?Performans sistemi' sağlıkçılara 2 milyar YTL ek gelir sağladı

Haber Giriş : 15 Ağustos 2006 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı'na bağlı kurumlarda iki yıldır uygulanan performansa göre döner sermaye dağıtımı, doktorları memnun etti.

Bakanlık, uygulama çerçevesinde doktorlara geçen yıl 2 milyar 157 milyon YTL dağıttı. Hekimler arasında ortopedi ve travmatoloji uzmanları, ortalama 3 bin 494 YTL ile en yüksek geliri elde etti.

Sağlık Bakanlığı, Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) karşı çıktığı performansa göre döner sermaye uygulamasının sonuçlarını hazırladığı bir kitapçıkta açıkladı. Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sabahattin Aydın ve Mehmet Demir'in hazırladığı "Sağlıkta Performans Yönetimi" adlı kitapçıkta, kamudaki sağlık personeline performansa dayalı ödeme sistemiyle önemli bir katkı yapıldığı savunuldu. Kitapçıktaki verilere göre, performansa dayalı sistemden 48 bin 588'i hekim olmak üzere toplam 277 bin 52 personel yararlandı. Bu sistemde örneğin by-pass işlemine 2 bin 500 puan, normal doğuma 143 ve poliklinik muayenesine 21 puan öngörülerek hekimlere performans puanları verildi. Kitapçıkta geçen yıl toplam 7 milyar 542 milyon YTL'lik gelir tahakkuk ettiği ve bunun yüzde 29'unun yani 2 milyar 157 milyon YTL'sinin personele aktarıldığı belirtildi. Sağlıkçılara 2004 yılında ise, 1 milyar 275 milyon YTL yani yüzde 26 oranında ödeme yapıldı. Bu gelir dağıtımı sayesinde Aralık 2003'te kamu dışında yarı zamanlı serbest çalışan hekim oranı yüzde 75 iken, 1 Aralık 2005 itibarıyla yüzde 47'ye düşürüldü. Hastanede tam gün çalışan hekim oranı ise yüzde 25'ten yüzde 53'e yükseldi.

Maaşlarının dışında bin YTL'den 5 bin YTL'ye kadar döner sermaye payı alan hekimlerin çoğu performansa dayalı döner sermaye uygulamasını cazip gördükleri için özel muayenehanelerini kapatarak tam gün kamu hastanelerinde çalışmayı tercih etti.

TTB'nin özellikle ?Emekliliğe hiçbir yansıması olmaması dolayısıyla ek gelir dağıtımı yerine maaş iyileştirilmesi yapılmalı? diyerek eleştirdiği performans sisteminde, uzman hekimlere branşlarına göre ayrı rakamlar verildi. Tam zamanlı kamuda görev yapan ortopedi ve travmatoloji uzmanları aylık ortalama 3 bin 494 YTL ile en yüksek ek ödemeyi aldı. Örneğin uzman hekimler arasında dermatoloji branşındakilere 3 bin 41 YTL, genel cerrahi branşındakilere 2 bin 770 YTL, kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarına 2 bin 294 YTL aylık ortalama gelir dağıtıldı. Başhekimlere 3 bin YTL, diş hekimlerine 827 YTL, sağlık hizmeti sınıfındaki personele 480 YTL aylık ortalama gelir dağıtımı yapıldı.

2004 yılı başında uygulamaya geçilen ?Performansa Dayalı Döner Sermaye Dağıtımı? sistemine göre uzman ve pratisyen hekimler yaptıkları işe göre belli puanlar kazanıyor. Ay sonunda toplanan puanlar döner sermaye dağıtımında esas alınıyor. Buna göre çok çalışıp çok iş yapan personel daha fazla para alıyor. Yardımcı sağlık personeli de hastanenin genel performans puanına göre pay alıyor. Uygulamayla hekimlere maaşlarının 6 katına kadar döner sermaye geliri elde etme imkanı tanınıyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber