Milli Eğitim atasözü ve manileri kendisi yazacak

Haber Giriş : 26 Ağustos 2006 15:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Okullara tavsiye edilen bilmece ve mani kitaplarında müstehcen ifadeler bulunmasıyla ilgili tartışmalar sürüyor.

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Necat Birinci, küfür içeren kaynakların okullara giremeyeceğini; ancak kitap piyasasına da karışamayacaklarını söyledi. ?Milli Eğitim tavsiyeli' denilen kitapların kendileriyle uzaktan yakından ilgisi bulunmadığını vurgulayan Birinci, ?atasözleri, maniler, ninniler, bilmeceler ve türküler' gibi 8 eseri 2007 yılı içinde bakanlığın yayınlayacağını açıkladı. Zaman'ın sorularını cevaplayan Birinci, ?Bizim denetim görevimiz okullara girecek kitaplarla sınırlıdır. Bunun dışında piyasadaki yayınları denetleme gibi bir yetkimiz yok.? dedi. Birinci, basında sözü edilen kitapları inceleyerek gerekirse hukukî süreç başlatacaklarını kaydetti.

Birinci, ?Bu kitapların bakanlıkla hiçbir ilgisi yok, tavsiye etmiş de değil. Milli Eğitim Bakanlığı, sadece 100 Temel Eser adıyla bir liste yayınlamıştır. Bu listede 92 eser ismi verilmiştir, 8 de Türk atasözleri, Türk bilmeceleri, Türk manileri gibi konu belirtilmiştir. Hiçbir yayınevi ismi verilmemiştir. Bazı yayınevleri bu konularla ilgili kitap hazırlayıp piyasaya sürmüştür.? dedi.

Müsteşar Birinci, 2003 yılında çıkarılan bir kanunla MEB'in içinde roman ve klasik eserlerin de olduğu yardımcı ders araçlarını tavsiye etmekten vazgeçtiğini hatırlattı. Batı klasiklerinin Türkçeye yapılan tercümelerinde bazı İslami kavramların kullanılmasına yönelik eleştirileri de değerlendiren Birinci, şöyle konuştu: ?Mütercimler en etkili olacak kelimeleri seçerler, bu bir üslup özelliğidir. Milli Eğitim Bakanlığı'nın tercih ettirme gibi bir yetkisi yoktur.?

.zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber