Çıkarlar için Erdoğan'ın odasına böcek koydular

Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi, Böcek Davası'nda gerekçeli kararını açıkladı. Kararda, emniyet içerisinde örgütlenmiş yapının, çıkarları doğrultusunda, Başbakanlık yaptığı dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çalışma ofısine ve konutuna böcek yerleştirdiği vurgulandı.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 15 Temmuz 2015 07:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çıkarlar için Erdoğan'ın odasına böcek koydular

Tuğba Ceyhan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde çalışma ofisine böcek yerleştirilmesiyle ilgili davada, Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi mahkeme gerekçeli kararını açıkladı. Kararda, hapis cezasına çarptırılan sanıklardan Sedat Zavar'ın suç tarihinde EGM İstihbarat Daire Başkanlığı Şube Müdür Yardımcısı olduğu, İlker Usta'nın ise aynı birimde polis memuru olarak suç tarihleri itibariyle görev yaptığı hatırlatıldı. Her iki sanığın, Başbakanlık Koruma Dairesi Başkanlığı Güvenlik Sistemleri Büro Amirliğinde görevlendirilmedikleri halde, 24-25 Kasım 2011 tarihlerinde Serhat Demir ile Başbakanlık Çankaya Resmi Konut'a ve Keçiören'deki ikametgaha gittiği vurgulandı. Sanıkların , dışarıda hazırlanan ve içerisine dinleme cihazları yerleştirilen özel kaplamalı prizleri, eski prizlerle değiştirdikleri kaydedildi. Dinleme cihazlarının MİT görevlilerince 28-29 Aralık 2011 tarihinde bulunduğuna dikkat çekilen kararda, bu tarihte kadar dinleme yapıldığı belirtilerek, cihazların özellikle dışarıdan kontrol edilip aktif iken pasif hale dönüştürülebildiği belirtildi.

"Şahsi çıkar söz konusu değil"

Mahkeme gerekçeli kararında, Sedat Zavar ve İlker Usta'nın suç tarihi itibariyle emniyet müdürlüğü personeli olduğu hatırlatıldı. Sanıkların, devletin başında olan Başbakanın dinlenmesiyle şahsi bir çıkar elde etmelerinin söz konusu olamayacağı ifade edilen kararda, emniyet içerisinde örgütlenmiş bulunan bir yapının çıkarları doğrultusunda böceklerin yerleştirildiği vurgulandı. Kararda, sanıkların elde edilen bilgileri, mensubu oldukları yapılanmanın çıkarları doğrultusunda kullanımını amaç edindikleri kaydedildi.

Böcekleri sık sık kontrol ettiler

Sanıklardan Serhat Demir ve Sedat Zavar'ın böceklerin yerleştirildiği yerleri sık sık kontrol ettiği vurgulanan kararda, iki ismin bu dönemde sık sık bir araya geldiği ve ABD'de yaşayan Hasan Akın ve emniyet içerisindeki örgütlü yapıyı yönlendiren bir kısım kişilerle irtibat halinde olduklarının tespit edildiği bildirildi.

Casusluk suçunun oluşması için bilgilerin yabancı bir devlet yararına temin edilmesi ve lehine casusluk yapılan devlet ile bir anlaşma kapsamında temin edilmesi gerektiği anlatılan kararda, dinleme sonucu elde edilen gizli bilgilerin hangi ülkelere gönderildiğinin tespit edilemediği, bu sebeple sanıklara "siyasi ve askeri casusluk" suçlarından değil "gizli bilgileri temin etmek" suçlarından ceza verildiği aktarıldı.

"Örgütün kadrolaşmasını sağladı"

Kararda ayrıca beraat eden Ahmet Türer hakkında yeterli delil olmaması nedeniyle beraat kararı verildiğine değinildi. Kararda, "Sanıklar yönünden açılan dava örgütsel değil sadece dinleme cihazını yerleştirilmesi eylemine dönüktür. Ahmet Türer, bir kısım polis memuru ve amirlerini emniyet içerisinde etkin noktalara gelmesini sağlayıp bu şekilde örgütün kadrolaşmasını sağladı. Bu kapsamdaki soruşturma devam etmektedir" ifadeleri kullanıldı.

Hakkında beraat kararı verilen Hasan Palaz hakkında TÜBİTAK'ta böceğin ömrüne ilişkin hazırlanan raporda sahtecilik yaptığı iddiasıyla başka bir şoruşturmanın yürütüldüğü anımsatıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber