YÖK'ten, vakıf üniversitesi - özel hastane işbirliği için açıklama

YÖK'ten Vakıf Üniversiteleri ile Özel Hastaneler Arasında Yapılan İşbirliği Hakkında Açıklama

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 17 Haziran 2015 18:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
YÖK'ten, vakıf üniversitesi - özel hastane işbirliği için açıklama

VAKIF ÜNİVERSİTELERİ İLE ÖZEL HASTANELER İŞBİRLİĞİ HAKKINDA AÇIKLAMA

Vakıf üniversiteleri ile özel hastaneler arasındaki afiliasyon / işbirliği esaslarına ilişkin yapılan değişiklikle ilgili bazı basın yayın organlarında çıkan haberler üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılması gereği hasıl olmuştur.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 19.04.2012 tarihindeki Genel Kurul toplantısında "Vakıf Yükseköğretim Kurumları ile Özel Hastanelerin İşbirliğine İlişkin Usul ve Esaslar" belirlenmişti.

Belirlenen bu usul ve esaslarda, tıp, diş hekimliği ve diğer sağlık bilimleri alanında faaliyet gösteren vakıf yükseköğretim kurumları yani vakıf üniversitelerinin kendi hastanesinin olması esas olmakla birlikte; kendi hastanesinin bulunmaması veya mevcut hastanesinin gerekli şartları sağlayamaması durumunda eğitim-öğretim, araştırma ve uygulama için ihtiyaç duyulan asgari şartları sağlayan özel hastaneler ile işbirliği yapılabilmesine imkan tanınmıştı.

Böylece eğitim-öğretim ve araştırma kapasitesi bakımından hastanenin yatak sayısından kapalı alanının kaç m2 olacağına, yatak doluluk oranından günlük poliklinik hasta sayısına, yatakların kliniklere dağılımından dersliklerin, laboratuvarların ve kütüphanenin kapasitelerine ve yeterli ders araç-gereci bulunup bulunmadığına kadar eğitim ve öğretimi ilgilendiren pek çok şartın yanı sıra Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile sözleşmesinin olması ve hastanenin tüm branşlarda SGK hastalarını kabul etmesi gerektiği, Kurum ile protokollerin imzalanmasının ardından işbirliği yapılan hastanenin "Üniversite Hastanesi" niteliğinde kabul edileceği hüküm altına alınmıştı.

Bu karar ile YÖK özel hastanelere yapılacak ödemelerle ilgili bir amaç gütmemiş olup özel hastanelere yapılacak geri ödemelerin kanun çerçevesinde yapılması zorunluluğu bulunmaktadır. Buna mukabil Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), vakıf üniversiteleri ile işbirliği protokolü imzalayan özel hastanelere YÖK'ün bu kararında yer alan "Üniversite Hastanesi" hükmüne dayanarak ödemeleri de dahil işlem tesis etmektedir.

Buna göre;

  • Özel hastanelere ayaktan sağlık hizmetlerinde kendi grubuna göre %90 oranında avantaj sağlanmaktaydı.
  • Özel hastaneler üçüncü basamak sağlık hizmeti sunucuları lehine olan bazı uygulamalardan faydalanarak %10 luk ilave avantaj sağlamaktaydı.
  • Özel hastaneler işbirliği öncesi ikinci basamak özel sağlık hizmeti sunucusu iken bu uygulama ile üniversite hastanesi statüsü kazanmakta ve Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) sadece 3. basamakta yapılmasına izin verilen sağlık hizmetlerini de sunabilir hale gelmekteydi.
  • Özel hastaneler üniversite statüsünü kazandıkları için pek çok cezai müeyyideler içeren özel sağlık hizmet sunumu sözleşme metninden çıkarak üniversiteler için geçerli olan ve cezai müeyyide içermeyen "Protokol"e geçebilmekteydiler.

28 Mayıs 2015 tarihli YÖK Genel Kurul toplantısında kabul edilen değişiklik ile işbirliği yapılan özel hastanenin sadece "üniversite hastanesi" niteliğinde kabul edilmesine dair hüküm ve bununla ilişkili olan SGK anlaşması mecburiyeti kaldırılmış olup tıp, diş hekimliği ve diğer sağlık bilimleri alanında asgari şartlarda olması gereken eğitim-öğretim, araştırma ve uygulamalara ilişkin hususlar korunmuştur.

Ayrıca özel hastaneleri işbirliği nedeniyle Sağlık Bakanlığı planlamasında istisnai bir uygulamaya tabii olarak uzmanlık dalı ilavesi yapabilmeleri ve hastane toplam yatak sayısının yarısı oranına kadar ek kadro alabilme avantajları da devam etmektedir.

Bilindiği üzere özel hastanelerin sundukları sağlık hizmeti için geri ödeme kurumu yani SGK tarafından yapılacak ödemelerin hangi hükümler çerçevesinde yapılacağı hususu YÖK'ün yetki ve sorumluluğunda olmayıp Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler ile Devlet üniversitelerinin tabi olduğu gibi 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununun ek 9. Maddesinde (http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.3359.pdf) zikredilen hususlara benzer şekilde kanuni dayanak oluşturularak ilgili mevzuat çerçevesinde yapılmak durumundadır. YÖK'ün kararının vakıf üniversitesi ile işbirliği yapan özel hastanelere yapılacak ödemelere esas teşkil etmemesi gerekmektedir. Alınan son karar bu çerçevede değerlendirilmelidir.

Ayrıca YÖK'ün aldığı bu karar ile eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerinin aksaması söz konusu olmayıp bilakis YÖK tarafından asgari eğitim şartlarını sağladığı tespit edilen özel hastanelerin SGK ile anlaşması olsun veya olmasın işbirliği protokollerinin yapılması mümkün olacaktır. İşbirliği yapılan hastanelerden SGK ile anlaşması olanların hangi statüde kabul edilip ödeme yapılacağı ise kanun kapsamında olması gereken bir husustur.

Tıp eğitimi veren vakıf yüksek öğretim kurumlarından afiliasyon / özel hastanelerle işbirliği yapanların sayısı beş (5)'tir. Geri kalan on iki (12)'sinin kendi üniversite hastanesi bulunmaktadır.

2012 yılında alınan karar sonrasında tıp fakültesi açılma taleplerinde büyük bir artış olmuş, halen on dokuz (19) adet tıp fakültesi açılması talebi bulunmaktadır.

YÖK'ün konuya ilişkin kararları eğitim ve öğretimin asgari gereklilikleri ile sınırlandırılmış olup, önceki kararda yer alan ve geri ödemeye dayanak oluşturan özel hastanelerin "üniversite hastanesi" kabul edileceğine dair hüküm iptal edilmiş ve YÖK'ün konuya dair belirlediği çerçeve ve aldığı kararlar eğitim öğretimle sınırlı tutulmuştur.

Kamuoyuna önemle duyurulur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber