'Valiz' yatırım ve istihdamla dolacak!

Valiz, çanta gibi saraciye ürünlerinin ithalatına % 30 ek vergi getirildi. Ek vergi ile birlikte yerli üreticinin % 50'lere düşen kapasite kullanımının % 80'lere çıkması, istihdamın artması öngörülüyor.

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 23 Haziran 2015 08:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Valiz' yatırım ve istihdamla dolacak!

NECLA DALAN

Ayakkabıda ithalatın yarı yarıya azalmasını sağlayan ek verginin ardından geçen hafta sonu saraciye ürünlerinin ithalatına da yüzde 30 ek vergi getirildi. Başta Çin olmak üzere Uzak Doğu ülkelerinden gelen okul çantası, kadın kol çantası ve valiz dahil olmak üzere her türlü çanta, kutu ve kılıf ithalatına ek vergi uygulanacak.

Sandık, bavul, valiz, evrak çantası, okul çantası, gözlük kılıfı, dürbün mahfazası, fotoğraf makinası mahfazası, müzik aleti mahfazası, silah ve tabanca kılıfı, çeşitli maddelerden yapılmış seyahat çantası, izole edilmiş yiyecek veya içecek torbası, tuvalet çantası, sırt çantası, el çantası, erzak çantası, portföy, para kesesi, harita ve kimlik mahfazası, sigara kutusu, tabaka ve tütün kese ve kutusu, takım çantası, spor çantası, şişe mahfazası, mücevher kutusu, pudra-baharat-barut kutusu, bıçak kılıfı ithalatında ilave gümrük vergisi alınacak.

Rekabet şartları eşitlenecek

Resmi Gazetede yayınlanan tebliğle AB üyesi ülkeler, EFTA üyesi ülkeler, İsrail, Makedonya, Bosna-Hersek, Fas, Batı Şeria ve Gazze Şeridi, Tunus, Mısır, Gürcistan, Arnavutluk, Ürdün, Şili, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Güney Kore ve Morityus dışında kalan ülkelerden ithal edilen saraciye ürünlerine yüzde 30 ilave gümrük vergisi uygulanacak. İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçılar Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak, saraciye ürünlerinin ithalatına getirilen yüzde 30 ilave gümrük vergisinin yerli sanayiye büyük katkısı olacağını söyledi. Şenocak, başta Çin olmak üzere Uzakdoğu ülkelerinden gelen ucuz ve kalitesiz ürünlerin iç piyasada haksız rekabete neden olduğunu, yerli sanayicinin bu nedenle üretimde zayıfladığını kaydetti.

Yerli sanayi canlanacak

Saraciyede kapasite kullanımının yüzde 58 civarında olduğunu kaydeden Mustafa Şenocak, "Bizim saraciye sektörümüz yurtdışındaki pek çok markaya üretim yapıyor. Kaliteli imalata sahip saraciye sektörü rekabet edilemeyecek derecede ucuz ve kalitesiz ithal ürünler nedeniyle kapasitesini arttıramadı. Kapasite kullanım oranları düştü. Kapasite kullanım oranı yüksek bir saraciye sektörünün markalaşma süreci de olumlu etkilenecektir. Haksız rekabet biteceği için şartlar eşitlenecek ve yerli üretime talep artacağı için kapasite kullanımının yüzde 75-80'e çıkmasını bekliyoruz. Kapasitenin artmasıyla birlikte istihdam da artacak" diye konuştu.

2014 İTHALATI 475 MİLYON DOLAR

- Türkiye'nin saraciye ürünleri ithalatı geçen yıl 474.9 milyon dolar oldu.

- Aynı dönemde ihracat 243 milyon dolarda kaldı.

- Ayakkabı ithalatında gerileme sürüyor. 2014'ün ilk 4 ayında 380.9 milyon dolar olan ithalat bu yılın aynı döneminde 323.1 milyon dolarda kaldı.

- Ek vergi sayesinde ihracattaki düşüş yüzde 8 civarında gerçekleşti. 2014'ün ilk 5 ayında 352.2 milyon olan ihracat bu yıl aynı dönemde 323.7 milyon dolar olarak gerçekleşti.

- Bu yılın Ocak-Nisan döneminde saraciye ürünlerinde 148.2 milyon dolarlık ithalat yapılırken ihracat 85.6 milyon dolar olarak gerçekleşti.

- En fazla ithalat valizde gözleniyor. Valizlerin yüzde 75-80'i ithal ediliyor.

TESİSLER KURULACAK, YABANCILAR GELECEK

MUSTAFA Şenocak, saraciye ürünlerine ithalatta getirilen yüzde 30 ilave gümrük vergisi ile Türk saraciye sektörünün güçleneceğini böylece güçlü ihracat yapabileceklerini söyledi. Şenocak konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: "Bu bir ithalatı önleme uygulaması değil, haksız rekabeti ortadan kaldırmaya yönelik uygulamadır. İthal saraciye ürünleri yani okul çantası, kadın kol çantası ve valiz dahil olmak üzere her türlü çanta, kutu ve kılıf ithalatında uygulanacak olan bu ilave gümrük vergisi Türk sanayicisine büyük bir destektir. İç piyasada başta Çin ve Uzakdoğu ülkelerinin ucuz ve kalitesiz ürünleriyle rekabet edemeyen sanayicimiz zor yıllar yaşadı. Dolayısıyla içerde zayıflayan bir sanayicinin ihracat yapabilme gücü de düştü. Şimdi saraciye sektörümüz ihracatta da güçlenecek. Yeni yatırımlarla birlikte istihdam kapasitesi de artacak. Bu büyüme yeni tesislerin kurulmasını sağlayacak aynı zamanda yabancı ortaklıkların da oluşumunu hızlandıracaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber