Cisco eğitim merkezi kuracak, ilk olarak öğretmenler eğitime alınacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 26 Eylül 2006 19:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cisco'dan Türkiye'ye 275 milyon dolarlık yatırım

İnternet ağ teknolojileri ve veri iletişimi alanında dünyanın önde gelen şirketlerinden Cisco Systems, gelecek 5 yıl içinde Türkiye'ye 275 milyon dolarlık yatırım yapacak.

Doğu Avrupa ziyareti kapsamında Ankara'ya gelen Cisco Systems İcra Kurulu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi John Chambers, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından, Sheraton Oteli'nde şirket tarafından düzenlenen basın toplantısına katıldı.

Chambers, 5 yıl içinde şirketin Türkiye'ye 275 milyon dolar yatırımının söz konusu olduğunu bildirdi.

Hedefe ulaşmak için iyi bir eğitim sistemi, hazır bir altyapı ve yeniliğin gerekliliğine işaret eden Chambers, şirketin 2000 yılında eğitim sisteminin nasıl geliştirileceği konusunda bazı taahhütlerde bulunduğunu, bu çerçevede Türkiye'de 47 akademi kurduklarını, bunu 200'e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Cisco Systems'in 163 ülkede faaliyetlerinin bulunduğunu, Türkiye'yi gelişmekte olan ilk 5 ülke arasında gördüklerini ifade eden Chambers, ağ uzmanı yetiştirmede kamu-özel sektör ortaklığını benimsediklerini, bu yöntem sayesinde Çin ve Hindistan'da önemli başarılar elde ettiklerini anlattı.

Chambers, Başbakan Erdoğan ile Davos'taki ve bugün Başbakanlık'taki görüşmelerini anımsatarak Erdoğan'ın dinamik ve açık beklentileri bulunduğunu, fırsatları bilmek istediğini kaydetti. Attıkları adımları 5 yıl sonra aynı şekilde sürdürmek istediklerini ifade eden Chambers, bugünkü adımların başarılı olması halinde arkasının geleceğini dile getirdi.

-''YATIRIMLAR ARTACAK''-

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Reha Denemeç de toplantıda yaptığı konuşmada, hükümetin iş başına geldiğinde bilişim sektörünün önemini bildiğini, bu konuya önem verdiğini ifade etti.

Ülkenin bunun sonucunda belirli noktaya gelmeye başladığını anlatan Denemeç, hızlı yol aldıklarını, bu sayede Türkiye'nin yatırım anlamında cazibe merkezi haline geldiğini kaydetti.

Cisco'nun 275 milyon dolarlık yatırımının büyük görülmeyebileceğini ancak bunun altyapının gelişmesi açısından önemli olduğunu vurgulayan Denemeç, önümüzdeki süreçte bu alandaki yatırımların artacağını ifade etti.

Toplantıda, Türkiye'de Cisco'nun akademi merkezlerinin kurulması konusunda Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) arasında imzalanan protokole ilişkin açıklamalar da yapıldı.

-''SADECE BİLGİSAYAR GÖTÜRMEK YETMEZ''-

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Nizami Aktürk, bakanlığın bilişim altyapısını güçlendirmek için son dönemde ciddi atılımlar yaptığını belirtti.

Aktürk, 3 yıl önce 100 öğrenciye 1 bilgisayar düşerken, bugün ortaöğretimde bu oranın 12-13, ilköğretimde 25-26'ya yükseldiğini ancak okullara sadece bilgisayar götürmenin yeterli olmadığını kaydetti.

Bakanlığın eğitim portalı kurmak için çalışma yaparken, diğer taraftan yurtdışındaki eğitim içeriklerini Türkçe'ye kazandırmaya çalıştığını anlatan Aktürk, Cisco'nun network akademilerinin gençlere ağ yapısını öğrenmede önemli bir imkan sunduğunu söyledi. Aktürk, bu programı bakanlık ile TBV'nin birlikte gerçekleştirdiğini ifade etti.

Aktürk, protokol çerçevesinde bakanlık bünyesinde bir eğitim merkezi kurulacağını, bunun masraflarının Cisco tarafından karşılanacağını ve burada ilk etapta öğretmenlerin eğitileceğini belirtti. Bilişim meslek liselerinin bulunduğu 10 noktada kurulacak Cisco Akademisinin daha sonra diğer illere de yaygınlaştırılacağını bildiren Aktürk, bundan sonraki aşamada projenin bakanlık bütçesinden yayınlaştırılacağını dile getirdi.

TBV Başkanı Faruk Eczacıbaşı da 19. yüzyılda kalem, 20 yüzyılda daktilo kullanmanın bu yüzyılda bilgisayar kullanmakla aynı değerde olduğunu, Türkiye'nin bilişim teknolojileri alanında içerik üretmesi için çalıştıklarını söyledi.

Türkiye'nin ağ uzmanı açığının 15 bin dolayında olduğunu, bunun 2008 yılında 32 bine ulaşmasının öngörüldüğünü belirten Eczacıbaşı, açığın eğitim alanındaki yatırımlarla kapatılabileceğini ifade etti.

-500 BİN ÖĞRENCİYE EĞİTİM-

Chambers, soruları yanıtlarken, 163 ülkede 10 bin adet network akademileri bulunduğunu, 500 bin öğrenciye eğitim verdiklerini söyledi. Akademi mezunlarının diğer öğrencilere göre daha fazla gelir elde ettiklerini anlatan Chambers, Türkiye'de çok fazla akademilerinin bulunmadığını, uygulamanın en iyi şirket sosyal programı olarak gösterilebileceğini ifade etti.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Denemeç ise bir soru üzerine Silikon Vadisi'nin yılbaşına kadar İstanbul Pendik civarında kurulmasının planlandığını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber