Polis: Suçluların teçhizatı bizimkinden daha iyi

Haber Giriş : 28 Ağustos 2006 08:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

POLİSİN dile getirdiği en önemli sorunlardan biri de teçhizat sıkıntısı. Teknolojideki hızlı değişim, yeni silahlar, suç örgütlerinin farklı yöntemler kullanarak eylemlerini gerçekleştirmelerine olanak tanırken, Emniyet bu hıza adapte olmaya çalışıyor. Özellikle POLNET ve MOBESE ile atılan adımlara karşın, araç-gereç yönünden sorunlarla karşılaşılıyor. 193 bini aşkın polisin bulunduğu teşkilatın büyüklüğü ve ekonomik imkanların yetersizliği teknolojik yeniliğin istenildiği gibi takip edilmesine imkan vermiyor. Polisler ise en azından belli konularda adımlar atılmasını istiyor. 'Suçluların teçhizatı bizimkinden iyi' eleştirisinde bulunan polisler, kıyafetten araç sorununa, teçhizat yetersizliğinden telsizlerin eskiliğine kadar çeşitli konularda dert yanıyor.

AB standartlarıysa buyurun!

Ankara'daki bir karakolda görevli polisin şu sözleri ise trajikomik bir tabloyu gösteriyor:

'İnsanlar gidip istedikleri silahları alıyorlar. Travestiler bile artık sprey taşıyor. AB standartlarını konuşuyorsak, birçok Avrupa ülkesinde polisin yanında spreyi var, açılır cop kullanıyorlar. Bizde bu tip malzemeler yok. Adam, döner bıçağıyla saldırıyor. Savcılar diyor ki, 'Olayların faillerine zarar verilmeyecek.' Döner bıçağıyla, sopayla saldıran adamı 'hokus-pokus'la mı durduracağız? Var mı böyle bir pamuk el? Silahı doğrultup kullansan, işin içinden çıkamıyorsun.'

Araba-kıyafet-silah...

Arabalar konusunda yaşanan sıkıntı ise şu: Uzmanlar, polis otolarının normalde 5 yılda bir yenilenmesinin uygun olacağını belirtiyor. Ancak bu mümkün olmuyor. Tamir masraflarının büyük olduğuna dikkat çeken yetkililer de, arabalara görev yaptıkları birime göre benzin verildiğini vurguluyor.

Tartışmanın bir başka boyutu ise Maliye'nin, çeşitli kişi ve kuruluşların Emniyet'e hibe ettiği araçların vergisini dahi alması. Yetkililer, ödenen vergilerle, fazladan araba bile alınabileceğini söylüyor.

Polislere kıyafet olarak yılda 2 gömlek, diğer elbiselerden de birer parça veriliyor; mont ve bot ise iki senede bir... Bunlar eskidiğinde polisler kendi ceplerinden ödeyerek alıyorlar. Ekonomik açıdan yükü de değerlendirildiğinde kıyafetlerin belli bir sınırı aşmamasına önem veriliyor. Polisler ise 'Özel güvenlik elemanları Sarar'dan giyiniyor, bizimki en çok Sümerbank' benzetmesi yapıyor.

Kullandıkları telsizlerin eski olduğunu belirten polisler, silahlarını kendileri alıyorlar. Bin YTL civarında olduğu belirtilen silahlar için yaz ve güz dönemlerinde atış talimi amacıyla 25'er taneden toplam 50 mermi veriliyor. Ancak poligonların olmadığı yerlerde polisler, kendi imkanlarıyla uygun yerlerde atış yapıyorlar. Talimde daha fazla mermi kullanılmak istenirse, polis parasını kendi cebinden veriyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri, polislerin taleplerinin imkanlar ölçüsünde yerine getirilmeye çalışıldığına dikkat çekerken, son dönemde yapılan atılımlara vurgu yapıyor. Polis aracı ve AB standartlarında polis merkezlerinin oluşturulması için TÜBİTAK ve üniversitelerle yürütülen çalışmalar aktarılırken, lojman sayısının hızla arttığı, yasal düzenlemeler için çalışmaların İçişleri Bakanlığı seviyesinde sürdüğü kaydediliyor.

Çakmakoğlu'nun tespitleri...

Geçmişte Emniyet Genel Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı gibi stratejik görevlerde bulunan ve teşkilatın yapısını çok iyi bilen MHP Genel Başkan Yardımcısı Sabahattin Çakmakoğlu da önemli uyarılarda bulunuyor. 'AB'nin, Türkiye'nin ve Türk Milleti'nin durumuna uygun olmayan dayatmalarıyla birtakım olumsuzluklara doğru gidiş görüldüğünü' savunan Çakmakoğlu, 'AB ülkelerini, nüfus yapısı, halkın gelişme seyri ve eğitim seviyeleriyle dikkate aldığımızda, bizden istenilenlerin çok da doğru olmadığını görüyoruz. Emniyet Teşkilatı'nda görev yapan polislerin sayısının artması gerekiyor. Bizim zamanımızda 90 binlerdeydi, 105 binlere ancak getirebilmiştik. Siz her yıl 8-10 bin polis dahil ediyorsunuz teşkilata ama 5 bin civarında da emekliye ayrılan oluyor. Dolayısıyla polis açığının giderilmesi gerekiyor' diyor.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber