaptığı zamlar, değişik kalemlerde farklılık gösterdi. Örneğin, deterjana, şampuana, ithal pirince, suya yüzde 10 oranında zam gelirken, kağıt ürünlerine ve çocuk bezine yüzde 5, ayçiçek yağına yüzde 15, çaya yüzde 7, margarine yüzde 8, şaraba yüzde 10 ila 25 arasında zam geldi. Bu ürünlerin yanı sıra meyve sebzelerde de yüzde 5 ila 10 civarında fiyat artışı yaşandı. Bu artışta da maliyetlerin artmasının yanı sıra geçtiğimiz kış yaşanan don etkili oldu.

YENİ ZAMLAR GELEBİLİR

Özellikle Euro ve dolar bazında maliyeti olan üreticilerin, haziran ayında yaptıkları zamları takiben temmuz ayında da yeni zam yapabileceği belirtiliyor. Temmuz ayında yapılacak zamların ürünlere göre farklılık gösterebileceğine dikkat çeken sektör yetkilileri, buna karşılık ortalama olarak yüzde 5 zammın gündeme gelebileceğini dile getirerek, mayıs ayında Euro'yu1.8 YTL olarak baz alan üreticilerin bu rakamı 1.95 YTL'ye çıkardığını kaydediyor. Bundan sonra yeni zamların gelip gelmeyeceğinde de bu seviyenin korunup korunmayacağının etkili olacağı ifade ediliyor.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber