'Süper başkan' yıl sonunda tamam

Haber Giriş : 15 Ağustos 2006 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKŞAM Gazetesi'nin dünkü manşetiyle gündeme getirdiği, BDDK, TMSF, SPK ve Sigortacılık Genel Müdürlüğü'nün tek çatı altında toplanarak, bir 'süper üst kurul' ve 'süper başkanlık' oluşturulmasına ilişkin proje Ankara'da tartışma yarattı. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, dün konuyla ilgili olarak bir açıklama yaparak, finansal sektörün tek çatı altında toplanmasına ilişkin Bilkent Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kürşat Aydoğan başkanlığında bir komite oluşturulduğunu söyledi.

HER ZAMAN GÜNDEMDEYDİ

Şener, finansal kurumların tek çatı altında toplanmasının, bugünün konusu olmadığını belirterek, 'Ben kendimi bildim bileli, bu tartışmalar olmuştur. SPK, BDDK ve benzer kurumlar, aynı çatı altında olsun mu, olmasın mı? Bu sürekli değişik vesilelerle gündeme gelmiştir, gelmektedir' dedi. Bu konuda yoğun tartışmaların halen yapılmakta olduğunu ifade eden Şener, hükümetin de bu tartışmaları dikkate alarak konuyla bağlantılı bir çalışma grubu oluşturmaya karar verdiğini söyledi. Tek çatı altına alma meselesinin IMF niyet mektuplarına da girdiğini hatırlatan Şener, şunları kaydetti:

KOMİTE OLUŞTURULDU

'IMF niyet mektubunda; (Finansal sektör denetiminin entegre bir yapı altında düzenlenmesinin faydalı olup olmayacağı doğrultusunda bir komite teşkil edilmiş olup, bu komite çalışmalarını 2006'da tamamlayacaktır) deniyor. Zaten bir komite oluşturulmuş ve finansal sektörün, entegre bir yapı altında olup olmasının faydalı olup olmayacağı araştırılacak. Bu komitede sözü edilen kurumlardan temsilciler bulunmakta. Başkanlığını Bilkent Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kürşat Aydoğan yürütmektedir. Faydalı olup olmayacağının araştırılması sonunda, siyasi bir karar verilecek. Bu siyasi karar komitenin kararlarına uygun olabilir, olmayabilir de. Bu rapor, hükümeti bağlayıcı değil, biz sadece bir rapor hazırlanmasını istedik. Komitenin raporunun sonucunu bekliyoruz.'

İSTANBUL-ANKARA TARTIŞMASI

Bu meselenin farklı değerlendirilecek bir konu olmadığını açıklamasında sık sık dile getiren Şener, konuya ilişkin sorulara da yanıt verdi. Bazı finansal kurumların tek çatı altında toplanması ve İstanbul'a taşınması konusunda, Ankara ile İstanbul'un karşı karşıya geleceğinin, şimdiden Başkentte tepkiler alınmaya başlandığının hatırlatılması ve bu tepkileri hükümetin kaldırıp kaldıramayacağı yönündeki bir soruya Şener, şu karşılığı verdi: 'İstanbul ve Ankara niye karşı karşıya gelsin? Türkiye'nin tüm illeri ulusal potansiyelimizi güçlendirmede önemli işlevlere sahiptir. Dolayısıyla illerimizin karşı karşıya olması gibi bir durum yoktur. Zaten şu anda finansal kurumların tek çatı altında toplanması konusunda henüz bir karar yok.'

Babacan'la görüş ayrılığı yok

'İnternet ortamında ve bu alanda teknolojinin yüksek seyir izlediği dönemde bazı birimlerin İstanbul'da olmasının gerçekten bir getirisi var mı?' sorusuna Bakan Şener, 'Yaptığım değerlendirmede İstanbul veya Ankara'dan söz etmiyoruz. Sadece denetimin entegrasyonu ile bağlantılı ne olup bittiğini anlatmaya çalıştım' karşılığını verdi. 'Bakan Babacan ile görüş ayrılığı var mı?' sorusuna da Şener, 'Hayır öyle bir şey söz konusu olamaz' dedi ve 'Gazetecilik adına böyle bir kurgu kurulmuştur. Biz konuları beraber konuşup değerlendiriyoruz' şeklinde açıklamada bulundu.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber