Şehit düşen polislerin cebinden para çıkmazdı

Haber Giriş : 17 Ağustos 2006 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YAPILAN tüm araştırmalarda polisin en büyük derdi olarak 'ekonomik sorunlar', listenin başına yerleşiyor. Bu durumu, en iyi Emekli Emniyet Müdürü Uğur Gür anlatıyor. Gür, 'Şehitlerimizin cebinde para çıkmazdı' diyor.

Tam 41 yıl görev yaptı

Emekli Emniyet Müdürü Uğur Gür'ün sözleri de polislerin ekonomik gerçeğini ortaya koyuyor. Aralarında İstanbul ve İzmir'in de bulunduğu çeşitli illerde 41 yıl görev yapan Gür, polisin yüz yüze kaldığı bu acı gerçeği şöyle anlatıyor: 'Polislik, şerefli bir meslektir. Biz vatanın bölünmez bütünlüğü için birçok gazi ve şehit verdik. İstanbul'da 12 sene görev yaptığım dönemde terör olayları yoğundu. Şehit düşen arkadaşlarımızın cenazelerini biz alırdık ve eşyalarını da ailelerine bizzat ben teslim ederdim. Onların birçoğunun cebinden para çıktığını görmezdim. Hala da polislerin durumu böyledir. Evden çıkarken varını yoğunu veriyorsun, öyle çıkıyorsun. Bu teşkilat mensupları hizmet verirken, gözleri arkada kalmamalı. 'Benim evde çocuğum aç, defter-kitap almam lazım, para yok' sorunu olmayacak ve rahat bir şekilde görevine gidecek. Vatandaşın canından, malından, namusundan önemli bir görev olur mu? Polisler bunu koruyor. Kafa rahat değilse, nasıl iyi hizmet vereceksin? Bütün olumsuzluklara karşın Türk polisi çok iyi şekilde hizmet veriyor. Diğer vatandaşlar 08.00-17.00 arası çalışırken, polis 24 saat hizmet yapıyor.'

Büyükşehirden kaçıyorlarlar

Polislerin İstanbul'dan kaçmaya çalıştığına dikkat çeken Gür, 'Polisin en önemli sorunlarından biri ev. Mesela İstanbul. Eskiden Kartal'da, Pendik'te, Serintepe'de ev tutabiliyordu cüzi rakamlarla polis. Şimdi İstanbul büyüdü, genişledi. Diyelim ki adam Şişli'deki bir karakolda görev yapıyor. Elindeki maaşla yakın bir yerde evi nasıl tutacak? Maaşının büyük kısmını kiraya ayırması gerekecek. Lojmanlar da yetmiyor. Zaten onların da fiyatı artık kiraya yaklaştı' dedi.

Emekli olsa ne yapacak?

Emekli polislerin durumuna da vurgu yapan Gür, yan ödemelerin bordrodan çıkarılmasının büyük sıkıntılara yol açtığını belirtti. Gür, şu ifadeleri kullandı: 'Polisin maaşının yarısı yan ödemelerdir. Emekli olur olmaz, maaşları neredeyse yarı yarıya düşer. Çünkü yan ödemeler emekli olunca kesiliyor. 30-40 yıl bu ülkeye hizmet veren polis, emeklilikte büyük sıkıntı çekiyor. Maaştan başka gelir yok, ne yapacaksın? Mecburen başka arayışlara başlıyor insan.' Yan ödemelerin de emekli maaşına eklenmesi yönünde gündeme gelen önerinin, bazı bahanelerle kabul edilmediğini öğrendiğini belirten Gür, gerekçelerin gerçeği yansıtmadığını savundu. Yetkililerin, yan ödemelerin de emeklilik maaşına eklenmesi durumunda, üst kademedeki pek çok polisin emeklilik dilekçesi vermesinden ve Emniyet'teki tecrübeli isimlerin bir anda ayrılmasından endişe ettiklerinin söylendiğini belirten Gür, bu gerekçenin doğru olmadığını belirtti.

--------------------------------------------------------------------------------

YİĞİT POLİS ARKADAŞ

ÇOK sayıda şiir yazan, yazdığı şiirler bestelenen Emekli Müdür Gür, Polis Teşkilatı'nın kutsallığına vurgu yaparken, genç polislere şiirle şöyle mesaj yolladı:

Gözü pek

Yiğit polis arkadaş!...

Bu ocak, kutsal bir ocaktır.

Vatandaşın canı, malı, namusu ve huzuru sana emanet edilmiştir

Bilgili ve inançlı yüreğinle,

Sadakatla bağlandığın teşkilatına, amirlerine güven.

Kanunlara saygılı ol.

Sen şehitler vermiş bir teşkilatın mensubusun

Adalet için ettiğin yemini unutma!..

--------------------------------------------------------------------------------

DERTLERİNİ ANLATTILAR

Her türlü saldırıya maruz kalıyoruz-BALIKESİR

BURHANİYE İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde görev yapan Saliha Kuşdemir de ilginç bir saldırıya maruz kalmış. İlçede bulunan Avrasya Sirki'nde çalışan Kenyalı Fuadi Yabi Mbarak'ın (25), ikamet tezkeresinin gününün geçtiği tespit edildi. Emniyet'e getirilen Mbarak, Saliha Kuşdemir'in, tepsiyi uzattığı anda kolunu tutarak ısırdı ve kaçmaya çalıştı. Kuşdemir, saldırıyı şöyle anlattı: 'Biz polislerin en büyük sorunlarından birisi, sürekli saldırılarla karşı karşıya kalmamız. Ben bu kişiye karnını doyursun diye yemek verirken, o üzerime çullandı ve kolumu ısırdı. Sonra da kaçma girişiminde bulundu' dedi. Kolu sarılan polis memuruna bir haftalık rapor verilirken, Kenyalı zanlının girişimi sonuçsuz kaldı.

Maaşımın 4 katını teklif edenler oldu-TRABZON

GAZİANTEP Emniyet Müdürlüğü bünyesinde 20 yıl aynı kavşakta trafik polisliği yaparken birçok sorunla karşılaşan Baykal Aba, bugüne kadar kişiliğinden taviz vermediğini söylüyor. Trabzon'da göreve başlayan Aba, Türkiye'nin neresinde olursa olsun polislik görevini seve seve yapacağını belirterek, ''Tayinim Trabzon'a çıktığında, ailem emekliye ayrılmamı istedi. Gaziantep'te birçok iş adamı, emekliye ayrılıp, aldığım maaşın 3-4 katına onlara çalışmamı önerdi. Büyük zorluklar çekmeme rağmen, ben polisliği henüz kafamda bitirmedim. Onun için ailem Gaziantep'te kaldığı halde burada görevimi sürdürüyorum'' dedi. Aba'nın bazı gazetelere de ''Gaziantep kaybetti, Trabzon kazandı'' başlığıyla haber olmuş. AA

Amirimiz bizi ezdirmesin-DENİZLİ

İL merkezinde görev yapan M.Z adlı trafik polisini, özellikle nüfuzlu kişilerden şikayetçi. M.Z., şöyle diyor: 'Denizli'deki hayırsever iş adamları, Emniyet'e çeşitli şekillerde yardım yaptıkları için, trafikte hatalı davrandıkları zaman bu kişilere cezai işlemler yaparken zorlanıyoruz. Cezayı kestiğimiz kişi birilerini arayıp, kendini tanıttıktan sonra cezasını iptal ettirmeyi başarıyor. Göreve çıktığımızda herkese eşit davranmak ilkemiz ise kanunları çiğnememeli, birileri de kendi polisini ezdirmemeli.' Sebahattin ALP

Keyfi atama yapılmasın-ANTALYA

POLİS memuru A.K., 'Sorunlarımızı amirlerimize aktaramıyoruz. Şartlar gerektirdiği zaman veya istediğimiz zaman tayin edilmiyoruz. Üst düzey yöneticiler keyfi olarak atama yapıyor. Amirler sorunlara karşı duyarsız' diyor. Polis memuru M.K. da, 'Antalya'da kiralar çok yüksek. Lojmanlar yetersiz. Lojmanların iyisine amirler ve torpilliler yerleşiyor. Hayat şartları alım gücü Antalya'da çok yüksek. Aldığımız maaşlar ise son derece yetersiz. Emniyet'te torpile son verilsin' diyor.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber