Üniversite hastaneleri batmanın eşiğine geldi

Haber Giriş : 06 Temmuz 2006 07:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son iki yılda Hazine'den aldıkları yardımlar büyük ölçüde kesilen, faturalarını bile zor ödeyen tıp fakültesi hastaneleri, hizmet vermekte güçlük çekmeye başladı

Hükümetin bütçe uygulaması nedeniyle döner sermaye gelirleri yüzde 60 azalan tıp fakültesi hastaneleri hizmet veremeyecek noktaya geldi.

Gelirleri kesilen hastaneler, hükümetin önlem almaması halinde, ameliyat için hastalardan ilaçlarını almalarını isteyebilecek. Isınma ve aydınlanma sorunu yaşayan hastanelere Maliye Bakanlığı'nın MR çektiren 100 hastadan biri için ödeme yapması nedeniyle hizmetler durma noktasına gelebilecek. Türkiye'deki 77 üniversitenin temsilcisinden oluşan Üniversitelerarası Kurul'dan önceki gün yapılan açıklamada, "Acilen bu uygulamalar düzeltilemezse var olan sıkıntılar çok daha ciddi boyutlara ulaşacaktır" denildi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise sıkıntılara yol açan paket fiyat uygulamasıyla ilgili iddiaları reddederek, "Devlet hastaneleri için vatandaşlarımız MR ve tomografi çektirdiğinde tabii ki kendilerinden beş kuruş para istenmeyecek. Tümüyle teknik bir ayarlama söz konusu. Vatandaşımızın cebinden kuruş çıkması bile gündemde değil" dedi.

İcralık fakülte

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras, döner sermaye gelirlerinin azalması nedeniyle ihaleyle ilaç aldıkları 10 firmaya para ödeyemediklerini belirterek, firmaların icra takibi başlattığını söyledi.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşe Dursun ise 28 Haziran'da çıkan yangın sonucu bir bölümü zarar gören hastanelerinde tam kapasite ile hizmet verebilmeleri için 10 milyon YTL'lik kaynağa gereksinim olduğunu bildirdi. Dursun, "Yangın sonrası 3 gün hizmet verilememesi yaklaşık 1.7 milyon YTL zarara yol açtı" dedi.

Vatandaşa yok...

"Sağlıkta tasarruf" hedefiyle 1 Temmuz'da yürürlüğe giren tebliğ fakülteleri zor duruma soktu. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tümer Çorapçıoğlu, sağlık hizmetlerinin ciddi şekilde etkileneceğini savunarak şöyle dedi: "MR'ın maliyeti 80 YTL. Tebliğe göre, ancak 100 hastanın ödediği 80 YKr ile bir hastaya MR hakkı tanınıyor. Tebliğ, '100 hastanın parasını toplayacaksınız, ancak bir kişininkini ödemiş olacaksınız'ın ifadesidir. 17 milyon YTL'ye yakın zararımız olacak. Hasta mağdur olur."

Vekile çok...

TBMM yasama döneminin son toplantısında sağlık harcamalarında milletvekillerinin olanakları şöyle genişletildi:

Öğrenim şartı aranmaksızın, 25 yaşını dolduruncaya kadar sosyal güvenlik kurumlarıyla ilişiği bulunmayan, evli olmayan kız ve erkek çocukları sağlık hizmetlerinden yararlanacak.

Profesör ve doçentlerin öğretim üyesi fark bedelini Meclis ödeyecek.

Sağlık Bakanlığı'nca ithaline izin verilen ilaç olarak kullanılabileceği belirtilenler yurtdışından sağlanabilecek.

İşitme cihazı almak için uzman doktor reçetesi yeterli olacak. Cihazın kalıbı ve pilini Meclis ödeyecek.

Tanesi 1500 dolar olan iki implant diş yaptırma hakkı altıya çıkarıldı.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber