TBMM'de yemin töreni başladı

25. Dönemin başlaması dolayısıyla TBMM'de tören düzenleniyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Haziran 2015 15:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TBMM'de yemin töreni başladı

TBMM Genel Kurulunda 25. dönem milletvekillerinin yemin töreni başladı.

Genel Kurul, "en yaşlı üye" sıfatıyla Geçici Başkan CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal başkanlığında toplandı.

Baykal, en genç milletvekillerinden HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer ve AK Parti Tokat Milletvekili Fatma Gaye Güler ile Başkanlık Divanı'ndaki yerini aldıktan sonra "25. Dönem 1. Yasama Yılı"nın ilk birleşimini açtı.

Baykal Başkanlık Divanında yerini aldığı sırada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Cumhurbaşkanlığı locasına geldi. Baykal, birleşimi açtıktan sonra Erdoğan'ın Genel Kurul'a geldiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, töreni izlemek üzere Cumhurbaşkanlığı locasındaki yerini alırken AK Parti milletvekillerince ayakta alkışlandı. Erdoğan'ı izleyici locasından da alkışlayanlar oldu.

İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Baykal, konuşmasına başladı.

TBMM Genel Kurulunda gruplar, yeni oturma düzenine göre yerlerini aldı.

Sıraların üzerine "TBMM'nin 95. yılı" yazılı ilk gün zarfı ve pulları ile çiçek buketleri konuldu.

Baykal, görevi TBMM Başkanı Cemil Çiçek'ten devraldı

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, görevini geçici TBMM Başkanı Deniz Baykal'a devretti.

Çiçek, Başkanlık makamındaki devir teslim töreninde yaptığı konuşmada, TBMM'nin devletin en temel kurumu olduğuna işaret ederek, milli mücadelemizi yürüten, milletimizi, hepimizi cumhuriyet ve demokrasiye kavuşturan kurumun TBMM olduğunu kaydetti.

Çiçek, "Ben 4 yıldır bu görevi yaptım. Bundan dolayı Allah'a şükrediyorum, milletime teşekkür ediyorum, destek veren milletvekillerimize ve tüm partilerimize teşekkürlerimi ifade ediyorum. Başta ilk başkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bu yüce çatı altında görev yapan tüm üyelerimizi ve çalışanlarımızı saygıyla, şükranla ve minnetle anıyorum. Başkanlık görevini zat-ı alinize devrediyorum."

Cemil Çiçek, başkanlığı temsilen, başkanlık mührünü Deniz Baykal'a teslim etti.

"Burada ciddi bir dengesizlik, adaletsizlik var"

TBMM Geçici Başkanı Baykal da sözlerine, "Burada ciddi bir dengesizlik, adaletsizlik var. Sayın Başkan Cemil Çiçek, TBMM'nin 4 yıl boyunca başkanlığını yapmış, deneyimli, birikimli ve Parlamento'nun oyuyla seçilmiş bir başkan. Ben, dünyaya daha önce gelmiş olmanın, burada görev yapan arkadaşlarımla mukayese edildiği zaman, daha önce gelmiş olmamın sonucunda burada bulunuyorum. Geçici Başkan olarak, yeni başkan seçilinceye kadar görevde kalacak, süresi sınırlı, kısıtlı bir başkan olarak ama gene de TBMM'yi bu geçiş döneminde yönetecek başkanı olarak, bu görevi ve TBMM'nin mührünü devralıyorum" diyerek başladı.

Meclis'in iki defa ciddi kesintiye maruz kaldığının unutulmaması gerektiğini vurgulayan Baykal, "Maalesef 1960'da ve 1980'de 3'er yıl süren kesintiler yaşamıştır. Bu, tarihi Meclis'in hepimiz için hala en temel üzüntü konusu olmaya devam ediyor. Böyle bir kesintiyi yaşamamış olsaydık çok daha muhteşem bir tablo olacak idi" diye konuştu.

Çiçek ve Baykal, daha sonra karşılıklı olarak birbirlerine çiçek verdi. Baykal çiçeği verdikten sonra, "Bu, bir şükran duygusudur, verdiğiniz hizmetler karşısında toplumumuzun, milletimizin anlayışını ifade eden bir çiçektir" dedi.

TBMM'de yeni dönem başladı.

26. Dönem milletvekilleri az sonra yemin etmeye başlayacak.

Yemin töreni öncesi İstiklal marşı okundu. Ardından geçici TBMM Başkanı Deniz Baykal konuşmasını yaptı.

Konuşması sonrasında ilk yemini Geçici Başkan sıfatıyla Deniz Baykal yaptı

İlk ant engelli milletvekili Karaburun'dan

Genel Kurul'da, Geçici Meclis Başkanı Baykal, yemin ettikten sonra "ant içme ile ilgili hususları" ifade etti.

Baykal, ant içmeye Adana ilinden başlamadan önce yürüme engelli olan AK Parti Bursa Milletvekili Bennur Karaburun'u kürsüye çağırdı. Karaburun, kavas yardımıyla engelli rampasına çıkarak kürsüden ant içti. Karaburun'un ardından engelli rampası kaldırıldı.

Daha sonra, milletvekillerinin, Adana ilinden başlayarak alfabetik sırayla yeminlerine geçildi.

Erdoğan Genel Kurul'dan ayrıldı

TBMM Genel Kurulu'nda, 25. Dönem milletvekillerinin yemin töreni devam ediyor.

Birleşimi yöneten Meclis Geçici Başkanı Deniz Baykal, and içme sırası Ankara milletvekillerine geldiği sırada, "Şimdiye kadar olduğu gibi geleneğe uyarak Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün aziz ruhu için sizleri bir dakika saygı duruşuna davet ediyorum" dedi.

Saygı duruşunun ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Genel Kurul'dan ayrıldı.

Baykal, "Sayın Cumhurbaşkanımız Genel Kurul'dan ayrılmaktadır. Kendilerine teşrifleri için teşekkür ediyoruz" dedi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı locasından çıkarken AK Parti milletvekilleri ve bazı izleyiciler tarafından alkışlandı.

Yemin töreni Ankara milletvekillerinden devam ediyor.

HDP'li 3 milletvekili mazeretli

HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım'ın kayınpederinin vefatı, HDP Adana Milletvekili Rıdvan Turan geçirdiği operasyon ve HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat'ın annesinin ve kız kardeşinin geçirdiği trafik kazası dolayısıyla yemin törenine katılamayacakları öğrenildi. HDP'li milletvekillerinin katıldıkları ilk Genel Kurul oturumunda yemin ederek yasama faaliyetlerine başlayacakları belirtildi.

MİLLETVEKİLLERİNİN EDECEĞİ YEMİN METNİ:

"Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasa'ya sadakatten ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine ant içerim."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber