İstediğiniz yere, çok masraf yapmadan 'ulaşın'

Zor süreci atlattınız. Geriye üniversite hayatının tadını çıkarmak kaldı. Ancak bazı masraflar buna engel olabilir. Özellikle de ulaşım. Size bu konuda tüyolarımız var. Ayrıca bazı büyük şehirlerde sizi bekleyen ücretleri de topladık.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 17 Ekim 2015 17:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İstediğiniz yere, çok masraf yapmadan 'ulaşın'

İLK İŞİNİZ ÖĞRENCİ KARTI EDİNMEK OLSUN

Ulaşım için ödenen günlük meblağ az gibi dursa da, ay bazında baktığımızda rakam hiç de küçük olmuyor. Bu sebeple her üniversitelinin, öğrenci pasosu edinerek toplu taşıma araçlarında daha uygun fiyata seyahat etmesi yararına olur. Öğrenci pasosu edinebilmek için bir öğrenci belgesi, birkaç vesikalık fotoğraf ve yaklaşık 10 TL gibi bir para ödemeniz yeterli. Gerekli belgeler şehre göre değişiklik gösterse de çoğu yerde aynı.

MİNİBÜSLERDEN UZAK DURUN

Özellikle İstanbul'da bu kurala uymanız ay sonunu rahat getirmeniz için önemli. İstanbul'daki sarı dolmuşlar 'taksinin ucuzu' olduğundan, öğrenci için lüks kategorisinde yer alıyor. Hele de bir kıtadan diğerine geçecekseniz. Minibüsler ise ucuz olsa da indirim kartıyla bineceğiniz bir otobüse göre masraflı. Üstelik dolana kadar her yerden yolcu topladıkları düşünülürse, hız açısından da size bir kazanç sağlamazlar. Ayrıca öğrenci kartınız yani pasonuzun minibüs ve dolmuşlarda geçmeyeceğini hatırlatmakta da fayda var. Minibüs ya da dolmuş şoförüne pasonuzu gösterip, öğrenci indiriminden yararlanmak istediğinizi söylerseniz, bu pek olumlu sonuçlar doğurmayabilir.

EVE ÇIKACAKSANIZ, OKULA YAKIN OLSUN

Bu, ulaşım masrafını azaltmanızı sağlayabilecek bir yöntem. Özellikle de İstanbul gibi bir ucundan diğerine gidebilmenin hem saatler, hem de büyük paralara mal olduğu şehirler için. Ancak bu konuda da dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. En önemlisi, üniversitenizle eviniz arasındaki mesafe. Okulunuz eve yürüme mesafesinde olursa hem paradan, hem de zamandan çok büyük tasarruf edersiniz. Ayrıca geç kalma stresi, günlük veriminizi düşürür. Üniversiteye yakın evin, sabahları 5 dakika daha fazla uyuyabileceğiniz anlamına geldiğini belirtmemize gerek yok, sanırım. Eğer kampus civarında bir yer bulamazsanız -ki çok normal- okulunuza yakın metro, tramvay, vapur gibi trafiğe takılmayan ulaşım araçlarının güzergahları üzerinde olan bir ev tutmanız da sizi şehir kaosundan kurtarır.

Bazı büyük şehirlerin toplu taşımada öğrenci tarifeleri ise şöyle:

- İstanbul'da öğrenci tarifesi 1.10 TL. Aktarma ise 2 saat için geçerli ve en fazla 5 aktarma yapılabiliyor. 5'inciden sonra tekrar 1.10 TL ödeniyor. 2'nci aktarma 0.45 TL iken, diğerleri 0.40 TL. Tam bilet ise 2.15 TL.

- Ankara'da öğrenci tarifesi, 1.50 TL'den 3.25 TL'ye kadar çıkıyor. Güzergahın uzunluğu ücrette değişikliğe neden oluyor. Tam bilet ise 2.00 ile 5.90 TL arasında.

- İzmir'de öğrenciyseniz, merkezde 0.95 TL ücret ödeyecekken, yola diğer yerlerde 1.65 TL harcamanız gerekecek. İlk bakışta İzmir biraz pahalı gibi görünebilir, fakat bol aktarma yapacaklar için en kazançlı şehirlerden birisi. Bir kez toplu taşıma aracını kullandıktan sonra, 90 dakika içinde ilçelerden şehir merkezine ve şehir merkezi içindeki tüm seferler ücretsiz oluyor. Yine 90 dakika içinde ilçelere gidecek olanlara, aktarma ücreti olarak 0.95 TL'de karar kılınmış durumda. Tam bilet ise 1.75 ile 3.00 TL arası.

- Bir öğrenci şehri olan Eskişehir'de toplu taşıma fiyatları da uygun. Öğrenci tarifesi, 0.95 TL olarak belirlenirken, aktarma için ise 0.15 TL alınıyor. Tam bilet fiyatı ise 1.40 TL.

- Bursa'da öğrenci tarifesi ilk durak için 0.65'ten başlayarak, kademe kademe yükseliyor. 15 duraktan sonrası 1.95 TL. Güzergah uzunluğuna göre de fiyat artış gösteriyor. Tam bilet 1.00 TL'den başlayıp 2.90 TL'ye kadar çıkıyor.

- Antalya'da öğrenci için ücret 0.75 ile 1.90 TL arasında değişiyor. Ücreti güzergah belirliyor. Tam bilet ise 1.25 TL'den 3.50 TL'ye kadar farklılık gösteriyor.

- Kocaeli'nde 1.15 TL'den başlayan öğrenci tarifesi güzergahlara bağlı olarak 3.25 TL'ye kadar çıkıyor. Tam bilet 1.75 ile 5.00 TL arası.

- Adana'da öğrenci tarifesi 1 TL; tam bilet ise 1.80 TL.

- Sakarya'da ise otobüs tarifeleri şehir içinde uzun ve kısa hat olmak üzere ikiye ayrılıyor. Yeni yapılan düzenlemeye göre kısa hatta öğrenci tarifesi 0.75 TL iken, uzun hatta 1.00 TL olarak belirlendi. Aktarmada ise kısa hat 0.38 TL, uzun hat 0.48 TL. Şehir içinde tam bilet ise 1.25 TL ve 1.75 TL olmak üzere ikiye ayrılıyor.

- Konya'da öğrenci tarifesi 1.15 TL olarak belirlenirken, sonraki 60 dakikada aktarmalar ücretsiz. Tam bilet ise 1.65 TL.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber