Tuzlu yemenin maliyeti de 'tuzlu' çıktı!

Türkiye genelinde kronik böbrek sorunu yaşayan 60 bin hastanın yıllık diyaliz maliyeti 1.5 milyar dolara ulaştı.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 26 Ekim 2015 10:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Tuzlu yemenin maliyeti de 'tuzlu' çıktı!

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Böbrek nakline ise yılda 1 milyar TL harcıyoruz. Nakit ameliyatları için devlet kişi başı 36 bin lira ödüyor. Sorunun sebebi aşırı tuz ve şeker tüketimiyle bilinçsiz ilaç kullanımı.

Yüksek tuz-şeker tüketimi ile bilinçsiz ilaç kullanımı Türkiye'de kronik böbrek hastalıklarının sayısını artırıyor. Nüfusun yüzde 17'sinin kronik böbrek hastalığının evrelerinde olduğu Türkiye'de 60 bin kişi diyalize bağlı olarak hayatını sürdürüyor. Her diyaliz hastası için yılda 25 bin dolar ödeyen SGK'nın yıllık diyaliz maliyeti 1 milyar doları buldu. Böbrek hastalıklarının en büyük sebebinin yüksek tuz kullanımı olduğunu ifade eden Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, "Günde 6 gram olması gereken tuz tüketimi Türkiye'de 18 gram. Yüksek şeker ve başta ağrı kesici olmak üzere fazla miktarda ilaç kullanımı da böbrek hastalıklarını tetikliyor" dedi.

İMAMLAR BİLİNÇLENDİRİLİYOR

Erk, şunları kaydetti: "Diyalize giren böbrek hastası sayısının her yıl yüzde 10 arttığı Türkiye'de 4 yıldır yapılan bilinçlendirme çalışmalarıyla bu oran yüzde 2'lere geriledi. Tuz tüketimini azaltmak için 5 yıllık bir kampanya hazırladık. Sağlık Bakanlığı kantinlerde gazlı içecek ve hamburger gibi fast food ürünlerini kaldırdı. İHE ekmeklerinde tuz azaltıldı. Ayrıca imamlarla görüşüp cuma hutbelerinde organ bağışına yönelik telkinlerde bulunmalarını öneriyoruz."

EN FAZLA HASTA DOĞU'DA

Kurak ve sıcak nedeniyle terleme yoluyla tuz kaybının yüksek olduğu Güneydoğu ve Doğu illerinde tuz tüketiminin çok yüksek olduğunu belirten Timur Erk, "En fazla böbrek hastası Adana, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Van'da. Kebap kültürü tuz tüketimini artırıyor. Van'da kaya tuzunda bekletilerek pişirilen inci kefali ve otlu peynir nedeniyle korkunç miktarda gırtlak ve mide kanseri, böbrek sorunu var" dedi.

Koordinatör maaşı artırılmalı

Türkiye'de 1.000 civarı Organ Nakli Koordinatörü olduğunu belirten Timur Erk, hemşire ve doktorlardan oluşan koordinatörlerin maaşlarının yüksek tutulmasıyla organ naklinde yol alınabileceğini söyledi. Erk, "Bitkisel hayattaki 2 yıl sonra hayata geri dönebilir ama beyin ölümünde dönüş yok. Biz doktor ve din adamlarının toplumu bilinçlendirmelerini istiyoruz" dedi.

Nakil yaptıranlar emekli ediliyor

Organ nakli yaptıranların malulen emekli edildiğini ifade eden Timur Erk, "Eskiden diyaliz hastaları nakil olduğunda malulen emeklilik hakkı kaldırılıyordu. Sonra nakil hastaları malulen emekli edilmeye başlandı. Çünkü nakil olanların normal insanlarla aynı iş yapma potansiyeli sınırlı. Böbrek hastalarının yüzde 80'i maddi durumu kötü olanlardan oluşuyor. Bunlar 800 TL ila 1000 TL arası emekli maaşı almaya hak kazanıyor" dedi.

21 bin kişi sırada bekliyor

Türkiye'de sağlık problemler nedeniyle hayatını kaybedenlerin terörden kaybedenlerden fazla olduğuna dikkat çeken Erk, yılda 3 bine yakın kişinin nakil ameliyatı olduğu Türkiye'de 21 bin kişinin de nakil için sıra beklediğini söyledi. Tamamı SGK tarafından karşılanan nakil ameliyatları için devletin kişi başına 36 bin TL ödediğini anlatan Erk, nakil ameliyatı için her yıl 1 milyar 80 milyon TL harcandığını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber